ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Διεθνής έκθεση «ΕCOTEC-τεχνολογίες περιβάλλοντος & Φωτοβ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Δευτέρα, 05 Ιούλιος 2010

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

(Διεθνής έκθεση «ΕCOTEC-τεχνολογίες περιβάλλοντος & Φωτοβολταικά συστήματα»)

Α) Τα χαρακτηριστικά της Έκθεσης και του συνεδρίου.

Είχα την ευκαιρία βρισκόμενος στην Αθήνα να παρακολουθήσω, έστω και για λίγο τη διεθνή έκθεση «ΕCOTEC –Τεχνολογίες περιβάλλοντος και Φωτοβολταϊκά συστήματα». Είναι περισσότερο από αναγκαίο να συγχαρώ το περιοδικό ECOTEC και τους συνεργάτες του για την άρτια οργάνωση της έκθεσης (σε εποχή οικονομικής κρίσης), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ανθούσα Αττικής. Η επιτυχία της έκθεσης εκτός από την ποιότητα των εκθετών και των εκθεμάτων αποδεικνύεται και με αριθμούς. Συμμετείχαν περίπου 250 εκθέτες, ενώ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 18.000.

Σημασία έχει, όμως, ότι παρευρέθηκαν άνθρωποι που χρόνια τώρα ασχολούνται με την προώθηση των Α.Π.Ε, κυρίως άνθρωποι που πιστεύουν στη πράσινη ανάπτυξη και είναι σίγουροι ότι είναι ίσως μονόδρομος για τη λύση του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας μας αλλά και της προόδου μας, μια και η Ελλάδα είναι η πλέον ευνοημένη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά το αιολικό και ηλιακό δυναμικό της, αλλά και την ενέργεια από Γεωθερμία και υδατοπτώσεις και των υδροηλεκτρικών έργων γενικά..

Τους περισσότερους τους γνωρίζω προσωπικά και πιστεύω σε αυτούς και το πείσμα τους κόντρα στη γραφειοκρατία και τα εμπόδια «συμφερόντων και διαπλοκής» που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν. Το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με την υποστήριξη του Κ.Α.Π.Ε και των σημαντικότερων επιστημονικών και επιχειρηματικών φορέων, των πλέον εξειδικευμένων στο χώρο.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το τριήμερο Ecoforum, που διοργανώθηκε παράλληλα με την έκθεση ΕCOTEC. Στο πολυσυλλεκτικό αυτό συνεδριακό γεγονός, παρουσιάσθηκαν οι απόψεις ειδικών για τα «επιτεύγματα των Α.Π.Ε», της «εξοικονόμησης ενέργειας», της «ανακύκλωσης», της «ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων», αλλά και της προσφοράς της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, το Κ.Α.Π.Ε, παρουσίασε δύο εκδηλώσεις, η μία είχε να κάνει με την «θερμική απόδοση της βιομάζας», αλλά και την παραγωγή βιοκαυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά, ενώ η άλλη με το «βιοκλιματικό σπίτι μηδενικών ρύπων του μέλλοντος». Την πρώτη ενότητα παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Ελευθεριάδης, δασολόγος υπεύθυνος ΚΑΠΕ για το έργο ΕUBIONET III, ενώ την δεύτερη μια ομάδα εξαίρετων νέων αρχιτεκτόνων από τα καλύτερα πνευματικά ιδρύματα της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό.

Τη δεύτερη ημέρα πάλι το Κ.Α.Π.Ε διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Εναλλακτικά καύσιμα για Πράσινες μεταφορές». Κατά την διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν εργαλεία και προτάθηκαν μέτρα και πολιτικές για την ενίσχυση των πράσινων με την επιτάχυνση της διείσδυσης των βιοκοαυσίμων - εναλλακτικών καυσίμων στην ελληνική αγορά. Ειδικά τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υδρογόνο και το βιοαέριο αλλά και οι εναλλακτικές τεχνολογίες αυτοκίνησης , ήταν στο επίκεντρο της ημερίδας.. Ταυτόχρονα, έγινε εκτενής παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα μεταφορών, στον Ελληνικό χώρο, τα προβλήματα και τις προοπτικές.

B) H πραγματικότητα για τα Φ/Β στην Ελλάδα και την Κρήτη

H χώρα μας σήμερα είναι εξαρτημένη από εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες, προκειμένου να μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι αφήνοντας ανεκμετάλλευτα τα τεράστια ποσά ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτουν στην επιφάνεια της ελληνικής γης (στην Κρήτη είναι μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη). Το κόστος εισαγωγών κυμαίνεται από 0,5 έως 1 δις ευρώ ετησίως σε εποχή οικονομικής κρίσης. Ένα ακόμη πρόβλημα που επιδεινώνει την κατάσταση είναι ότι από το 2013 και έπειτα, η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλλει τεράστια πρόστιμα αν δεν ικανοποιεί τα δικαιώματα ρύπων που της αναλογούν, πρόστιμα που θα τα πληρώσουν όπως πάντα οι καταναλωτές με αυξημένα τιμολόγια. Με τα σημερινά δεδομένα, το ετήσιο κόστος για τα δικαιώματα ρύπων στην Ελλάδα μετά το 2013 εκτιμάται στα 1,5 δίς ευρώ ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό πως ο χρόνος
πλήρους αδειοδότησης για ένα μικρό Φ/Β πάρκο (της τάξης των 100 Kw) είναι δύο χρόνια, ενώ για τα μεγαλύτερα έργα είναι περίπου 3,5 με 4 έτη.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό στους παροικούντες την «Ιερουσαλήμ» ότι η αναγκαιότητα της επιτάχυνση αδειοδοτικής για τα Φ/Β, τα οποία μέχρι και σήμερα απαιτούν 5-10 χρόνια γραφειοκρατίας, εμποδίων και διαπλοκών, μεταξύ επενδυτών και δημόσιας διοίκησης.

Με αυτά τα δεδομένα το ΥΠΕΚΑ, μπροστά στο δίλημμα «πράσινοι ανάπτυξη» ή επιδείνωση του θολού ενεργειακού τοπίου έσπευσε να καταθέσει νομοσχέδιο (13-5-2010) για την «επιτάχυνση της ανάπτυξης των Α.Π.Ε». Παρόλα αυτά με τη χρονοβόρα διαδικασία της διαβούλευσης φτάσαμε 20 Ιουνίου και δεν ισχύει σχεδόν τίποτα από το νομοσχέδιο αυτό.

Είναι ντροπή η Ελλάδα, η οικονομία και το περιβάλλον από το 1994 μέχρι σήμερα να βρίσκεται στις συμπληγάδες των πονηρών επενδυτών και του γραφειοκρατικού πελατειακού συστήματος. Οι επενδυτές βρήκαν πρόσφορο έδαφος και αγόραζαν άδειες από μια λίστα πολιτικών που σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι στην εξεταστική και προανακριτική επιτροπή. Ιδιαίτερα με όλη αυτή την ασυδοσία που υπήρχε, σήμερα σε κρίσιμες στιγμές για την οικονομία μας είναι ακατανόητο επενδύσεις ισχύος 1615 MW που αντιστοιχούν σε συνολική αξία που υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ να λιμνάζουν στα γραφεία των «μανδαρίνων» και η πολιτεία να είναι ανίκανη να αντιδράσει. Υπάρχουν επιπρόσθετα και αιτήσεις από τη διετία του 2004 -2005 για άλλα 2700 MW αξίας άλλων τόσων ευρώ που και αυτά είναι εγκλωβισμένα σε διάφορα σημεία της διάτρητης αδειοδοτικής διαδικασίας.

Παρόλα αυτά η «ελπίδα πεθαίνει τελευταία», καθώς από 1η Ιουλίου με την Κ.Υ.Α 12323 /ΓΓ:175/4-6-2009, υποτίθεται ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Φωτοβολταικά στις Στέγες» οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τοποθετούν Φ/Β συστήματα έως 10 KW σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα διασυνεδεμένα νησιά. Εξαιρείται επομένως η Κρήτη ως μη διασυνδεδεμένο νησί, επομένως βρισκόμαστε και πάλι στα ίδια.

Όσον αφορά την εγκατάσταση Φ/Β σε αγροτικές περιοχές, που θα έδινε ένα επι πλέον εισόδημα στους αγρότες της Κρήτης, μέχρι την στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό, το νησί μας είναι εκτός για τους ίδιους λόγους με τις φωτοβολταικές στέγες. Δεν υπάρχει δηλαδή στη Κρήτη επαρκής ισχύς ώστε η διείσδυση από Α.Π.Ε να υπερβαίνει το 30% της υφιστάμενης ισχύος από συμβατικά εργοστάσια.

Από τα προαναφερθέντα και άλλα, τα οποία εν καιρώ θα αποκαλύψουμε (σύγκρουση δείκτη απόδοσης Φ/Β και φορολογικού νομοσχεδίου), γίνεται αντιληπτό ότι, η επιχειρηματικότητα των Φ/Β εξανεμίζεται με τα νέα δεδομένα.. Η νέα πραγματικότητα (όπως και η παλιά) απωθεί τους επενδυτές στο να επενδύσουν γενικά στην πράσινη ανάπτυξη, μια και με πολύ απλά λόγια, υπάρχουν πολύ καλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες στη γειτονιά μας.

Παρόλο, δηλαδή, που οι γειτονικές χώρες (Βουλγαρία και Ιταλία) δεν διαθέτουν την ένταση και την διάρκεια του ηλιακού και αιολικού δυναμικού, λόγω της πολύ χαμηλότερης φορολογίας τους και του πολύ μικρότερου χρόνου αδειοδότησης, του φτηνού εργατικού δυναμικού, δημιουργούν ανταγωνιστικότερους βαθμούς οικονομικής απόδοσης στις Φ/Β επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Δανίας στην Ελλάδα κ. Tom Norring, όταν στη χώρα του άρχισαν να μιλούν για «πράσινη ανάπτυξη» και «πράσινη οικονομία», η χώρα του βρισκόταν στην ίδια θέση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα. Αυτό συνέβη το 1973. Τότε η Δανία, όπως και πολλές άλλες χώρες βρέθηκαν στην μέση μιας πετρελαϊκής κρίσης. Για τους Δανούς ήταν ακόμα χειρότερη εκείνη η χρονιά, εξαιτίας του Βαρύ χειμώνα. Μέσα όμως από αυτή τη κρίση, συνειδητοποίησαν ως χώρα, ότι πρέπει να βρούνε άλλους τρόπους και άλλους πόρους παραγωγής ενέργειας.. Λόγω του οράματος της πράσινης ενέργειας, μετατρέψανε τη κρίση σε ευκαιρία. Ο πολιτικός κόσμος, έκανε το παν για να πιστέψει και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος στις Α.Π.Ε, το ίδιο έγινε και με τους οικονομικούς παράγοντες. Στην Ελλάδα του 2010, ο καθένας ανάλογα με τα προσωπικά του συμφέροντα και τις φιλοδοξίες, δρα με τρόπο ανασταλτικό στην προώθηση του οράματος, για προώθηση πράσινων τεχνολογιών.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος ΣΠΑΠΕκΕΕΚ
voutirakis@nah-nele.gr


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 328 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57099785
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.