ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Σάββατο 13 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Καθαρό-Μια καταστροφική παρέμβαση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Απόψεις
Μανόλης Κλώντζας , Δευτέρα, 15 Νοέμβριος 2010

Είναι αλήθεια ότι το Καθαρό περιφρονήθηκε και απαξιώθηκε τα τελευταία χρόνια από εμάς τους ίδιους που έπρεπε να το πονούμε, τους ίδιους εμάς που έπρεπε να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε. Το εγκαταλείψαμε στην αυθαιρεσία μιας νεοπλουτικής δόμησης, στην αλόγιστη βαρβαρότητα των περιφράξεων και στην άπληστη υπερβόσκηση.
Τώρα τελευταία το παραχωρήσαμε και στην αγωνιστική τετρακίνηση...! Δημιουργήσαμε, παρακαλώ, πίστα 4X4 διευκολύνοντας την αποσάθρωση του ευάλωτου στη διάβρωση εδάφους του και αφήσαμε τα θηριώδη "λαντρόβερ" των τουριστικών γραφείων να διοργανώνουν "σαφάρι"...δίκην Αφρικής εκεί στο οροπέδιο (σε υψόμετρο 1250 μ.), αυλακώνοντας τους χωματόδρομους και τις κοίτες των ποταμιών του.
Οσάκις εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για το μέλλον αυτού του μοναδικού τόπου το κάναμε στο θεωρητικό επίπεδο (στο επίπεδο άχρηστων και ανεφάρμοστων μελετών). Και μείναμε εκεί. Ως απλοί και... άδολοι θεατές, παρακολουθώντας το δράμα της σιωπηρής ερημοποίησής του!
Αυτά είναι αλήθειες. Από εκεί όμως ως το σημείο όπου το αμαρτωλό κράτος, με όλες τις μορφές του, εκείνο που δεν έκαμε τίποτα για τη σωτηρία αυτού του τόπου να βάλει και την "υπογραφή" του (βάνω τη λέξη σε εισαγωγικά γιατί δεν γνωρίζω αν υπάρχουν υπογραφές ή υπάρχει μόνο ηθική αυτουργία - ακόμα χειρότερο) για την περαιτέρω καταστροφή του, έ, αυτό δεν είναι και κάτι απρόσμενο!
Γιατί και αυτό έγινε! Αναρωτιόμαστε, αν, ό,τι έχει συμβεί έγινε με την ανοχή ή την άγνοια της Νομαρχίας και αναμένουμε τις εξηγήσεις που οφείλονται για το αν δηλαδή, τα υλικά του ποταμού προωθήθηκαν για την επίστρωση των ορεινών δρόμων προς Λασίθι, Κρούστα και Μάλλες. Αναρωτιόμαστε αν, γι΄ αυτό το έγκλημα που συντελείται όλο το καλοκαίρι που μας πέρασε, δηλαδή για την αρπαγή των έτοιμων (και τσάμπα) χειμαρρικών υλικών του κεντρικού ποταμού του Καθαρού (χαλίκια, άμμος, κροκάλες), από τη θέση Κοπράκι προς Χαβγά, θα λογοδοτήσει κάποιος. Τη στιγμή μάλιστα που θρασύτατα στήθηκε επί τόπου συνεργείο απολήψεως υλικών (μέχρι και κόσκινο, και υπάρχουν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν 17-10-2010, τεκμήρια για την καταστροφή που έχει συντελεστεί). Και όλα τούτα υπό το φως του ηλίου και εις επίγνωσιν των πάντων!
Ποιος ευθύνεται για την επίβλεψη των εργασιών και γιατί επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο αφού απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά από το νόμο, όπως πρόσφατα διαβάσαμε στην ΑΝΑΤΟΛΗ να δηλώνει ο εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, γεωλόγος Χ. Φασουλάς;
Παραλλήλως, η καταστροφική αυτή παρέμβαση (εν προκειμένω ο αυτουργός έδρασε ως ασύνετος φεουδάρχης) έδωσε το δικαίωμα σε αρκετούς επιτηδείους να επωφεληθούν και εκείνοι αναλόγως . Έτσι, στη θέση που επικεντρώνεται η καταστροφή (Κοπράκι), κάποιος προχώρησε σε τεράστια παρόχθια εκσκαφή για τη δημιουργία τεχνητής λίμνης αποθέτοντας τα κόκκινα υλικά των εκσκαφών κατά μήκος των οχθών, προκαλώντας και διευκολύνοντας έτσι την πρώτη καταιγίδα να τα οδηγήσει στο Λασίθι.
Η εκτίμησή μου ,και πολλών άλλων που συνομιλήσαμε ,είναι ότι από την αρχαία (προϊστορική,και παλαιοντολογικά πολύτιμη) κοίτη του ποταμού αφαιρέθηκαν χιλιάδες κυβικά μέτρα χειμαρρικών υλικών (αμμοχάλικα).
Εάν επρόκειτο για μιαν φυσική καταστροφή τί θα λέγαμε! Τίποτε. Εδώ όμως πρόκειται για μια σκόπιμη ανθρώπινη ενέργεια και η δικαιολογία είναι ότι τα αρχαία υλικά χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν κάποια "χρήσιμα έργα". Μολονότι η χρησιμότητα τέτοιων οδικών έργων είναι αμφισβητήσιμη (σπατάλη και δη σε περίοδο κρίσεως), αφού όλοι γνωρίζουμε πού οδηγούνται τα υλικά επίστρωσής τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κανένας δεν διαφωνεί στο ότι έργα πρέπει να γίνονται. Έτσι,για να εξηγούμαστε.
Έργα ,λοιπόν, να γίνονται, ποιος δεν τα θέλει; Όχι όμως τέτοια έργα που εγκρίνονται απερίσκεπτα και αποβαίνουν καταστροφικά για το περιβάλλον. Κανείς δεν θα αντιδρούσε, αν είχατε δώσει, κ. Νομάρχη, το έργο στον ανάδοχο με την υποχρέωση να προμηθεύεται τα αδρανή από τα λατομεία! Αν δεν έχετε χρήματα, να μην κάνετε τέτοια έργα! Εργα σαν αυτά και με τον τρόπο που κατασκευάζονται σήμερα στο Καθαρό, είναι καταστροφικά για το περιβάλλον και μακροπρόθεσμα λειτουργούν εις βάρος των πολιτών, για χάρη των οποίων υποτίθεται ότι γίνονται. Και στο τέλος, επωφελείσθε μόνον σεις οι πολιτικοί και οι εργολάβοι.
Είμαι θυμωμένος, οργισμένος. Γι' αυτό που έγινε και θα μπορούσε να μην είχε γίνει. Και εξ ανάγκης ο λόγος μου είναι καταγγελτικός. Λυπάμαι αν θα στενοχωρήσω κάποιους συμπολίτες μου που από υπηρεσιακό καθήκον αναγκαστικά εμπλέκονται σ' αυτήν την άσχημη και απολίτιστη υπόθεση. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ελάχιστες από τις προξενηθείσες ζημίες στο περιβάλλον μπορεί να αποκατασταθούν άμεσα. Όμως το πράγμα εγγίζει τα όρια του σκανδάλου και υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.
Τα ερωτήματα που ακολουθούν στοχεύουν στο να διερευνηθούν αυτές οι ευθύνες νομικές ή όποιες άλλες ευθύνες, όπου υπάρχουν. Για τις ηθικές ευθύνες δεν κάνω λόγο. Η αγάπη για το περιβάλλον και η ευαισθησία μας γι' αυτό είναι ζητήματα παιδείας και δεν τα "πιάνει" ο νόμος. . . Ποιος ξέρει, κάποιοι μπορεί να ταρακουνηθούν (να ευαισθητοποιθούν δηλαδή αναγκαστικά) και στο μέλλον να είναι πιο προσεκτικοί.
Τα ερωτήματα:
Ερώτημα πρώτον: Ποιος έδωσε την άδεια στον ανάδοχο του έργου να προβεί στην εκτεταμένη παρέμβαση αμμοχαλικοληψίας στο Καθαρό; Λέγεται ότι αυτό που έγινε στο Οροπέδιο έγινε υπό την αιγίδα σας κ. Νομάρχη, είναι αλήθεια;
Ερώτημα δεύτερο: "Επιθεωρήσατε" κάποια στιγμή τα έργα, κ. Νομάρχη, τραβήξατε μήπως το αυτί του εργολάβου και το αγνοούμε;
Ερώτημα τρίτο: Πού ήταν όλο το καλοκαίρι ο Δήμος Αγίου Νικολάου, στα διοικητικά όρια του οποίου έγιναν τα προαναφερθέντα θαυμαστά έργα για τα οποία, όπως πληροφορήθηκα, μάλιστα, έχει αποφασίσει θετικά και το Δημοτικό Συμβούλιο. Γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο τι έχει συμβεί εκεί ψηλά;
Ερώτημα τέταρτο: Πού ήταν ένα ολόκληρο καλοκαίρι ο κατά τεκμήριον πλέον ευαίσθητος θεσμικός φορέας - το Τοπικό Συμβούλιο Κριτσάς - και τι κάνει, έστω και τώρα ,για την αποκατάσταση της βλάβης;
Ερώτημα πέμπτο: Η τοπική, Οικολογική Οργάνωση Μεραμπέλου, το έργο της οποίας σέβομαι απολύτως, αρκέστηκε ,αληθινά, στη διεκπεραίωση μια απλής επιστολής προς την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Νομαρχίας και πέραν τούτου ουδέν; Δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί τώρα από κάποιον, έστω κακόπιστο, ότι η περιβαλλοντική της ευαισθησία εκδηλώνεται επιλεκτικά μεταξύ Χαβανίων, Ληστή Σπήλιου και Ελαιώνα;
Τελειώνοντας ,επειδή, πάντοτε κατά την ταπεινή μου γνώμη, το θέμα είναι πολύ σοβαρό, παρακαλώ μέσα από το δημοσίευμα αυτό τον υπέρτατο φρουρό του Νόμου και της νομιμότητας στο νομό μας ,τον κ. Εισαγγελέα Λασιθίου, να διατάξει την απαιτούμενη δικαστική διερεύνηση.
Μανόλης Κλώντζας
Φιλόλογος

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 19 Νοέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 69 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54591520
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.