ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μότσαρτ, Μιχάλης, Ποιότητα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Τετάρτη, 26 Μάιος 2010

Εν αρχή το περιστατικό. Οδός Σαρρή, γραφεία ΣΥΝ, συνεδρίαση ανανεωτικών· θα Άχουν περάσει 4-5 χρόνια. Κάποια στιγμή υπερβαίνω τα ειωθότα και φιλοσοφώ: “Χρειάζεται να ξαναδιαβάσουμε τον Μαρξ, αλλά και τον Φρόιντ, γιατί πολλά απΆ τα λάθη οφείλονται στα πάθη”. Ήμουν μάλλον εκτός κλίματος και σχεδόν βέβαιος ότι το σχόλιο θα περνούσε απαρατήρητο. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης όμως το πρόσεξε: “Θα συμφωνήσω, Αντώνη, αν προσθέσεις και τον Μότσαρτ”. Ευχάριστη αμηχανία, σαν να πήρα δουλειά για το σπίτι, μια άσκηση σε ένα μάθημα που μΆ αρέσει.

Και πράγματι, τον δούλεψα πολύ τον Μότσαρτ του Μιχάλη, μόνο που δεν έτυχε να του δείξω τη δουλειά μου και, δυστυχώς, δεν υπάρχει περιθώριο να γίνει αυτό πλέον. Τολμώ πάντως να την εκθέσω εν περιλήψει, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του.

Ο Μαρξ ανακάλυψε μέσα απ' την ανάλυση του καπιταλισμού την ήπειρο της κοινωνικής ελπίδας. Ως ελπίδα είναι μια ήπειρος που αφορά στο μέλλον. Οι γνωστότεροι απόστολοί του κατάφεραν να απομακρύνουν αυτό το μέλλον καθώς ώς σήμερα οδήγησαν τη μαρξική ελπίδα σε διαδοχικές ξέρες. ¶ρα χρήσιμη μια φρέσκια ανάγνωσή του.

Ο Φρόιντ πάλι ανακάλυψε την ήπειρο του ασυνειδήτου. Επιχειρεί να φωτίσει τα τραύματα στα βάθη. Ως τραύματα τετελεσμένα αφορούν στο παρελθόν, άρα μ' αυτή την έννοια ο Φρόιντ ανακάλυψε μια ήπειρο του παρελθόντος. Τραύματα συλλογικά και ατομικά, αν φωτιστούν, μπορούν να εξηγήσουν πάθη και λάθη, τόσο οδυνηρά και συνήθη στην πολιτική Ιστορία. ¶ρα παράλληλα με το Μαρξ χρήσιμη και η εντρύφηση στον Φρόιντ.

Τον Μότσαρτ όμως τι τον ήθελε ο Μιχάλης;

Αν μέναμε μόνο στον Μαρξ και στον Φρόιντ, θα έλειπε μια ολόκληρη ήπειρος. Η ήπειρος του παρόντος, της καθημερινής τέχνης του ευ ζήν. Ο Μότσαρτ αντιπροσωπεύει, πέρα από λέξεις και γνώσεις, μια ήπειρο υψηλής ποιότητας με νότες, χρώματα, πλούτο αισθήσεων. Τον Μότσαρτ νομίζω τον ήθελε ο Μιχάλης για να προσθέσει στον πολιτικό μια κρίσιμη ιδιότητα, να αγαπά τη ζωή και τις ομορφιές της.

"Είναι η οικονομία, ηλίθιε". ΜΆ αυτό το σύνθημα ο Κλίντον κέρδισε στις εκλογές του 1992 τον “στρατηλάτη” Μπους. “Είναι η ποιότητα, σύντροφε”, θα μπορούσε να είναι το σύνθημα του ηγέτη μιας σύγχρονης ηγεμονικής αριστεράς. Γιατί η ποιότητα υπερβαίνει τον φετιχισμό της σύγκρουσης για την οικονομική εξίσωση, στον οποίο είναι εγκλωβισμένη η αριστερά και χάνει διαδοχικά ιστορικές μάχες. Γιατί η ποιότητα, υπερβαίνει το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο και τις συναφείς έννοιες της κατανάλωσης και της ανάπτυξης, νοουμένης ως συνεχούς μεγέθυνσης, που ενέχονται για την πλανητική κλιματική απειλή. Γιατί η ποιότητα σήμερα, ιδίως στη Δύση, μπορεί να αναζητηθεί κατΆ εξοχήν στο μέτρο και στη λιτότητα, σε μια λιτότητα με αριστερό πρόσημο.  Το “less is more” (το λιγότερο είναι περισσότερο) του μεγάλου αρχιτέκτονα Mies van der Rohe αποκτά στις μέρες μας πολιτικό βάρος.

Παραθέτω μια ρήση και μια απορία του θυμόσοφου υδρονομέα της περιοχής μου, του κυρ-Νίκου. “Παλιά βλέπαμε τον Βέγγο να τρέχει στο σινεμά και γελούσαμε. Τώρα γίναμε όλοι Βέγγοι και δεν γελά κανείς”. Και την απορία του: “Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να αγοράζω 5 σακκούλες πράγματα από το σούπερ μάρκετ και να πηγαίνω στα σκουπίδια 6”.

Παραθέτω επίσης κάποιες σοφές κουβέντες από την τελευταία συνέντευξη του Μιχάλη στην "Αυγή"(17-5-09), που θαρρώ πως απαντούν στον κυρ-Νίκο. “[...]Υπό προϋποθέσεις, η κρίση μπορεί να φέρει άλλα θετικά. Αλλαγές στον τρόπο κατανάλωσης, στην κυκλοφορία, στην οργάνωση της ζωής της πόλης, μια πιο λιτή αντίληψη για τη ζωή, που είναι πιο κοντά στις οικολογικές αντιλήψεις”.

Μιχάλης, Μότσαρτ.

Είναι η ποιότητα, σύντροφε.

Αντώνης Ανηψητάκης
Πολιτικός Μηχανικός, επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης “Το Λασίθι στην Πλώρη”.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 69 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567588
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.