ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 07 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Καταπέλτης το πόρισμα της Κορώνειας για τον Ψωμιάδη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ , Παρασκευή, 04 Ιούνιος 2010

Ανακρίβειες και μισές αλήθειες οι απαντήσεις του

Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται πια ο νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης και οι συνεργάτες του στη Νομαρχία, αφού οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έστειλαν στον εισαγγελέα την Έκθεσή τους για τη λίμνη Κορώνεια.
Ακόμη και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπου τέθηκε σήμερα το ζήτημα, επιλέγει να απαντάει με ανακρίβειες και μισές αλήθειες για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της Νομαρχίας για την καταστροφή της Κορώνειας.
Το πόρισμα, που βασίζεται σε έρευνα δυόμιση ετών, στηρίχθηκε σε όγκο στοιχείων που έδωσε ο τότε νομαρχιακός σύμβουλος της "Οικολογίας-Αλληλεγγύης" και σημερινός ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο πρώην αντινομάρχης κ. Ιωάννης Μπίκος και άλλοι και αποδίδει ευθύνες με ποινικό και πειθαρχικό περιεχόμενο για τη σημερινή διοίκηση αλλά και για υπαλλήλους που χειρίστηκαν την υπόθεση, με πολιτική καθοδήγηση της διοίκησης.
Συγκεκριμένα, στην Έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Εσωτερικών, που διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά από έρευνα των πράξεων και των παραλείψεων της διοίκησης του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά στη λίμνη Κορώνεια, αναφέρονται:
- Οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση περιβάλλοντος - Δ/νση Ανάπτυξης - Δ/νση Υγείας) μέχρι να ξεκινήσει ο έλεγχος από τους Επιθεωρητές περιβάλλοντος, το 2008, εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα (πρόστιμα κτλ.).
- Ειδικά η Δ/νση περιβάλλοντος για το χρονικό διάστημα 2004-2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις.
- Αποδίδονται ευθύνες στην Αντινομάρχη Υγείας κ. Αηδονά Αθηνά για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της και στην κ. Γραικού Μαρία, δημοτική σύμβουλο του Δήμου Λαγκαδά για κωλυσιεργία.
- Όλες οι ενέργειες για την τήρηση της νομοθεσίας ξεκίνησαν μετά από την έναρξη του ελέγχου των Επιθεωρητών. (2008)
Ο Νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης:
- Δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από τον Ν. 1650/86 Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ), τα οποία θα έπρεπε να ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των επιχειρήσεων και να εισηγούνται τις κυρώσεις.
- Ο επανέλεγχος των ορίων εκπομπής των βιομηχανιών που διαθέτουν τα απόβλητα τους στη λίμνη Κορώνεια ξεκίνησε μόλις στις 30-4-08 ενώ σύμφωνα ΚΥΑ/2005 για το "Ειδικό Πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης των νερών της λίμνης από απορρίψεις ορισμένων επικίνδυνων ουσιών" έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέσα σ' ένα χρόνο από την εφαρμογή της, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2006 (καθυστέρηση 18 μηνών).
- Καθυστέρησε 14 έως 16 μήνες, την επιβολή των προστίμων τα οποία εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά τη διενέργεια των ελέγχων τους στις επιχειρήσεις της περιοχής.
- Προέβη αυθαίρετα χωρίς καμιά ειδική αιτιολόγηση και παρά την ύπαρξη διαφορετικής άποψης των εισηγούμενων οργάνων, σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 Ευρώ. Η μείωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων της Νομαρχίας ή δυνητικά των ΟΤΑ Α’ βαθμού που βρίσκονται στην περιοχή της λίμνης Κορώνειας.
Και καταλήγουν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης:
"Τα ανωτέρω οδηγούν στην εκτίμηση ότι, εάν επιδεικνύονταν η αντίστοιχη, της απαιτούμενης προστασίας της περιοχής, επιμέλεια από τους αρμόδιους φορείς, οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις της λίμνης δεν θα ήταν στα σημερινά επίπεδα".

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Ποιον πείθει πια ο κ. Ψωμιάδης, λέγοντας ότι λειτουργούν μόνο πέντε βιομηχανίες ενώ είναι γνωστό ότι οι υπόλοιπες έκλεισαν λόγω της συγκυρίας και παρά το ότι είχε χαριστική συμπεριφορά απέναντί τους;
Λέει ψέματα η Έκθεση για το χάρισμα ή τη μείωση των προστίμων; Πόσα πρόστιμα έχει επιβάλλει;
Τι απαντά για όσα του καταλογίζονται στην Έκθεση;
Τι έχει να πει για τις ευθύνες των συνεργατών του;
Είναι έτοιμοι να πάνε κατηγορούμενοι;

ΒΑΡΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε ότι στην Κορώνεια συντελείται ένα πολιτικό και οικολογικό έγκλημα. Είναι προφανές ότι οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, στους οποίους εμείς προσφύγαμε, εξατομικεύουν τις ευθύνες. Τώρα πλέον, οι ευθύνες του κ. Ψωμιάδη και της διοίκησής του στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης είναι και ποινικές. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει κανένα από τα αίτια της υποβάθμισης της λίμνης αλλά τα ενίσχυε κιόλας για προφανείς λόγους. Δε νοιάζεται για τη λίμνη και το περιβάλλον, παρά μόνο για ψήφους μικροσυμφέροντος.
Οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ΕΕ για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, δηλαδή η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές, αστικές και αγροτικές ουσίες, η μείωση της κατανάλωσης νερού και η εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών μέτρων δεν εκπληρώθηκαν. Το μοναδικό έργο που πραγματοποιήθηκε δεν ακολούθησε τις καθορισμένες κατευθύνσεις και είχε τουλάχιστον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Ήδη οι συγκεντρώσεις τοξικών ειδών φυτοπλαγκτού έχουν φτάσει για μια ακόμη φορά σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες.
Ο κ. Ψωμιάδης θα παραδώσει τη λίμνη σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που την παρέλαβε. Οι δικαιολογίες του δεν έχουν πλέον καμία σημασία. Ο κατηγορούμενος μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να ελαφρύνει τη θέση του.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196,
e-mail:
ecology-trem@nath.gr, www.ecology-salonika.org

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 172 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55278204
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.