ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 02 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παράνομη αλιεία: Απόπειρα εμβολισμού σκάφους του Αρχι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Αρχιπέλαγος ΙΘΑΠΕΑ , Παρασκευή, 02 Ιούλιος 2010


Απόπειρα εμβολισμού σκάφους του Αρχιπελάγους από τουρκικά αλιευτικά κατά την προσπάθεια διακοπής παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας.

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε χθες, 30/06 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Φούρνων όταν μέλη του Αρχιπελάγους προσπάθησαν να σταματήσουν παράνομη αλιευτική δραστηριότητα από τουρκικά αλιευτικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτή τη φορά η διακίνηση ερυθρού τόνου και η απόπειρα παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας έγινε από τα σκάφη: Aboulkerim (34.18.TG.2699) και Masallah.Refik.Usta (10.03.TG.0123) σε περιοχή που ορίζεται από το στίγμα: 37ο39Ά49ΆΆ Β, 26ο34Ά32ΆΆΑ. (1.5 μίλι δυτικά της Σάμου)

Η διόπτευση σε πρώτο χρόνο πραγματοποιήθηκε στις 19:00 από το ιστιοφόρο ερευνητικό σκάφος του Αρχιπελάγους «Νηρέας», το οποίο εκείνη την ώρα πραγματοποιούσε ωκεανογραφικές παρατηρήσεις, 2μίλια ΝΔ των ακτών της Σάμου.

Ένα από τα σκάφη (Masallah.Refik.Usta ) ρυμουλκούσε κλωβό για τη μεταφορά ζωντανών αλιευμάτων (κατά πάσα πιθανότητα τόνων), ενώ το άλλο (Aboulkerim) διέπλεε σε κοντινή απόσταση με ελιγμούς και έχοντας έτοιμα προς χρήση τα αλιευτικά του εργαλεία.

Στις 19:30 παρατηρήσαμε προετοιμασία για αλιευτική δραστηριότητα, αλλά αποχωρήσαμε από την περιοχή λόγω των αργών και δυσκίνητων κινήσεων του ιστιοφόρου «Νηρέας». Επανήλθαμε στην περιοχή με τη δύση του ηλίου, με το ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος του Αρχιπελάγους «Ωκεανός», όπου και διαπιστώσαμε ότι είχε γίνει χρήση αλιευτικών εργαλείων (κυκλικά αφρόδιχτα μήκους άνω των 10-15χλμ.) μεταξύ Φούρνων και Σάμου, σε απόσταση 1.5 μιλίου από τις ακτές της Σάμου.

ΚαθΆ όλη τη διάρκεια της παρουσίας μας στην περιοχή αντιμετωπίσαμε την προκλητική στάση των πληρωμάτων των παραπάνω αλιευτικών, η οποία εξελίχθηκε και σε ευθεία απειλή, όταν μέλη του Αρχιπελάγους που βρίσκονταν στο σκάφος προσπάθησαν να κόψουν τους ιχθυοκλωβούς και να ματαιώσουν την παράνομη δράση των τουρκικών αλιευτικών. Ένα εξ αυτών (Aboulkerim) έστρεψε την πλώρη του και κινήθηκε προς το μέρος μας αρκετές φορές προσπαθώντας να μας εμβολίσει.

Η αρνητική έκβαση της υπόθεσης για τα τούρκικα αλιευτικά και η μετεξέλιξη της σε σοβαρό επεισόδιο ανάγκασε τα σκάφη να πλεύσουν προς τα διεθνή ύδατα.

Τα μέλη του Αρχιπελάγους είχαν ενημερώσει εξ αρχής τις αρμόδιες λιμενικές αρχές και συνέχιζαν να το πράττουν καθ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, χωρίς ωστόσο οι τελευταίες να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για τον έλεγχο των σκαφών και των παράνομων αλιευτικών τους δραστηριοτήτων. Σε επικοινωνία μας με το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας (ΚΠΑ) ενημερωθήκαμε ότι το Σύστημα Παρακολούθησης Σκαφών (VMS - Vessel Monitoring System) δεν δύναται να καταγράψει τουρκικά αλιευτικά σκάφη, αν και σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 1224/2009, και σκάφη τρίτων χωρών που διαπλέουν κοινοτικά ύδατα υποχρεούνται να φέρουν ηλεκτρονικές συσκευές που να επιτρέπουν τον αυτόματο εντοπισμό και την αναγνώριση τους από το συγκεκριμένο σύστημα.

Οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν τίποτα απολύτως απΆ όσα προβλέπει ο (ΕΚ) 1224/2009 με αποτέλεσμα ξένα αλιευτικά σκάφη, που αντιπροσωπεύουν ένα μαφιόζικο κύκλωμα εκμετάλλευσης ενός πανάκριβου αλιεύματος, να παρανομούν ελεύθερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να συμπεριφέρονται ως κυρίαρχοι των πιο ευαίσθητων σημείων του Αιγαίου απειλώντας με κυνισμό οποιονδήποτε προσπαθήσει να τους εμποδίσει.

Είμαστε πεπεισμένοι πλέον ότι ο μηχανισμός που στηρίζει αυτό το σύστημα ελέγχου και ασφάλειας στις ελληνικές θάλασσες είναι τόσο σκουριασμένος, που η δυσλειτουργία του τον καθιστά επικίνδυνο για την προστασία τόσο των ιχθυαποθεμάτων, όσο και της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.

Δεδομένου ότι στις περιοχές, όπου ρίχνονται αυτά τα δίχτυα (κυκλικά αφρόδιχτα μήκους άνω των 10-15 χλμ) είναι πολύ έντονη η παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών, ο κίνδυνος για τον εγκλωβισμό και τον ακούσιο ή εκούσιο θάνατο τους είναι τεράστιος (συχνά τα θανατωμένα θαλάσσια θηλαστικά και οι χελώνες αποτελούν τροφή για τους μεταφερόμενους τόνους). Τα μέλη του Αρχιπελάγους θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα πιο ευαίσθητα σημεία του Αιγαίου και θα προσπαθούν να προλαμβάνουν ή να ακυρώνουν παρόμοιου τύπου καταστάσεις.

Θοδωρής Τσιμπίδης
Δ/ντής, Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π
www.archipelago.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 154 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57053917
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.