ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 28 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Ε.Κ. ζητά τη δημιουργία ειδικών ευρωπαϊκών πολιτικώ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πολιτική
Κρίτων Αρσένης , Τετάρτη, 22 Σεπτέμβριος 2010

Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη δημιουργία ειδικών ευρωπαϊκών πολιτικών για τα νησιά

Εγκρίθηκε σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ψήφισμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ορεινών περιοχών, νησιών και αραιοκατοικημένων περιοχών. Το ψήφισμα αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας πρωτοβουλίας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε με τη διοργάνωση της πρώτης Κοινοβουλευτικής Ακρόασης για την ανάγκη δημιουργίας ειδικών πολιτικών για τα νησιά στην Ευρώπη, από τον Κρίτωνα Αρσένη και την ισπανίδα ευρωβουλευτή Teresa Riera Madurell, στην οποία δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών του ΕΚ, Martin Schultz, ότι η δημιουργία ειδικών πολιτικών για τα νησιά θα αποτελεί προτεραιότητα.

Εκ μέρους της ομάδας των σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάστηκε πρόταση ψηφίσματος για τα νησιά, αλλά και τις ορεινές περιοχές, από τον Κρίτωνα Αρσένη και τους σοσιαλιστές συντονιστές στις αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου, που μετά από διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες οδήγησε στην κατάθεση κοινού ψηφίσματος. Το κοινό ψήφισμα συνυπογράφει και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργος Σταυρακάκης. Τέλος, στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Σταυρακάκης και Σπύρος Δανέλλης στήριξαν με παρέμβασή τους το ψήφισμα.

Με αφορμή την έγκριση του ψηφίσματος ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

"Τα νησιά μας διαφέρουν σημαντικά από τις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης τόσο στα πλεονεκτήματα τους όσο και στα μειονεκτήματα. Για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων, που μας κάνουν όλους να ταξιδεύουμε, όποτε μπορούμε, για να τα επισκεφτούμε, ευθύνη έχουμε όλοι μας. Για την αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων τους, που αφορούν το αυξημένο κόστος προϊόντων, το τεράστιο κόστος επενδύσεων υποδομών και παροχής δημόσιων αγαθών, τον περιοδικό αποκλεισμό τους από τις ηπειρωτικές περιοχές κ.α. απαιτείται συντονισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Απαιτείται η χάραξη ειδικών νησιωτικών πολιτικών. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας ορίζει ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να μπορούν να προσαρμόζονται στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και εισάγει την αρχή της εδαφικής συνοχής.

Παρά τις ειδικές συνθήκες και ανάγκες των νησιών, δεν έχει υπάρξει έως σήμερα η απαιτούμενη εξειδίκευση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Αντίθετα οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την ευρωπαϊκή γεωργία, τις μεταφορές, την ενέργεια, το περιβάλλον, την καινοτομία, εφαρμόζονται ομοιόμορφα στα μικρά νησιά και στις μεγάλες ηπειρωτικές περιοχές. Με το ψήφισμα που ενέκρινε το ΕΚ, καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να αναπτύξουν χωρικά εξειδικευμένους στατιστικούς δείκτες, που θα μας επιτρέπουν να έχουμε αντικειμενική εικόνα των προβλημάτων των νησιωτικών περιοχών, να χαραχτούν εξειδικευμένες νησιωτικές πολιτικές και να αρθούν περιορισμοί στην συνεργασία νησιωτικών περιοχών σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το Ψήφισμα αποτελεί μια πραγματική νίκη της ομάδας των ευρωπαίων σοσιαλιστών για την κατοχύρωση της έννοιας της νησιωτικότητας στην ΕΕ και την εξειδίκευση των ευρωπαϊκών πολιτικών αναφορικά με τα νησιά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Τώρα πλέον αναμένουμε οι προτάσεις του Κοινοβουλίου να γίνουν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη, προκειμένου να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή".

Κρίτων Αρσένης
Επικοινωνία:
kriton.arsenis@europarl.europa.eu,
Γραφείο Βρυξελλών:003222847873, Γραφείο Αθήνας: 210 3248779

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 108 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57000143
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.