ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παραίτηση Νομαρχιακών Συμβούλων στο Λασίθι! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης και Δέσποινα Καταπότη , Τετάρτη, 26 Μάιος 2010


Πιστεύουμε βαθύτατα ότι ο Καλλικράτειος ακρωτηριασμός της επαρχίας Σητείας, μιας διακριτής ανθρωπογεωγραφικής ενότητας δεν αποτελεί ήττα για τη Σητεία, ούτε νίκη για την Ιεράπετρα, αλλά ανοίγει μια ακόμη πληγή στο νομό Λασιθίου και προμηνύει τοπικιστικές εντάσεις που θα τον κρατήσουν πίσω για πολλά χρόνια. Νέα φουγάρα θα υψωθούν στον Αθερινόλακκο, οι αναμονές στα λιγοστά ΤΕΙ θα σκουριάζουν αναμένοντας εις μάτην πανωσηκώματα κι ο δρόμος απΆ το Σεληνάρι ως τη Σητεία θα συνεχίζει στα χάλια του αυξάνοντας μόνο τα εικονοστάσια των θυμάτων της ασφάλτου.

Το Λασίθι στην Πλώρη στην 4χρονη διαδρομή του προσπάθησε συστηματικά να ξεπεραστεί ο μυωπικός τοπικισμός και να αναδειχθούν μέσα από μια προγραμματική συνεννόηση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού. Πιστεύουμε ότι η σχετικά μικρότερη βλάβη που έχει υποστεί το Λασιθιώτικο περιβάλλον απΆ την στρεβλή ανάπτυξη θα μπορούσε να τον καταστήσει παράδειγμα αποκατάστασης της Κρήτης και ανάδειξης τού φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της. Πιστεύουμε επίσης ότι η ιδιαιτερότητα της πολιτικής του αποκέντρωσης με τους τρεις ισόρροπους πόλους, Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία συνιστά μια ιστορική ευλογία που σε ένα πλαίσιο συνεννόησης θα απογείωνε το Νομό. Προτείναμε συνέδρια για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού, στηλιτεύσαμε τους παραλογισμούς της διεκδίκησης δυο διεθνών αεροδρομίων και της διατήρησης 4 νομαρχιακών νοσοκομείων που έχουν καταντήσει κέντρα ταλαιπωρούμενων διερχομένων ασθενών αντιπροτείνοντας λύσεις.

Η περιοχή του Μακρυγιαλού πιστεύουμε ότι θα μπορούσε μέσα από το διάλογο και αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς να είναι ένα σημείο ενότητας και προόδου για όλο το Νομό και ιδιαίτερα για τις γειτονικές επαρχίες Ιεράπετρας και Σητείας. Με τη συνδρομή τους ο Μακρυγιαλός θα μπορούσε να αποκτήσει γρηγορότερα χωροταξικό, σχέδιο πόλης, βιολογικό, ανακύκλωση και να καταστεί το ελκυστικό κέντρο που με ένα καλύτερο δρόμο θα ένωνε Σητεία και Ιεράπετρα. Ο Μακρυγιαλός και η νοτιοανατολική Σητεία θα μπορούσαν με τη βοήθεια Σητειακών και Γεραπετριτών να αποκρούσουν τις εν εξελίξει επεκτάσεις με μαζούτ στον Αθερινόλακκο που υπονομεύουν το μέλλον όλων και γελοιοποιούν τις ρητορείες για πράσινη ανάπτυξη. Οραματιζόμαστε μια Κρήτη απεξαρτημένη απΆ τα ορυκτά καύσιμα, ένα ενεργειακό φάρο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που θα αποθάρρυνε τα σχεδιαζόμενα επικίνδυνα πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή.

Σήμερα όμως ο Καλλικράτης όπως κατέληξε ακυρώνει τέτοιους ελπιδοφόρους σχεδιασμούς, καταργεί την ισόρροπη τριπολικότητα του Νομού και υπονομεύει τη δυναμική του. Η επόμενη μέρα θα έχει μόνο χαμένους. Το Λασίθι των 2½ πόλων θα είναι πιο ευάλωτο απΆ το Λασίθι των 3 πόλων.

Εμείς, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι που εκλεχτήκαμε με το Λασίθι στην Πλώρη, αφού εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια λογικών συναινετικών προτάσεων, αποφασίζουμε να παραιτηθούμε. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε καθισμένοι στις όποιες καρέκλες μας, το Λασίθι να οπισθοχωρεί όλο και πιο πίσω στην πρύμνη της Κρήτης.

Ζητούμε την κατανόηση των 5000 ψηφοφόρων μας. Πιστεύουμε ότι σε μια παρακμάζουσα Ελλάδα που εξαντλείται σε ανέξοδες φωνασκίες και αυθαιρεσίες, σε δήθεν δυναμικές κινητοποιήσεις για λίγα δευτερόλεπτα στα κανάλια, η παραίτηση είναι μια έντιμη πράξη που έχει βάρος επειδή σπανίζει. Αν και οι άλλοι αιρετοί, βουλευτές, δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι που αρνούνται στα λόγια αυτήν την προκρούστεια εφαρμογή του Καλλικράτη έκαναν το ίδιο η κοινή μας παραίτηση θα είχε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, προς όφελος της Δημοκρατίας, της Λογικής, του Δικαίου, του καλύτερου μέλλοντος του τόπου μας.

Aντώνης Aνηψητάκης
Δέσποινα Καταπότη

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 83 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567705
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.