ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
¶ρνηση της Μαλιακός SOS να συμμετάσχει στην σύσκεψη που Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Μαλιακός SOS , Τρίτη, 15 Ιούνιος 2010

ΟΧΙ, δεν συμμετέχουμε στις κινήσεις εντυπωσιασμού του κ Νομάρχη

Λαμία, 15.6.2010

Η πρόσκληση του κ Νομάρχη να συμμετάσχουμε σε σύσκεψη των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων του Νομού είναι γεγονός ότι μας αιφνιδίασε. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι πρόκειται για αστείο. Πώς μας θυμήθηκε άραγε… Η πρώτη μας σκέψη ήταν να μην συμμετέχουμε, αλλά καμιά φορά λες “ας το πάρει το ποτάμι”. Το ξανασκεφτήκαμε και λέμε ΟΧΙ, δεν θα πάμε σε μια ακόμα φιέστα και σε κινήσεις εντυπωσιασμού του κ Νομάρχη. Και να εξηγήσουμε τους λόγους:

Πέρυσι τέτοιον καιρό, στην περίοδο του θανάτου των ψαριών, ο κ Νομάρχης μας αγνοούσε επιδεικτικά και δεν μας επέτρεπε να συμμετάσχουμε στις συσκέψεις. Αναγκαστήκαμε τότε να τον καταγγείλουμε αναρτώντας πανό έξω από τη Νομαρχία. Το ίδιο συνέβαινε διαρκώς μέχρι τώρα. Από τότε ήμασταν διαρκώς οι “κακόπιστοι”, που διαμαρτυρόμαστε άδικα και κάνουμε “καταγγελίες για τις καταγγελίες” ή για “άλλους λόγους”. Τι άλλαξε άραγε; Μα φυσικά, γιατί τώρα έχουμε εκλογές…

Δεν μπορούσε ως τώρα ο κ Νομάρχης να καταλάβει ότι οι ενεργοί πολίτες και οι Κινήσεις Πολιτών αγωνιούν για το αυτονόητο, κι έχουν σχεδόν πάντα δίκιο. Κι αυτό δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά.

Δεν μπορούσε και δεν μπορεί να μας καταλάβει, αλλά ξέρει να ακυρώνει τα πρόστιμα και να διώχνει τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος απαξιώνοντας το ρόλο τους επιδεικτικά. Ξέρει να εγκρίνει την επέκταση ρυπογόνου εργοστασίου  στο Αχλάδι, ξέρει να κάνει “στραβά μάτια” στις αμμοληψίες που γίνονται στο Σπερχειό και στους χείμαρρους, όπως στον Βελλά Καραβομύλου, στο Βοάγριο και αλλού. Ξέρει να κάνει “στραβά μάτια” στα λύματα που ρίχνει ο Δήμος Μακρακώμης στο Σπερχειό και με μπόλικο λαϊκισμό να αναφέρεται στο μπουκάλι με το “καθαρό” νερό του Σπερχειού, “που είναι να το πιεις”, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ΟΛΟΙ οι παραποτάμιοι οικισμοί ρίχνουν τα λύματά τους στο ποτάμι, ότι ΟΛΑ τα ελαιοτριβεία του κάμπου και όλοι οι στάβλοι, τα τυροκομεία και οι κτηνοτροφικές μονάδες ρίχνουν τα λύματά τους επίσης είτε στον Σπερχειό είτε στους παραποτάμους του, ακόμα και στο Γοργοπόταμο, ότι οι χωματερές των Δήμων Μακρακώμης και Σπερχειάδας είναι ΜΕΣΑ στην κοίτη του ποταμού.  

Η σύσκεψη γίνεται και με αφορμή την τελευταία καταγγελία για τα λύματα εργοστασίου στην περιοχή Δαμάστας, που πέφτουν ανεπεξέργαστα στον Ασωπό κι από κει στον Σπερχειό και τον Μαλιακό. Είναι αυτό το “καθαρό” νερό που λέει η Νομαρχία. Πώς συμβαίνει αλήθεια, όταν πηγαίνουμε στο εργοστάσιο εμείς και τα κανάλια, να ρέουν ανεπεξέργαστα τα λύματα στον Ασωπό και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ποτέ να μην το βλέπει αυτό; Το μόνο δε πρόστιμο που επιβλήθηκε στη συγκεκριμένη βιομηχανία είναι αυτό των 36.000 ευρώ των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι ήρθαν μετά από πρόσκληση και καταγγελία των ενεργών πολιτών. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν κάλεσε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με έγγραφο. Αν το έκανε, ας μας διαψεύσει με τα έγγραφά της. Κι αν πράγματι τιμωρήθηκε η βιομηχανία και με άλλα πρόστιμα, είναι πολλαπλά υπότροπος και εμπίπτει σε άλλη νομική μεταχείριση.

Ο κ Νομάρχης στην πρόσφατη ανακοίνωσή του λέει “δεν επιθυμούμε να κλείσουμε την εταιρεία που απασχολεί ικανό αριθμό εργαζομένων”. Ποτέ δεν είπαμε εμείς να κλείσει ΚΑΝΕΝΑ εργοστάσιο, αλλά να λειτουργούν νόμιμα και να εφαρμόζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία. Με λίγα λόγια μας λέει ότι τα εργοστάσια μπορούν ή να λειτουργούν παρανομώντας σε βάρος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή να μη λειτουργούν καθόλου. ¶ρα για ό,τι συμβαίνει σήμερα, την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο κ Νομάρχης. Καιρός λοιπόν είναι να επέμβει ο κ εισαγγελέας για να τον βάλει στη θέση του γιΆ αυτά που λέει και κάνει.

Για μια ακόμα φορά επιμένουμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασυδοσία σε βάρος του Σπερχειού και του Μαλιακού. Είναι ανάγκη να τονίσουμε ότι στη σημερινή κρίση που βιώνει η χώρα μας τα συλλογικά αγαθά, όπως το περιβάλλον, δεν αποτελούν πολυτέλεια κατάλληλη μόνο για καλύτερους καιρούς, αλλά σταθερή υποθήκη για ένα βιώσιμο μέλλον. Ένα χρόνο λοιπόν μετά την κρίση του Μαλιακού:

- τα εργοστάσια και τα ελαιοτριβεία συνεχίζουν ασύδοτα να ρυπαίνουν τον Σπερχειό και τον Μαλιακό,

- οι στάβλοι, τα τυροκομεία και οι κτηνοτροφικές μονάδες να ρίχνουν τα λύματά τους στις σούδες και στα ρέματα,

- οι Βιολογικοί Καθαρισμοί συνεχίζουν να μη δουλεύουν και τα λύματα των παράκτιων και παραποτάμιων δήμων και οικισμών οδηγούνται κατά το πλείστον στο Σπερχειό και στον Μαλιακό,

- χωματερές συνεχίζουν να λειτουργούν μέσα στην κοίτη του Σπερχειού,

- κανένα μέτρο και καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί για την μείωση των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων

Δεν θα συνηγορήσουμε εμείς λοιπόν στη ΜΗ λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου της Νομαρχίας συμμετέχοντας σε συσκέψεις ενός φθίνοντος θεσμού, που δεν θα υπάρχει σε λίγους μήνες, για να μπορέσει να αποκατασταθεί το κλονισμένο περιβαλλοντικό προφίλ του κ Νομάρχη.

Η Γραμματεία

Μαλιακός SOS, Κίνηση Πολιτών
http://maliakos-sos.blogspot.com   
maliakos-sos@gmail.com

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 312 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57100075
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.