ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ρύπανση και καταπατήσεις στο Μαραθιά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
Πανελλαδική Κίνηση Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου , Δευτέρα, 19 Ιούλιος 2010

Ανακοίνωση

Η συνέλευση του Οικο-κάμπινγκ - Πανελλαδική Κίνηση Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου, αποφάσισε την συντόμευση της διοργάνωσης από 6 σε 4 ημέρες τελειώνοντας την Κυριακή 18/6. Οι λόγοι που συντέλεσαν σε αυτή την απόφαση αφορούν τις τοπικές κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
Στην παραλία του Μαραθιά Αστακού συναντήσαμε με την άφιξή μας ένα σκηνικό που έπρεπε και εξακολουθεί να πρέπει να γίνει γνωστό: Ένας πάλαι ποτέ βιότοπος, η πρώην κοινοτική και πλέον δημοτική έκταση του Μαραθιά, έχει μετατραπεί σε "πόρνη" των μικρών και μεγάλων συμφερόντων της ευρύτερης περιοχής.
Από την μία πλευρά η εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Νηρεύς Α.Ε. ιδιοποιείται τον χώρο αυτόν κατά την μη-τουριστική περίοδο μετατρέποντάς τον σε εργαστήριο για τις δικές της δουλειές και αφήνοντας πίσω ένα μεγάλο ρυπαντικό φορτίο επικίνδυνο για τα ψάρια, τα πουλιά, τα ζώα, το τοπίο και τον άνθρωπο. Μιλάμε για ένα ρυπαντικό φορτίο που δεν δύναται να καθαριστεί, αφού αποτελείται από δισεκατομμύρια απειροελάχιστα έως μεγαλύτερου μεγέθους τεμαχίδια πλαστικών - παραγώγων του πετρελαίου (ρινίσματα κοπής πλαστικών σωλήνων, πλαστικοταινίες και φελιζόλ).
Από την άλλη πλευρά κατά τους θερινούς μήνες η δημοτική αυτή έκταση ιδιοποιείται από καταπατητές του δημόσιου χώρου, που για να στήσουν τα τροχόσπιτά τους - εξοχικά τους, κόβουν τους θάμνους με αλυσοπρίονα, βάζουν περιφράξεις με πασσάλους και συρματοπλέγματα και φροντίζουν τα σκουπίδια των ιδίων και των υπολοίπων να μείνουν ακριβώς έξω από τον φράκτη τους. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που βανδάλισαν τις πρόχειρες τουαλέτες που κατασκευάσαμε. Είναι αυτοί οι άνθρωποι, μαζί με μερικούς ακόμη και με την εταιρεία Νηρεύς Α.Ε. που έχουν μετατρέψει τον Μαραθιά σε χωματερή.
Η δημοτική αρχή είναι ενήμερη τόσο για την ρύπανση όσο και για τις καταπατήσεις. Ο ίδιος ο δήμαρχος Αστακού παρευρέθη στην παραλία και εξακολουθεί να αδιαφορεί. Εμείς και μόνο μαζέψαμε σκουπίδια από την παραλία και παρόλο που μαζεύουμε μέρες τώρα, ο Μαραθιάς παραμένει σκουπιδότοπος. Στην παραλία φτάνει άσφαλτος, αλλά φαίνεται πως δεν έφτασε ποτέ απορριμματοφόρο. Δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος σκουπιδιών. Για τις καταπατήσεις ούτε λόγος. Την στάση αυτή της δημοτικής αρχής, εμείς, δεν την εκλαμβάνουμε σαν απλή αδιαφορία, αλλά την βλέπουμε σαν την πολυδοκιμασμένη συνταγή απαξίωσης του δημόσιου για να εκχωρηθεί τελικά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Εξάλλου είναι γνωστή η πρόθεση της δημοτικής αρχής να πουλήσει ή να ενοικιάσει την εν λόγω έκταση σε ιδιώτες. Η άλλη περίπτωση είναι αυτή που βλέπουμε στην Βελά, στο Διόνη, στον Λούρο και στην Τουρλίδα, όπου οι πρόχειρες περιφράξεις μετατράπηκαν σε μόνιμες ιδιωτικές εγκαταστάσεις με μπετόν.
Με γνώση των παραπάνω δυσχερών συνθηκών επιλέξαμε να προχωρήσουμε κανονικά στην διοργάνωση του Οικο-κάμπινγκ, θεωρώντας πως η πολιτική του στόχευση όχι απλώς δεν ακυρώνεται αλλά εμπλουτίζεται. Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν εδώ δεν αφορούν μόνο τον Αστακό και τον Μαραθιά, αλλά και όλη την δυτική ακτογραμμή της Αιτωλοακαρνανίας. Έτσι, τέθηκαν και συζητήθηκαν ανοιχτά στις συνελεύσεις και στις πολιτικές εκδηλώσεις του τετραημέρου. Πρέπει σ’ αυτό το σημείο να σημειώσουμε και το μέρος της ευθύνης που βαρύνει εμάς τους ίδιους και τις ελλειμματικές διαδικασίες της διοργάνωσης. Δυστυχώς δεν γνωρίζαμε αρκετά καλά τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας και της περιοχής με αποτέλεσμα να στηριχθούμε σε δεσμεύσεις που έγιναν εκτός της επίσημης διαδικασίας αμελώντας έτσι την ακεραιότητα των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών (πράγμα που επισημάνθηκε και στο εσωτερικό της πανελλαδικής κίνησης). Ωστόσο, η παρουσία μας εδώ και η παράλληλη επαφή με την τοπική κοινωνία, πυροδότησε πολλές συζητήσεις γύρω από τα θέματα που ανοίξαμε και τα οποία θα εξακολουθήσουμε να πραγματευόμαστε. Ήταν το δεύτερο βήμα (μετά την Κίνηση Πολιτών Αστακού) για την συγκρότηση ενός μπλοκ αντίστασης στα σχέδια του ενεργειακού λόμπι, του Παπανδρέου, του Μωραΐτη και του Κουβέλη που θέλουν να μας φέρουν τον θάνατο μπροστά στην πόρτα μας.
Το οικολογικό κάμπινγκ που διοργανώνει η Πανελλαδική Κίνηση Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου, είναι η άμεση δράση της κοινωνίας που αντιστέκεται, της κοινωνίας που αυτοθεσμίζει, που επιχειρεί να αυτοκυβερνηθεί. Οι πολιτικές εκδηλώσεις του κάμπινγκ με την (έστω και μικρή) συμμετοχή των Αστακιωτών μπορούν να είναι μέρος του γονιμοποιού σπέρματος που θα γεννήσει μια κοινωνία που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δεν τις εκχωρεί. Το εργοστάσιο στον Αστακό δεν θα το αφήσουμε να γίνει όπως δεν αφήσαμε να γίνει η εκτροπή του Αχελώου. Τους κάθε είδους καταπατητές (ιχθυοκαλλιέργειες - εταιρίες - τσιφλικοκατασκηνωτές) δεν θα τους αφήσουμε να απαξιώνουν, να ιδιοποιούνται και να ρυπαίνουν τον δημόσιο χώρο.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ

--

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΡΩΝ

--

ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

--

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

--

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
ΜΑΡΑΘΙΑΣ 18/07/2010

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 265 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55168871
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.