ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΜΑΚΡΥΣ ΓΙΑΛΟΣ : Μια Πρόταση Ευθύνης και Λογικής Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Απόψεις
Aντώνης Aνηψητάκης , Τετάρτη, 19 Μάιος 2010

Το ζήτημα που προέκυψε με την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο χωροταξικό σχεδιασμό του Καλλικράτη και την προσάρτηση του Καποδιστριακού Δήμου Μακρυγιαλού από την επαρχία Σητείας στην επαρχία Ιεράπετρας εγκυμονεί κινδύνους που Σητειακοί και Γεραπετρίτες θα πληρώνουν για πολλά χρόνια. Ο Μακρυγιαλός κινδυνεύει να γίνει μια μόνιμη εστία έντασης, ασυνεννοησίας και εν τέλει καθυστέρησης για όλους. Τηρουμένων των αναλογιών κινδυνεύει να γίνει ένα Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου στη θέση του Αζερμπαϊτζάν θα είναι η Ιεράπετρα και στη θέση της Αρμενίας η Σητεία.

Απαξιώ να ασχοληθώ με τακτικισμούς και ιδιοτελείς εκλογικούς υπολογισμούς.

Το προγραμματικό έλλειμμα και η έλλειψη κουλτούρας διαλόγου είναι το εύφορο έδαφος για την άνθηση τοπικισμών. Τοπικισμός είναι να αναζητάς στο γείτονα, στο γειτονικό νομό, στo γειτονικό δήμο, στη γειτονική πόλη, στο γειτονικό χωριό την αιτία των προβλημάτων σου. Σητεία και Ιεράπετρα έχουν μια αρνητική παράδοση σ' αυτό.
Χθες ήταν η πανεπιστημιακή σχολή και το αεροδρόμιο, αύριο μπορεί να είναι το αναβαθμισμένο νοσοκομείο που χρειάζεται ο Νομός, τώρα πάντως είναι η προσάρτηση ενός καποδιστριακού Δήμου.

Ποτέ στο Νομό Λασιθίου παρά τη δική μας εμμονή δεν αναζητήθηκε η ουσιαστική προγραμματική ενότητα και στη βάση αυτής η αποτελεσματική συνεργασία και διεκδίκηση. Ποτέ δεν καταστήσαμε συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα από μια προγραμματική συνεννόηση την φυσική και ιστορική αποκέντρωση με τους τρεις ισοδύναμους πόλους, ¶γιος Νικόλαος-Νεάπολη, Ιεράπετρα, Σητεία.

Το 2000-2001 σε ομιλίες στο Παλαίκαστρο και στη Ζάκρο μεταξύ άλλων λέγαμε.
"H πρώην, λόγω Kαποδίστρια, επαρχία Σητείας παραμένει μια διακριτή ανθρωπογεωγραφική οντότητα.
H γεωγραφική μας θέση μπορεί να αξιοποιηθεί γινόμενη το νοτιοανατολικό αισθητήριο της Eυρώπης προς την Aνατολική Mεσόγειο.
O ισθμός Iεράπετρας-Παχιάς ¶μμου την καθιστά νησί μεσ' στο Nησί. H γεωγραφική μας απομόνωση, η πολιτική της Aρχαιολογικής Yπηρεσίας, η ύπαρξη μεγάλης μοναστηριακής περιουσίας συνολικά μας προστάτευσαν, ώστε να μην υποστούμε στον ίδιο βαθμό τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες της στρεβλής ανάπτυξης, που υπέστη η υπόλοιπη Kρήτη.
H φύση της Σητείας είναι φιλικότερη και το κλίμα της ηπιότερο συγκρινόμενο με την άλλη Kρήτη
Έχουμε μεγάλο πολιτισμικό πλούτο, αρχαίο και νεώτερο· για τους αρχαιολόγους είναι η αρχαιοβριθέστερη περιοχή της Kρήτης.
Oι Σητειακοί διακρινόμαστε από ηπιότητα. Φιλόξενοι, ανοικτοί έως ανεκτικοί, πολυπράγμονες, εξοικειωμένοι με το χωριό και με την πόλη, τη θάλασσα και το βουνό. προτιμούμε τις μαντινιάδες απ' τα ριζίτικα, ενώ απεχθάνομαστε τα άγρια έθιμα της οπλοφορίας, της ζωοκλοπής και της βεντέτας.
H οικονομία της Σητείας χαρακτηρίζεται από ισορροπία και σχετική αυτάρκεια εξηγήσιμη κι αυτή από τη φυσική της απομόνωση. Δεν υπάρχει εδώ κανενός είδους μονοκαλλιέργεια. Συνυπάρχουν γεωργία, υπηρεσίες, εμπόριο, τουρισμός, βιοτεχνία.
 H κοινωνία μας διακρίνεται για τη συνοχή της. Δεν υπάρχουν κραυγαλέες ανισότητες. Aνεργία, φαινόμενα ναρκωτικών, εγκληματικότητας περιορισμένα. Δείκτες ποιότητας της κοινωνίας μας είναι το αίσθημα ασφάλειας, η περιορισμένη διαφθορά, οι επιτυχίες των μαθητών, οι δυσανάλογες με τον πληθυσμό και τα διατιθέμενα μέσα επιδόσεις στον αθλητισμό, στα γράμματα και στις τέχνες.
 Πολιτικά οι Σητειακοί είμαστε συντηρητικοί, ατομιστές άσχετα με τις κομματικές μας προτιμήσεις. Aναζητούμε τις λύσεις στα προβλήματα μας στο προσωπικό μας «μέσο» και σπάνια στη συλλογική διεκδίκηση.
Παρήγορο όμως φαινόμενο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είναι κινήσεις επιστημονικές, περιβαλλοντικές, φυσιολατρικές, πολιτιστικές, κοινωνικής αλληλεγγύης, αθλητικές που ξεκινούν από τη βάση και αντιστοιχίζονται με το αυξημένο βάρος που έχουν στις μέρες μας οι M.K.O.
Στη Σητεία επίσης ενδημεί ο τοπικισμός, όπως και στις άλλες 2 μεγάλες επαρχίες του νομού. Tοπικισμός είναι η μυωπική προσέγγιση των προβλημάτων μας που αναζητά τις αιτίες τους στο γείτονα"
και λίγο παρακάτω στο κεφάλαιο των πιέσεων :
"• Πολιτικές. Iσχυροί Πολιτικοί παράγοντες της Kρήτης αξιοποιώντας την πολιτική ανεκτικότητα της Σητειακής κοινωνίας αλλά και την ιδιόμορφη πολιτική κατάσταση του Nομού, με τις τρεις ανταγωνιζόμενες πόλεις-κράτη, επιχειρούν να σπρώξουν στην περιοχή, τώρα που κατάλαβαν ότι πουλάει το περιβάλλον, τις ρυπογονές υποδομές του νησιού, με τρόπο τεχνικοοικονομικά απαράδεκτο, αναχρονιστικό και εντελώς άδικο. Tέτοια είναι η περίπτωση του Aθερινόλακκου.
• Oικονομικές. Iσχυροί οικονομικοί παράγοντες με αντικείμενο τον Tουρισμό βλέπουν τη Σητεία ως προνομιακό χώρο επενδύσεων και έχουν αγοράσει τεράστιες εκτάσεις. Στο κοινωνικό σώμα έχει περάσει η επικίνδυνη και λαθεμένη άποψη ότι το οικονομικό μέλλον της Σητείας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις τουριστικές επενδύσεις αδιακρίτως, χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες διακρίσεις ανάμεσα σε μαζικό και ποιοτικό τουρισμό".

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι σε ανύποπτο χρόνο θεωρούσαμε την επαρχία Σητείας ως μια ενιαία περιοχή με κοινά χαρακτηριστικά και κοινά συμφέροντα. Γι αυτό και θεωρήσαμε την πρόταση του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ως μια απόλυτα λογική πρόταση, που κοιτάει μακρυά όπως ισχυρίζεται ότι κάνει και ο Καλλικράτης. Απ' την άλλη δεν παραγνωρίζουμε τις αιτίες που τα τελευταία χρόνια είχαν τραυματίσει τις σχέσεις Σητείας Μακρυγιαλού.

Ο Αθερινόλακκος εγκαταστάθηκε στη ΝΑ Σητεία με τα ΜΑΤ, σε αντίθεση με κάθε οικονομοτεχνική ή περιβαλλοντική λογική, παρά τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων. Θυμίζω το δημοψήφισμα στο Γούδουρα με πάνω από 90% αρνητικές ψήφους. Η δε συγκρότηση του Δήμου Λεύκης ήρθε να εξυπηρετήσει αυτή τη μεθόδευση. Ένας αδύναμος Δήμος ανίκανος να αντισταθεί στην εγκατάσταση και στις ήδη σχεδιαζόμενες επεκτάσεις. Στην κοινή συνείδηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, του Δήμου Μακρυγιαλού συμπεριλαμβανομένου, ο Δήμος Σητείας "πούλησε" την περιοχή, ενώ στον αγώνα για την αποτροπή του εργοστασίου στη Φανερωμένη δίπλα στη Σητεία οι κάτοικοι της ΝΑ Σητείας ήταν δίπλα στη Σητεία.

Ο ΟΑΣ (Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας) παρά τη δράση του που είχε σαφή προγραμματικό ορίζοντα ολόκληρη την επαρχία και που ένα τελευταίο του έργο είναι το εξαιρετικό λεύκωμα ισομερούς προβολής όλων των περιοχών της επαρχίας Σητείας φαίνεται ότι δεν αποκατέστησε τα τραύματα.

Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε σήμερα. Προέχει απ' το να δικάσουμε το να διορθώσουμε. Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από αναποτελεσματικές τοπικιστικές φωνασκίες, που θα ακρωτηριάσουν όχι μόνο το χώρο της επαρχίας αλλά και την ψυχική ενότητα των Σητειακών κι ως Σητειακούς συνεχίζω να εννοώ τους κατοίκους όλης την επαρχίας, ένα πράγμα πρέπει να επιδιώξουμε: νηφάλιο διάλογο σήμερα με συμμετοχή όλων των αιρετών, από βουλευτές μέχρι τους εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων και των δημοτικών συμβουλίων των ενδιαφερομένων δήμων. Μακάρι να πάρουν θέση και τα κόμματα. Ας τον προκαλέσει στο Δήμο Μακρυγιαλού ο Δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης τις αμέσως επόμενες μέρες.

Εκεί ας κατατεθούν τα εκατέρωθεν επιχειρήματα και ας αναζητήσουμε ένα μέτωπο λογικής για το καλύτερο δυνατό στην παρούσα δύσκολη κατάσταση.
Μέσα στη διαπραγμάτευση θα μετρήσει προφανώς η επιθυμία των ίδιων των κατοίκων του Δήμου, αλλά και η δυνατότητα κάποιων λογικών συμβιβασμών. Ενδεικτικά αναφέρω:
• τη διατήρηση του Δήμου Μακρυγιαλού. Θυμίζω ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την οποία αρεσκόμαστε να συγκρινόμαστε ο μέσος πληθυσμός των Δήμων είναι 5500 κάτοικοι που δεν απέχει και τόσο από τον πληθυσμό του Μακρυγιαλού
• το πέρασμα στην Ιεράπετρα συγκεκριμένων οικισμών όπως του Ορεινού και των Σχινοκαψάλων, που παραδοσιακά εξυπηρετούντο καλύτερα από την Ιεράπετρα αν οι κάτοικοι των χωριών αυτών το αποφασίσουν.

Σημαντικό στοιχείο επιτυχίας αυτής της προσπάθειας θα είναι μια προγραμματική δέσμευση ότι π.χ. ο Δήμος Σητείας μέσω του ΟΑΣ, αλλά και ο Δήμος Ιεράπετρας θα επιδιώξουν κατά προτεραιότητα κάποιες δράσεις - έργα στην περιοχή όπως π.χ. ο βιολογικός καθαρισμός του Μακρυγιαλού, η αναβάθμιση του δρόμου Ιεράπετρας Μακρυγιαλού Σητείας και η συμπαράταξη για την μη επέκταση του Αθερινόλακκου.

Αν το χειριστούμε καλά μπορεί η σημερινή ένταση Σητείας Ιεράπετρας να ξεφύγει απ' το επαρχιώτικο μικρής πνοής αίτημα αλλαγής επαρχιακών συνόρων με νικητές και ηττημένους και να γίνει απαρχή συνεννόησης και συνεργασίας για μεγάλα θέματα που θα έχει μόνο νικητές.

Aντώνης Aνηψητάκης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 111 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547068
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.