ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ραδιενέργεια δε γνωρίζει σύνορα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πυρηνικά
Φώτης Ποντικάκης , Σάββατο, 29 Μάιος 2010

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου στα παράλια του Αιγαίου, απέναντι από τη Ρόδο. Εν τούτοις, ένα τόσο σοβαρό θέμα, ουδόλως απασχόλησε τις συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και των άλλων υπουργών με τον Τούρκο πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Και το λέμε αυτό, γιατί το αν θα φτιάξει ή όχι η Τουρκία πυρηνικά, δεν αφορά μόνο την ίδια, αφορά άμεσα και τους γείτονές της, εμάς κι άλλες χώρες, μιας και η ραδιενέργεια δε γνωρίζει σύνορα. Το μάθαμε οδυνηρά αυτό το 1986, όταν το ραδιενεργό νέφος από το Τσέρνομπιλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης ταξίδεψε μέχρι την Ελλάδα και κάλυψε όλη την Ευρώπη, μολύνοντας τεράστιες εκτάσεις, προκαλώντας καρκίνους, δημιουργώντας ακατοίκητες πόλεις κι απαγορευμένες ζώνες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο. Το πυρηνικό αυτό ατύχημα κατέδειξε σε όλο τον κόσμο την επικινδυνότητα της πυρηνικής ενέργειας, τόσο από την περίπτωση ατυχήματος όσο και από την απειλή τρομοκρατικών χτυπημάτων αλλά και από το άλυτο πρόβλημα της διάθεσης των ραδιενεργών αποβλήτων. Πού θα θάβονται και με πόση ασφάλεια;

Κι έχουμε πολλούς λόγους να ανησυχούμε διότι, εκτός όλων αυτών, το εργοστάσιο αυτό σχεδιάζεται πάνω σε σεισμικό ρήγμα! Μια επιπλέον παράμετρος που δεν πρέπει να αγνοείται είναι η δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων ως «παράπλευρη» δραστηριότητα. Γι΅ αυτό οι ΗΠΑ, το Ισραήλ κι άλλες χώρες αντιδρούν στη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων στο Ιράν. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας οδήγησε πολλές χώρες στη δημιουργία πυρηνικών όπλων (Ισραήλ, Ινδία, Πακιστάν κλπ). Εμείς όμως δεν έχουμε επιλεκτική ευαισθησία απέναντι στα πυρηνικά όπλα. Το πράσινο κίνημα δεν είναι κατά των πυρηνικών όπλων μόνο του Ιράν (αν υποθέσουμε ότι φτιάχνει), είναι ενάντια σε όλα τα πυρηνικά όπλα, ζητάει πυρηνικό αφοπλισμό, κατάργηση όλων των πυρηνικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ισραήλ, Ινδίας, Πακιστάν. Καταδικάζει τα σχέδια και της Βραζιλίας γιΆ απόκτηση πυρηνικών.

Δεν υπάρχουν καλά και κακά πυρηνικά. Η «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι το πρώτο βήμα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, τα «ειρηνικά» πυρηνικά εργοστάσια δημιουργούν συνθήκες τρόμου, αστυνομικό κράτος για την προστασία τους, συγκέντρωση εξουσίας και απόλυτη πολιτική εξάρτηση από αυτόν που ελέγχει το εργοστάσιο.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να έχει βάλει πρώτο θέμα τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας στις συνομιλίες της Αθήνας. Θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση ακόμα να πρωτοστατεί στο κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας στο Κοζλοντούι και στο κόψιμο όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς το πυρηνικό λόμπι. Σημειώνουμε ότι μέχρι πρόσφατα, οι επιδοτήσεις προς την πυρηνική ενέργεια ήταν δεκαπλάσιες από αυτές που δίνονται για τις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Η «πράσινη» ρητορεία της κυβέρνησης είναι καλή, στην πράξη όμως φαίνεται ότι πρόκειται για «έπεα πτερόεντα», λόγια του αέρα. Διότι δεν μπορεί να μην παρεμβαίνεις κατά των πυρηνικών σχεδίων της Τουρκίας τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ευρώπη. Δεν μπορεί να συνεχίζεις να εισάγεις ρεύμα από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας και να μη μπλοκάρεις τη χρηματοδότηση των πυρηνικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πράσινη στροφή στην ενέργεια και την οικονομία είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η στήριξη των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι όρος επιβίωσής μας, για να αποφύγουμε τη ραδιενέργεια των πυρηνικών, την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση του πετρελαίου και του άνθρακα αλλά και την πολιτική εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα. Οι αποκεντρωμένες ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας μπορούν να συμβάλουν και στη διεύρυνση της δημοκρατίας, ιδίως αν προχωρήσουν προγράμματα για ηλιακές στέγες απλών πολιτών, συνεταιρισμοί ντόπιων και παραγωγή ΑΠΕ από Δήμους καταρχάς για τις δικές τους ανάγκες, κόντρα στα σχέδια για γιγάντιες μονάδες ελεγχόμενες από μεγάλες εταιρείες που φαίνεται να ευνοεί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση.

Φώτης Ποντικάκης
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 312 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57100145
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.