ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
AKKUYU: Ο πυρηνικός εφιάλτης της Ανατολικής Μεσογείου ξυπ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πυρηνικά
Greenpeace , Τρίτη, 25 Μάιος 2010

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Το Ελληνικό και το Μεσογειακό γραφείο της Greenpeace, καθώς και οι Φίλοι της Γης Κύπρου και Ευρώπης, εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στη διμερή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που προβλέπει την κατασκευή ενός σταθμού πυρηνικής ενέργειας στον Κόλπο του Akkuyu, στην επαρχία Μερσίνη της Τουρκίας. Η Greenpeace και οι Φίλοι της Γης τονίζουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Ρωσίας ξυπνά τον πυρηνικό εφιάλτη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

"Η πυρηνική ενέργεια δεν έχει καμία απολύτως θέση στη γειτονιά μας. Η Τουρκική κυβέρνηση είναι προτιμότερο να επενδύσει στην ηλιακή και στην αιολική ενέργεια, αντί στην καταστροφική, για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη, πυρηνική ενέργεια", επισημαίνει ο Επιστημονικός Συνεργάτης των Φίλων της Γης Κύπρου, Κλείτος Παπαστυλιανού.

Ο Συντονιστής Εκστρατειών του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Δημήτρης Ιμπραήμ, αναφέρει: "Η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στον Κόλπο του Akkuyu ξυπνά τον πυρηνικό εφιάλτη στην Ανατολική Μεσόγειο με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, τον πληθυσμό και την οικονομία της ευρύτερης περιοχήςi. Οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αποφασίσει ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι κυβερνήσεις τους".

Ο Γενικός Διευθυντής του Μεσογειακού Γραφείου της Greenpeace, Dr. Uygar Ozesmi, προσθέτει: "Υπογράφοντας αυτήν τη συμφωνία, η κυβέρνηση αγνοεί τα υφιστάμενα τεχνικά προβλήματα και την ανεπάρκεια της Ρωσικής πυρηνικής τεχνολογίας. Μέσω αυτής της συμφωνίας, δισεκατομμύρια δολάρια θα σπαταληθούν σε άχρηστα και επικίνδυνα προγράμματα, ενώ Θα αναγκαστούμε να εισάγουμε περισσότερα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, χωρίς την εξαγγελία κάποιας προσφοράς για την κατασκευή ενός σταθμού πυρηνικής ενέργειας και χωρίς τη συγκατάθεση των ντόπιων κατοίκων πρόκειται για μία αντιδημοκρατική διαδικασία. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι το όραμα της Τουρκίας".

Η Greenpeace, και οι Φίλοι της Γης, διακηρύσσουν την κάθετη αντίθεσή τους με την υλοποίηση της διμερούς στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στον Κόλπο του Akkuyu:
- Συνιστά πράξη που αντιβαίνει τους στοιχειώδεις διεθνείς κανόνες και πρακτικές ασφαλείας που αφορούν την κατασκευή σταθμών πυρηνικής ενέργειαςii, αφού ο σταθμός βρίσκεται πλησίον του ενεργού σεισμογενούς ρήγματος του Ecemit,
- Αναμένεται να διαταράξει την ισορροπία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής, το οποίο φιλοξενεί μία από τις τελευταίες αποικίες του εξαιρετικά σπάνιου είδους της μεσογειακής φώκιας Monachus-Monachusiii.
- Θα μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε συστηματική οδό μεταφοράς πυρηνικών καυσίμων και αποβλήτων.iv
- Στηρίζεται σε αντιδημοκρατικές πολιτικές αποφάσεις και διαδικασίες που παραγνωρίζουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τα οικονομικά συμφέροντα των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας.v
- Τέλος, παραβαίνει μία σειρά από Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην οποία η Τουρκία αποτελεί ένα υπό ένταξη κράτος.vi

Καταλήγοντας, η Greenpeace και οι Φίλοι της Γης τονίζουν ότι η Τουρκική κυβέρνηση, μέσω της σύναψης μίας στρατηγικής συμφωνίας με τη Ρωσία για κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Akkuyu, κινείται προς την κατεύθυνση ενός πιο βρώμικου, επικίνδυνου, ακριβού και αναποτελεσματικού ενεργειακού μοντέλου. Το μοντέλο αυτό στηρίζεται αποκλειστικά στην οικονομική και ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας. Συνεπώς, έρχεται σε αντίφαση με την εναλλακτική και ρεαλιστική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στηρίζεται σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντί στα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κλείτος Παπαστυλιανού, Επιστημονικός Συνεργάτης, Φίλοι της Γης Κύπρου:
+357 25 347042 /
foecyprus@yahoo.com
Δημήτρης Ιμπραήμ, Συντονιστής Εκστρατειών, Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace
6979 44 33 05,
dibrahim@greenpeace.org
Korol Diker, Υπεύθυνος Εκστρατείας για την Ενέργεια, Μεσογειακό Γραφείο της Greenpeace: +905335672032 / kdiker@greenpeace.org

Σημειώσεις προς συντάκτες:
i) Greenpeace International (2007). An Overview of Nuclear Facilities in Iran, Israel and Turkey: A Greenpeace Briefing, σελ. 20-22.
http://www.greenpeace.org/raw/content/mediterranean/reports/an-overview-of-nuclear-facilit.pdf
ii) Greenpeace International, “The Ecemis fault line and the potential for a nuclear catastrophe at Akkuyu Bay”.
http://archive.greenpeace.org/nuclear/reactor/turkey/ecemis.html
iii) Martin David H. – Nuclear Awareness Project (2000). Nuclear Threat in the Eastern Mediterranean: The Case Against Turkey’s Akkuyu Nuclear Plant, σελ.76. http://www.cnp.ca/issues/nuclear-threat.html
iv) Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace (1998). Akkuyu – Το Πυρηνικό Πρόγραμμα της Τουρκίας: Αδιέξοδα και Εναλλακτικές Λύσεις.
v) Greenpeace Turkey (2010).
http://www.greenpeace.org/turkey/news/yuce-divanlik-nukleer-anlasma-120510
vi) Αυτές περιλαμβάνουν την ‘Κοινοτική Οδηγία 2004/17/ΕΕ περί του συντονισμού ανάληψης δημόσιων προσφορών’, την ‘Κοινοτική Οδηγία 85/337/ΕΟΚ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον’, την ‘Κοινοτική Οδηγία 97/11/ΕΕ περί της τροποποίησης της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον’ και την ‘Κοινοτική Οδηγία 2003/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη συμμετοχή του κοινού στην κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον και με την τροποποίηση όσον αφορά τη συμμετοχή του κοινού και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, των Κοινοτικών Οδηγιών 85/337/ΕΟΚ και 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου’.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 144 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57097435
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.