ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όχι στις τυφλές και παράνομες απελευθερώσεις γουνοφόρ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δικαιώματα των ζώων
ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας , Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος 2010

Πριν λίγες μέρες μέλη της οργάνωσης Animal Liberation Front ΑLF απελευθέρωσαν παράνομα ένα μεγάλο αριθμό (περίπου 50.000) γουνοφόρων ζώων σε εκτροφεία της Καστοριάς και της Σιάτιστας παραβιάζοντας κλουβιά και περιφράξεις. Σε ανάλογες ενέργειες είχε προβεί πέρυσι και η οργάνωση "Κοράκια της εκδίκησης". Στόχος των οργανώσεων αυτών που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο είναι να εκφράσουν μέσα από "ακτιβιστικές ενέργειες" την αντίθεσή τους στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και τη γουνοποιητική δραστηριότητα στο σύνολο της.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε υποχρεωμένοι να διαχωρίσουμε τη θέση μας από ενέργειες που στο όνομα της υπεράσπισης των ζώων
- προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον, φυσικό & ανθρωπογενές,
- προβαίνουν σε καταστροφικές πράξεις σε βάρος νόμιμων επιχειρήσεων,
- σνομπάρουν το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες

Τα μινκ (και γενικότερα τα ζώα των εκτροφείων) στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επιβιώνουν, όταν αφεθούν ελεύθερα υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν έχουν μηχανισμούς άμυνας και αυτοπροστασίας, πέφτουν θύματα τροχαίων, θανατώνονται από τους ανθρώπους επειδή είναι επιθετικά και προκαλούν ζημιές ή, τέλος, πεθαίνουν βασανιστικά από ασιτία. Συχνά τα μινκ για να τραφούν κάνουν επιδρομές στα κοτέτσια των αγροτόσπιτων, (όπου τα πουλερικά ζουν συνήθως σε συνθήκες πολύ καλύτερες από τα βιομηχανικά πτηνοτροφεία). Οι κάτοικοι εξοντώνουν τα απελεύθερα μινκ από ανάγκη, αλλά και ορισμένοι από χόμπι (συνήθως οι κυνηγοί), ενώ δεν είναι λίγα και τα μικρά παιδιά που … παίρνουν μαθήματα ως "εξολοθρευτές".

Ας σημειωθεί ότι πάνω από τα μισά ζώα έχουν ήδη ξαναγυρίσει στα εκτροφεία σε αναζήτηση τροφής και αντιμετωπίζουν προοπτική άμεσης σφαγής, διότι χάθηκαν οι ταυτότητες τους και είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσουν εάν τοποθετηθούν σε κλουβιά με άλλες οικογένειες. Για τα ζώα αυτά ο πιο πιθανός τρόπος επιβίωσης είναι να μεταφερθούν στις Η.Π.Α ή στον Καναδά, όπου είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Είναι μια λύση που πρέπει να διερευνηθεί, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις της Βόρειας Αμερικής.

Τα λίγα γουνοφόρα ζώα που τελικά επιβιώνουν προκαλούν σοβαρές διαταράξεις στην άγρια πανίδα. Μπορεί να αναπτύξουν βιώσιμους πληθυσμούς σε υγροβιότοπους με προφανείς συνέπειες στα ενδημικά είδη και τη βιοποικιλότητα γενικότερα. Τα μινκ (όπως και οι μυοκάστορες) προτιμούν ως τροφή τα αβγά των πτηνών και επειδή έχουν εύκολη πρόσβαση στις φωλιές των υδρόβιων (σε αντίθεση με τα ενδημικά σαρκοφάγα που δεν κολυμπούν) απειλούν μερικά σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Αυτό διαπιστώθηκε σε άλλες χώρες με ανάλογα περιστατικά και δεν αποκλείεται να συμβεί και σε υδροβιότοπους της Δυτικής Μακεδονίας.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως οι απελευθερώσεις αυτές δε βοηθούν τα έγκλειστα ζώα, βάζουν σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα της περιοχής, ενώ υπονομεύουν το οικολογικό κίνημα, το οποίο αμαυρώνεται και κατηγορείται αδίκως και ισοπεδωτικά. Μετά τις γελοίες διαδόσεις για τα φίδια, τους λύκους και τους ψύλλους που δήθεν απελευθερώνουν οι οικολογικές οργανώσεις, (διαδόσεις που δεν πείθουν πλέον κανένα), οι συκοφαντίες αναζωπυρώνονται στο έδαφος τέτοιων αδιέξοδων ενεργειών. Εκτιμούμε ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας που γνωρίζουν τα έργα και τα στελέχη των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των Οικολόγων Πράσινων δεν θα παρασυρθούν από τη νέα λασπολογία σε βάρος του ανερχόμενου – και για αυτό ενοχλητικού – οικολογικού κινήματος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό μέσο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ζώων που κατά κανόνα κατοχυρώνονται σε διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει υπογράψει και η χώρα μας. Οι συνθήκες εκτροφής και θανάτωσης των γουνοφόρων ζώων καθώς και η διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων ορισμένων μεταποιητικών επιχειρήσεων της γούνας είναι συχνά αποκρουστικές και σπανίως ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρ’ ότι οι επιχειρήσεις αυτού του είδους επιδοτούνται αδρά. Γι’ αυτό χρέος των ευαίσθητων πολιτών και των οργανώσεων είναι να καταγγέλλουν καθε παράβαση.

Από την άλλη όσοι επαγγέλλονται μια "επαναστατική" ηθική απέναντι στο περιβάλλον και τα ζώα, θα πρέπει πρώτα από όλα να συνδεθούν με την τοπική κοινωνία κάθε περιοχής. Τυφλές ενέργειες οργανώσεων από άλλες χώρες ή περιοχές, όπως το ALF από τις Η.Π.Α. που ανέλαβε την ευθύνη, κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Όσον αφορά το γενικότερο πρόβλημα της γουνοποιίας θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ριζικά σε μεσοπρόθεσμη βάση. Το κράτος επιδοτεί την εκτροφή γουνοφόρων ζώων και την βιομηχανία της γούνας συνολικά, μια δραστηριότητα με αμφιλεγόμενο παρόν και μέλλον, ενώ δεν ελέγχει αν πληρούνται οι κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και καλής μεταχείρισης των ζώων. Η γούνα βρίσκεται σε διαρκή κρίση και διεθνώς εγκαταλείπεται ως δραστηριότητα σε αρκετά προηγμένα κράτη. Οι λόγοι δεν είναι στενά οικονομικοί, αλλά συνδέονται με την αλλαγή νοοτροπίας και της ευαισθησίας των καταναλωτών που προσανατολίζονται σε μη ζωικά παράγωγα. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και η Κροατία έχουν εγκαταλείψει τη γούνα και την εκμετάλλευση των γουνοφόρων ζώων. Τα εκτροφεία, οι "κουζίνες τροφής", οι συνεχείς ενέσεις χρηματοδότησης δε λύνουν το πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε ότι για αιώνες η γουνοποιία της Καστοριάς και της Σιάτιστας πορεύτηκε χωρίς αυτά. Βασικό της όπλο ήταν η πολύ λεπτή τέχνη που μετέβαλε τα άχρηστα υπολείμματα της γουνοποιίας άλλων περιοχών σε νέα περιζήτητα προϊόντα.

Πρέπει συνεπώς και στην Δυτική Μακεδονία να βρεθούν τρόποι σταδιακής και οριστικής μετάβασης σε μια νέα εποχή, όπου η γουνοποιία θα αντικατασταθεί με εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες. Για το σκοπό αυτό απαιτείται σοβαρός διάλογος, πολιτικές κινήτρων – αντικινήτρων και καταληκτικές ημερομηνίες, ώστε να μην πληγούν ανεπανόρθωτα οι 15.000 περίπου πολίτες που άμεσα ή έμμεσα απασχολούνται στη γούνα. Με εύκολα συνθήματα, κραυγές και "απελευθερωτές" δεν λύνεται το πρόβλημα

Σε καμιά περίπτωση πάντως η λύση δεν είναι αυτό που ισχύει σήμερα:

Δεν είναι δυνατόν να επιδοτείται συνεχώς η γούνα και να προωθούνται χαριστικές ρυθμίσεις των δανείων σε βάρος των φορολογουμένων πολιτών και της ίσης μεταχείρισης των επιχειρήσεων.

Κοζάνη, 31-8-2010
ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας
Πληροφορίες: Λ. Τσικριτζής

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 57 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55119589
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.