ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΧΑΔΑ ¶νω Λιοσίων έκλεισε αλλά θα τον πληρώνουμε για π Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απορρίμματα - Ανακύκλωση
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης , Τρίτη, 08 Ιούνιος 2010

Ο Χώρος Διαχείρισης Απορριμμάτων των ¶νω Λιοσίων έκλεισε αλλά θα τον πληρώνουμε για πολλά χρόνια

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης στο τελευταίο τεύχος Νο 73 του περιοδικού ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το θέμα του Εξωτερικού Κόστους* ενός χώρου διαχείρισης απορριμμάτων, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα την περίπτωση του μεγαλύτερου χώρου ταφής απορριμμάτων στα Βαλκάνια και ίσως της Ευρώπης, τον Χώρο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΔΑ) των ¶νω Λιοσίων, που λειτούργησε από το 1968 μέχρι το 2006 και κλείνοντας μας κληρονόμησε τεράστια προβλήματα για το μέλλον.

Μερικά από τα σημαντικά θέματα, που τίθενται και αποκαλύπτονται στο αφιέρωμα αυτό, είναι τα εξής:

• Παρουσιάζονται όλα τα ιστορικά ποσοτικά δεδομένα του ΧΔΑ ¶νω Λιοσίων από όλες τις δραστηριότητες, που έγιναν στο χώρο, όπου διαπιστώνεται ότι ο χώρος έχει δεχθεί τεράστια ποσότητα απορριμμάτων, που φθάνει τα 40 εκατ. τόνους, καθώς και τεράστια ποσότητα μπαζών, που μπορεί να προσεγγίζει και τα 60 εκατ. τόνους. Εάν τα μπάζα δεν διατίθεντο (παράνομα όλα τα τελευταία χρόνια) στο χώρο, ο ΧΔΑ ¶νω Λιοσίων θα μπορούσε να λειτουργήσει για επιπλέον 8 χρόνια και μέχρι το 2014 και θα μας έδινε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να λύσουμε το "γρίφο" των σκουπιδιών στην Αττική.
Αναδεικνύεται ένας τεράστιος κίνδυνος, που έχει να κάνει με την χαβούζα βοθρολυμάτων και λάσπης από τους βιολογικούς, που υπάρχει μέσα στο χώρο, και των οποίων η ποσότητα εκτιμάται σε περίπου ένα εκατομμύριο τόνους. Η χαβούζα αυτή αποτελεί μια μόνιμη απειλή για την υγεία και το περιβάλλον.

• Από την έρευνα προσδιορίσθηκε για πρώτη φορά το εξωτερικό κόστος του ΧΔΑ ¶νω Λιοσίων σε σχεδόν 25 ευρώ ανά τόνο, που προσδιορίσθηκε από την όλη δραστηριότητα στο χώρο (ταφή απορριμμάτων, πυρκαγιές στο χώρο, καύση νοσοκομειακών, ΕΜΑΚ, παραγωγή ενέργειας, εδαφοποίηση της λάσπης από την Ψυτάλλεια), καθώς και από τη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων σε αυτόν. Το ποσό αυτό, κατά σύμπτωση, σχεδόν ταυτίζεται με το επιπλέον αντισταθμιστικό κόστος. Μέχρι και σήμερα, από τα κατά μ.ο. 40 ευρώ ανά τόνο, που πληρώνουν οι ΟΤΑ της Αττικής για να θάβουν στο ΧΥΤΑ, τα περίπου 15 ευρώ αφορούν το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ και τα υπόλοιπα 25 ευρώ τα αντισταθμιστικά προς τους ΟΤΑ, που επιβαρύνονται από τον ΧΥΤΑ. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους είναι πολλά: "Tι έγιναν αυτά τα μεγάλα χρηματικά ποσά των αντισταθμιστικών;", "Πόσα από αυτά το ποσά αξιοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του ΧΔΑ ¶νω Λιοσίων;", "Πως ο δήμος ¶νω Λιοσίων, που έπαιρνε την μερίδα του λέοντος από αυτά τα ποσά, έχει σήμερα ένα απίστευτο χρέος, που λέγεται ότι προσεγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ;".

Πιστεύουμε ότι, στο μέλλον ή όποια επιπλέον χρέωση στα τέλη ταφής απορριμμάτων σε ένα ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ θα πρέπει να προσδιορίζεται με βάση το εκτιμώμενο ύψος του εξωτερικού κόστους του χώρου ταφής, και αυτοί οι επιπλέον οικονομικοί πόροι να αξιοποιούνται για την ουσιαστική αποκατάσταση των όποιων αρνητικών επιπτώσεων προκύπτουν, αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή τους.

*Το Εξωτερικό κόστος ενός χώρου ταφής απορριμμάτων είναι το κόστος που επιβαρύνεται η κοινωνία και αφορά: α) τις επιπτώσεις στην παγκόσμια θέρμανση, β) τις επιπτώσεις στην υγεία λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γ) τις επιπτώσεις λόγω των παραγόμενων ενδεχόμενων επικίνδυνων υγρών στραγγισμάτων, δ) τα πιθανά οφέλη από ενδεχόμενη υποκατάσταση καυσίμου και ε) τις αρνητικές επιπτώσεις σε κοινωνικούς παραμέτρους, όπως η μείωση της αξίας γης της ευρύτερης περιοχής του χώρου.
Η ΟΕΑ επισημαίνει τον κίνδυνο να καταρρεύσει αυτή η χαβούζα (π.χ. μετά από μία μεγάλη βροχόπτωση) και να γίνει αιτία για να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να καταστρέψει εργασιακούς χώρους και το νεκροταφείο, που βρίσκονται χαμηλότερα. Στο αφιέρωμα δημοσιεύονται οι ήδη υπάρχουσες, στο χωμάτινο τοιχίο που στηρίζει τη χαβούζα. Στέλνουμε SOS για να δείξουν ενδιαφέρον οι αρμόδιοι φορείς (ΥΠΕΚΑ, ΕΣΔΚΝΑ κ.α.) πριν συμβεί μεγάλη καταστροφή.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Φίλιππος Κυρκίτσος 693-6140795
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης,
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα,
www.ecorec.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 126 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57096630
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.