ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων για τις επιπτώσεις της Ολ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων , Πέμπτη, 19 Αύγουστος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

19.08.2004

Η ΦΩΤΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΨΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων για τις επιπτώσεις της Ολυμπιάδας.

Η πυρκαγιά από τα πυροτεχνήματα στο πάρτυ που έγινε στο σπίτι της κας Γ. Αγγελοπούλου με τους υψηλούς προσκεκλημένους για τον εορτασμό της έναρξης της Ολυμπιάδας δεν ήταν η μοναδική αντιοικολογική ενέργεια της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα.

Η πυρκαγιά που έκαψε το άλσος της Φιλοθέης, ένα από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αθήνα, ήταν μια εξόχως συμβολική ενέργεια, εξίσου συμβολική με την επιλογή της κ. Δασκαλάκη να μιλήσει στα Αγγλικά αντί των Ελληνικών ενώπιον 4 δισεκατομμυρίων τηλεθεατών, που «επικύρωσε» την πολιτική του Οργανισμού Αθήνα 2004 των προηγούμενων χρόνων:

* Η κυβέρνηση και ο «Αθήνα 2004» απέτυχαν σε ποσοστό 90% να εκπληρώσουν τους στόχους που οι ίδιοι είχαν βάλει σε σχέση με το πράσινο και τα δέντρα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μόλις το 10% των δέντρων που είχαν υποσχεθεί φυτεύτηκαν, κι αυτά που φυτεύτηκαν, τα περισσότερα φυτεύτηκαν σε λάθος περίοδο (Ιούνιο και Ιούλιο) με ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες να επιβιώσουν! 100 εκατομμύρια φυτά θα φυτεύονταν σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη το 2001, 820.000 δέντρα 14 εκατομμύρια θάμνοι και 4.150 στρέμματα φυτοκάλυψης με χλοοτάπητα και ανθόφυτα σύμφωνα με την επόμενη υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κα Β. Παπανδρέου.

* Το Ολυμπιακό Χωριό χωροθετήθηκε στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, παρά τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων και φορέων.

* Το κωπηλατοδρόμιο χωροθετήθηκε στο Σχινιά, έναν από τους τελευταίους σημαντικούς βιότοπους της Αττικής και σπουδαιότατο αρχαιολογικό χώρο όπου έγινε η μάχη του Μαραθώνα.

* Δεν χρησιμοποιήθηκαν ηλιοθερμικά συστήματα (ηλιακοί θερμοσίφωνες) για παροχή ζεστού στο Ολυμπιακό χωριό, όταν και το τελευταίο σπίτι στην Ελλάδα πλέον τοποθετεί ηλιακό θερμοσίφωνο!

* Οι προδιαγραφές του «Αθήνα 2004» επέβαλαν στους προμηθευτές τη χρήση ψυκτικών μέσων (HFCs) που καταστρέφουν το περιβάλλον, παρά το ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο στο οποίο περιλαμβάνονται οι παραπάνω ουσίες.

* Δεν χρησιμοποιήθηκε ηλιακή ενέργεια ούτε για ηλεκτροπαραγωγή (τη στιγμή που στη Γερμανία φτιάχνουν χιλιάδες σπίτια με ηλιακές στέγες) ούτε καν για κλιματισμό των διαμερισμάτων του Ολυμπιακού χωριού.

* Δεν τηρήθηκε η υπόσχεση για παραγωγή ενέργειας για την Ολυμπιάδα από αιολικό πάρκο ισχύος 110 MW. Η αρχική απόφαση ακυρώθηκε με παρέμβαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού της Αθήνας «για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος»!

* Παρά την κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού, η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων του Ολυμπιακού χωριού είναι πολύ μεγάλη, η απαιτούμενη ενέργεια για δροσισμό των κτιρίων είναι έως και 2,7 φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προβλέπει το Σχέδιο Κανονισμού Εξοικονόμησης Ενέργειας του ΥΠΕΧΩΔΕ (40-66 KWh/m2 έναντι 15-30 KWh/m2 του Κανονισμού).

Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε τις γιγάντιες οικονομικές επιπτώσεις της Ολυμπιάδας στον ελληνικό λαό που θα πληρώνει για δεκαετίες, την κατεύθυνση κονδυλίων –χρόνια τώρα στην Αθήνα και τις «ολυμπιακές πόλεις» και την εγκατάλειψη της υπόλοιπης χώρας, την κατασπατάληση κονδυλίων για την ασφάλεια, τις κάμερες και τα Ζέπελιν που καταπατούν συνταγματικά δικαιώματα, τα εργατικά ατυχήματα και τους θανάτους στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, την απόλυτη εμπορευματοποίηση και κυριαρχία των χορηγών, την προβολή της ανθυγιεινής διατροφής (Coca Cola, McDonalds κ.ο.κ.), την προβολή προτύπων του στυλ «ντοπαρισμένος είναι αυτός που πιάνεται», καθώς και η αποδοχή της χρήσης ουσιών και σκευασμάτων, συμπληρωμάτων διατροφής κλπ (αρκεί να μην έχουν απαγορευτεί ακόμα) για το «δρόμο προς την επιτυχία», αυτά όλα συνθέτουν μια εικόνα μιας Ολυμπιάδας που απέφερε μεν τεράστια κέρδη σε εργολάβους και χορηγούς, αλλά ελάχιστα αφήνει στους πολίτες αυτής της χώρας (το τραμ και το μετρό στην Αθήνα) πέρα από τα χρέη και τα θεάματα του παρόντος.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 23 Αύγουστος 2004 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 296 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55087383
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.