ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Παρασκευή 12 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Δευτέρα, 31 Μάιος 2010

Όλοι οι Έλληνες σήμερα περνούμε μια κρισιμότατη καμπή στην ιστορία μας. Μια καμπή που μας αφορά, ως έθνος, ως λαό και ως γένος. Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι η κατάσταση αυτή που έχει χαρακτηρισθεί ως «οικονομική κρίση» εμπεριέχει πολλούς κινδύνους πέραν της χρηματοπιστιτικής κρίσης. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα κόμματα εξουσίας, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια λαϊκή και εθνική συμφορά.

Τα διεφθαρμένα κόμματα αντί να ομονοήσουν για την έξοδο από τις αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, ηθική, οικολογική, εθνική κ.λπ.), διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη βουλή για το ποιος έφαγε περισσότερα, ποιος έφερε τη χώρα στα πρόθυρα πτώχευσης και ποιος πρέπει να πάει φυλακή.

Η κρισιμότητα των ημερών, δεν εκφράζεται μόνο από τη τύχη της εφαρμογής των απάνθρωπων μέτρων σταθερότητας, που αφορούν κυρίως τη λαϊκή τάξη, για τους μισθοσυντήρητους, τους συνταξιούχους τους εργάτες, τη νεολαία, αλλά εισχωρεί σε όλη την υπόσταση του ελληνισμού.

Η διαπλοκή, η διαφθορά, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας όλων μας, γιατί όλοι γνωρίζαμε, αλλά φροντίζαμε μέσα απο τα μεγάλα σκάνδαλα, τα επώδυνα και δυσεπίλυτα προβλήματα να ικανοποιήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες, πάνω από όλα το ατομικό συμφέρον, η συλλογικότητα, η συνεργασία η αλληλεγγύη εδώ και χρόνια εξέλειπαν από το λεξιλόγιο και από τις πράξεις μας.

Η κρισιμότητα των περιστάσεων, δεν μας συνέτισε ακόμη, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της διαφθοράς μόλυναν και τους πολίτες, η αρρώστια ξεκίνησε από την εξουσία και έφθασε μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Συνήθως η Ελλάδα σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς σαν έθνος, αυτοσυγκεντρώνεται και επιζητεί μέσα από γόνιμη σκέψη να πατήσει με ασφάλεια στη γη και την παράδοσή της.

Όμως στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, αφήσαμε το πλοίο ακυβέρνητο, ενώ στη συνέχεια παραδώσαμε αμαχητί το πηδάλιο στους Ευρωπαίους πειρατές, και στα διεθνή οικονομικά συμφέροντα. Ο ένας κυβερνήτης επί δύο και πλέον δεκαετίες δημιουργούσε οικονομικά κενά στο δημόσιο χρέος, με τη μέθοδο της καταλήστευσης των δημόσιων ταμείων και της φυσικής μας κληρονομιάς και ο επόμενος με τα μεγάλα λόγια προσπαθούσε πάντα να καταλάβει την εξουσία και να δημιουργηθεί έτσι ένας φαύλος κύκλος.

Μέσα στη καταχνιά αυτή αντί να το ελληνικό έθνος να ζητήσει με όλες τις πνευματικές και ηθικές δυνάμεις να ξαναβρεί τις ρίζες και να τις ποτίσει με το ζωογόνο νερό των ελληνικών πηγών, κατέφυγε στην εύκολη λύση των δανείων, τα οποία από την επανάσταση και απελευθέρωση του γένους καταστρώσει τα σωθικά μας, σαν τα αρπακτικά με τον μυθικό δεσμώτη.

Παρά τα αποφθέγματα των πνευματικών αγωνιστών του ελληνισμού, τα οποία μας άφησαν πνευματική κληρονομιά, εμείς δεν διδαχθήκαμε από τα λάθη τους, αλλά προχωρήσαμε τη διαφθορά ακόμη παραπέρα την εκσυγχρονίσαμε, με μεταφορά λογαριασμών στη Ελβετία, με τη δημιουργία «offshore εταιρειών », με δημιουργία εξεταστικών επιτροπών, με υποδούλωση και την πλήρη εξάρτηση της δικαιοσύνης από το πολιτικό σύστημα, με την « πλύση εγκεφάλου» από τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ, με την εκλογή ανάξιων, ανίκανων πολιτικών με την εξόντωση της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Ο Μακρυγιάννης έγραψε με τον απλοϊκό, ιδιόρρυθμο, αλλά δυνατό λόγο του «Αχ, πατρίδα μου, δεν θα σΆ αφήσουν ζωντανή, ότι αυτήνοι σε κυβερνούν κι άλλοι τοιούτοι, κιΆ απΆ αυτούς κρέμεσαι. Η ψυχή τους ολουνών είναι η ίδια, δόλον θυσιάζουν δια εσένα πλήθος, κιΆ αρετή και πατριωτισμόν τελείως. Και κιντυβνέυεις, μΆ αυτά δεν θ πάς ομπρός», ενώ σε άλλο σημείο έλεγε « Γομάρια είναι οι Έλληνες, αυτήνοι τάχουν φκιασμένα τα σαμάρια και τους σαμαρώνουν».

Αλλά ακόμη παλιότερα από το βάθος της ιστορίας μας ακούγεται ακόμη η φωνή του Αριστοφάνη, να λέει: «Πονάω που βλέπω όλα να σαπίζουν σ΄ αυτόν τον τόπο, Στην εξουσία πάντοτε οι φαύλοι. Κι αν φανεί κάποιος μια μέρα έντιμος, σε δέκα μέρες σκαρτεύει. Φέρνεις άλλον, βγαίνει χειρότερος», ενώ ο Ευριπίδης συμφωνεί και συμπληρώνει «Από τη διεφθαρμένη εξουσία μολύνονται οι έντιμοι πολίτες κιΆ ακολουθούν το παράδειγμά τους», ενώ ο Ισοκράτης παραδίπλα σε πλήρη συμφωνία γράφει «Το ήθος όλων των πολιτών γίνεται όμοιο με το ήθος των κυβερνώντων».

Μετά από όλα αυτά τα σημερινά, τα χθεσινά, τα παλιά και τα αρχαία, τι διδαχθήκαμε;
τι παρακαταθήκη θα αφήσουμε στα παιδιά μας; πως θα τα κοιτάξουμε κατάματα, πως θα τους εξηγήσουμε την κατάντια μας. Ζητάνε από μας αχτίδα ελπίδας, να δούνε επιτέλους φως στο τούνελ, να αρχίσουν να ονειρεύονται, να έχουν στόχους, να πιστεύουν ότι υπάρχει μέλλον. Μπορούμε να κάνουμε κάτι που να δίνει διέξοδο στα βασανιστικά προβλήματα που έχουν γονατίσει την Ελλάδα;

Σήμερα οι περισσότεροι ομιλούν δικαίως για το τέλος των ιδεολογιών και το θάνατο της πολιτικής, αλλά χωρίς εσωτερική αναζήτηση, χωρίς τις δυνατότητες που εμπεριέχει η έννοια του Γένους, η οποία αναφέρεται στην πνευματική και πολιτική αναγέννηση, η οποία εξασφάλισε τη βιολογική μας διάρκεια δια μέσω των αιώνων.

Το πρώτο ολοκληρωμένο δημοκρατικό πολίτευμα γεννήθηκε κατά παράδοξο τρόπο στην Ελλάδα πριν 25 περίπου αιώνες.

Η αναζωογόνηση των πολιτικών ιδεών της άμεσης αθηναϊκής δημοκρατίας, είναι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρη. Μπορεί νΆ αναστηθεί σήμερα η συμμετοχική δημοκρατία μέσα από την αυτόνομη δράση των πολιτών στη βάση και την ένταξή τους σε μικρές ή μεγάλες κοινότητες – οργανώσεις, συλλόγους, συνεταιρισμούς και κάθε λογής ενώσεις. Σε διαστάσεις ενός εργοστασίου, μιας συνοικίας 1000-5000 ατόμων ως το επίπεδο μιας πόλης 50 και 1000 χιλιάδων κατοίκων. Αυτές οι αυτοδιοικούμενες κοινότητες μπορούν να λειτουργούν όπως στην αρχαία Ελλάδα η αθηναϊκή εκκλησία του δήμου, να αποφασίζουν για τα δικά τους προβλήματα, να προγραμματίζουν το μέλλον τους και να εκλέγουν εκπροσώπους σε ευρύτερες ενότητες – σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας και τελικά σε εθνική κλίμακα. Εκπροσώπους ανακλητούς που θα λογοδοτούν πάντοτε στις συνελεύσεις. Έτσι μόνο διασφαλίζεται η αυτονομία της κοινωνίας, η άμεση και συμμετοχική διαχείριση των κοινών και ο απευθείας έλεγχος των πεπραγμένων χωρίς ενδιάμεσους.

Μπροστά στη βαρβαρότητα που απειλεί τους λαούς με την αχαλίνωτη επέλαση του οικονομικού «νεοφιλελευθερισμού» και της «παγκοσμιοποίησης», πολλαπλασιάζονται οι φωνές για ενεργό συμμετοχή του λαού, για αυτονομία, αυτοπροσδιορισμό και αυτοδιοίκηση. Χωρίς τη δημοκρατία των πολιτών η εξουσία διαφθείρεται και διαφθείρει. Μόνο με το συμμετοχικό πολίτευμα το κράτος γίνεται προέκταση της κοινωνίας, ταυτίζεται με την κοινωνία και υποχωρεί ή εξαφανίζεται ο καταναγκαστικός του χαρακτήρας. Χρειάζεται με άλλα λόγια κοινωνικοποίηση της πολιτικής, αλληλεξάρτηση, γενική συναίνεση, αυτό που εκφράζει ο στίχος του Μπρεχτ «ή όλοι ή κανείς».

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός, Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος ΣΠΑΠΕκΕΕΚ
voutirakis@nah-nele.gr


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 03 Ιούνιος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 78 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54584075
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.