ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις εκποιήσεις και τις κ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ , Δευτέρα, 19 Ιανουάριος 2004

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις εκποιήσεις και τις κακοποιήσεις των ΞΕΝΙΑ όλης της χώρας

Αυτή τη φορά τα νέα έρχονται από το Ηράκλειο και τη Λάρισα και επιβεβαιώνουν πόσο δίκαιο είχε η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, ο Σύλλογος Μηχανικών και άλλοι φορείς που αντέδρασαν στην πώληση του "Ξενία" στην Κοζάνη και στις άσχετες επεμβάσεις στο κτίριο, το οποίο σχεδίασε ο παγκόσμιας αναγνώρισης αρχιτέκτονας ¶ρης Κωνσταντινίδης.

Από το "Ενημερωτικό Δελτίο" του ΤΕΕ διαβάζουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ζήτησε από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Βενιζέλο την άμεση παρέμβαση του για τα "Ξενία" Ηρακλείου και Λάρισας, τα οποία υφίστανται ή απειλούνται με ανεπανόρθωτες ζημιές στα πλαίσια της "αξιοποίησης" τους. Ο Σύλλογος υπενθύμισε την άποψη του ότι τα "Ξενία" πρέπει να χαρακτηριστούν διατηρητέα και υπογράμμισε τις κακοποιήσεις που υφίστανται σε διάφορες πόλεις της χώρας :

Στη Λάρισα ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Αρχιτεκτόνων κ. Νίκος Σαμαράς παραιτήθηκε, θεωρώντας ως αρχιτεκτονικό έγκλημα τα έργα ανέγερσης νέας ξενοδοχειακής μονάδας (συμφερόντων του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη) στις εγκαταστάσεις του "Ξενία" της πόλης, σχεδιασμένου - όπως και τα αντίστοιχα όλης της χώρας - από τον μεγάλο αρχιτέκτονα ¶ρη Κωνσταντινίδη. Όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, "το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικό μνημείο κατακρεουργείται, υφιστάμενο μερική κατεδάφιση (εξωστών, τοιχείων κλπ). Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά του πολιτισμού σε μία πόλη που στερείται παντελώς τεκμηρίων της ιστορικής αρχιτεκτονικής της συνέχειας, αλλά έχει τη σπάνια τύχη να συγκαταλέγεται μεταξύ των ελληνικών πόλεων που διαθέτουν ξενοδοχειακό συγκρότημα "Ξενία". Απευθυνόμενος μάλιστα στο Πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Λάρισας (όπου κατέθεσε αμέσως αίτηση για αναστολή των εργασιών), διαπίστωσε πως "το ανοσιούργημα αυτό συντελείται με νόμιμες διαδικασίες που εκμεταλλεύτηκαν συστηματικές και προσωπικές ανεπάρκειες, καθώς και το όποιο έλλειμμα παιδείας και πολιτισμικών αντανακλαστικών εντοπίζεται στο πλέγμα μελέτης - ελέγχου κατασκευής του έργου, στο οποίο εμπλέκονται, δυστυχώς και αρχιτέκτονες".

Ακόμη ο κ. Σαμαράς κάλεσε το Δήμαρχο Λαρισαίων να συνειδητοποιήσει ότι το "Ξενία" του ¶ρη Κωνσταντινίδη αποτελεί μοναδικής πολιτισμικής αξίας περιουσία του Λαρισαϊκού λαού, που "δεν την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, απλά τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας" και να ορίσει, αμέσως, επιβλέποντα αρχιτέκτονα μηχανικό του δήμου, καθώς αυτή τη στιγμή το έργο εκτελείται, ανεξέλεγκτα, ως ιδιωτικό (!).

Στο Ηράκλειο οι σχεδιαζόμενες επεμβάσεις και η επαπειλούμενη κατεδάφιση του "Ξενία" όχι μόνο δεν τηρούν συγκεκριμένους κανόνες, αλλά αντιβαίνουν και στην απόφαση παραχώρησης της χρήσης του "Ξενία" από την ΕΤΑ (πρώην ΕΟΤ) στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης τον Ιούνιο του 2003. ( Σημ. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου τα κατάφερε να πάρει το "Ξενία" από τον ΕΟΤ, ο δικός μας όμως δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε, παρά τα πρόσθετα αξιώματα του ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και μέλος του Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ).

Με βάση λοιπόν την απόφαση της ΕΤΑ (ΕΟΤ) ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το ξενοδοχείο και τον περιβάλλοντα χώρο χάριν του κοινού οφέλους, δεν μπορεί όμως να το κατεδαφίσει. Παρ' όλα αυτά επιχειρούνται διάφορες επεμβάσεις στο κτίριο, οι οποίες προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του πανελληνίου και του τοπικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Οι δύο Σύλλογοι ζήτησαν από τον Υπουργό Πολιτισμού να παρέμβει άμεσα ώστε να σταματήσει η οποιαδήποτε εργασία και κάθε σχέδιο "αναβάθμισης" να τύχει της οφειλόμενης έγκρισης από τα αρμόδια όργανα.

Αξιολογώντας τα νέα δεδομένα από τη Λάρισα και το Ηράκλειο μήπως θα έπρεπε κι ο Δήμος Κοζάνης να αναθεωρήσει επιτέλους την απόφαση του για την παραχώρηση - και την παραμόρφωση- του Ξενία έναντι ευτελούς τιμήματος ; Δεν είναι κακό να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Έστω και μετά τις εκλογές, αν τώρα κοστίζει.....

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ιανουάριος 2004

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 67 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58240011
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.