Επείγον: Αναζητείται συμβατός δότης μυελού των οστών!
Η Χριστίνα Λαζάρου βρίκεται εδώ και 2 μήνες στο κρεβάτι του νοσοκομείου μετά την διάγνωση οξείας λευχαιμίας. Το ανοσοποιητικό της σύστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο και οι γιατροί πρέπει να το "ανακατασκευάζουν" κάθε φορά που η ασθενής χρειάζεται να υποστεί την αναπόφευκτη χημειοθεραπεία.
Τώρα οι γιατροί αναζητούν ένα συμβατό δωρητή μυελού των οστών. Είναι η μόνη της ελπίδα... Κανείς όμως από τους συγγενείς της δεν έχει συμβατότητα με το σπάνιο είδος μυελού των οστών της Χριστίνας. Ούτε στα αρχεία του εξαιδικευμένου στον μυελό των οστών Καραϊσκάκειου Ιδρύματος της Λευκωσίας υπάρχει καταγεγραμμένος κάποιος συμβατός δότης. Δύο δότες που βρέθηκαν στην Αμερική και το Ισραήλ δεν είχαν τελικά το απαιτούμενο ποσοστό συμβατότητας.
Η Χριστίνα είναι τριαντατριών ετών και έχει ένα τρίχρονο γιό.
Η έκκληση είναι η εξής: Αυτοί που αισθάνονται ότι θέλουν να βοηθήσουν πρέπει να πάνε σε ένα νοσοκομείο και να δώσουν ένα δείγμα αίματος για λογαριασμό της "Χριστίνας Λαζάρου". Έπειτα να τους ζητήσουν να επικοινωνήσουν με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα στην Λευκωσία της Κύπρου (00 357 22 77 27 00). Ποιός ξέρει; ίσως έτσι να βρεθεί ο συμβατός δότης μυελού των οστών και να σωθεί η ζωή της Χριστίνας.
Παρακαλούμε πείτε το σε όλους όσους γνωρίζετε!
Περισσότερες πληροφορίες για την δωρεά μυελού των οστών μπορείτε να βρείτε στο site του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος (http://www.cybmdr.org) στην σχετική σελίδα: http://www.cybmdr.org/FRAMES/plirofories.htm
Αντιγράφουμε από το site μερικές απαντήσεις σε εύλογες ερωτήσεις:
- Πώς συλλέγεται το μόσχευμα; "Η συλλογή του μυελού των οστών γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους: την κλασική χειρουργική μέθοδο και τη συλλογή περιφερικών κυττάρων".
- Πώς γίνεται η κλασική συλλογή μυελού των οστών; "Η συλλογή του μυελού των οστών γίνεται στην αίθουσα χειρουργείου κάτω από άσηπτες συνθήκες. Ο δότης εισάγεται στο νοσοκομείο μια μέρα πριν την καθορισμένη ημερομηνία συλλογής και εξετάζεται από τους γιατρούς, την επόμενη μέρα οδηγείται στην αίθουσα του χειρουργείου και κάτω από γενική αναισθησία γίνεται η λήψη του μυελού των οστών μετά από παρακέντηση των πλατέων οστών της λεκάνης.
Η διαδικασία αυτή δεν περιλαμβάνει οποιανδήποτε χειρουργική επέμβαση ή ραφές. Θα αφαιρεθεί περίπου ένα λίτρο μυελού και αίμα που αντιπροσωπεύει το 5% του συνολικού μυελού του δότη, ποσότητα που ταχύτατα αναπληρώνεται σε μερικές μέρες".
- Πώς γίνεται η συλλογή περιφερικών κυττάρων; "Η συλλογή περιφερικών κυττάρων περιλαμβάνει μια σύντομη φαρμακευτική αγωγή για κινητοποίηση των αρχέγονων κυττάρων από τον μυελό των οστών στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια τη συλλογή τους με μια διαδικασία παρόμοια με αυτή της αιμοδοσίας.
Συγκεκριμένα το αίμα του δότη περνά από ένα μηχάνημα το οποίο διαχωρίζει τα αρχέγονα κύτταρα και επιστρέφει το αίμα στο δότη. Η νέα αυτή μέθοδος χρησιμοποιείται για αρκετά χρόνια τώρα και έχει αποδειχθεί εντελώς ακίνδυνη για το δότη".
- Πόσο κινδυνεύει η υγεία μου δίνοντας μόσχευμα; "Οι αναμενόμενες επιπτώσεις από τη συλλογή μοσχεύματος είναι μηδαμινές.
Στην περίπτωση της κλασικής μεθόδου συλλογής του μοσχεύματος, συνήθως περιλαμβάνουν ελαφρύ πόνο στα σημεία λήψης. Η πλειονότητα των δοτών νιώθουν αρκετά καλά ώστε να φύγουν από το νοσοκομείο μετά τη συλλογή, ενώ ένα μικρό ποσοστό φεύγει μια μέρα αργότερα αφού και πάλι εξετασθούν από τους γιατρούς. Συνιστάται όπως ο δότης αποφύγει οποιανδήποτε εντατική σωματική δραστηριότητα για μερικές μέρες μετά τη συλλογή του μοσχεύματος.
Στην περίπτωση της συλλογής περιφερικών κυττάρων, κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής, ο δότης πιθανώς να νιώσει ελαφρύ πόνο στα οστά και μερική κόπωση. Τα συμπτώματα αυτά περνούν με την παροχή καταπραϋντικών όπως το panadol που χορηγείται προληπτικά από τον γιατρό. Μια μέρα μετά τη συλλογή του μοσχεύματος ο δότης επανέρχεται στην ρουτίνα του".
- Πόσο συχνά θα μου ζητηθεί να δώσω μόσχευμα; "Eίναι απίθανο να ζητηθεί από κάποιον δότη να δώσει μυελό περισσότερο από μία φορά στη ζωή του. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, όπως υποτροπής της ασθένειας του δέκτη (του ασθενή), είναι δυνατό να χρειαστεί να δώσει μυελό ξανά. Eίναι επιλογή του δότη εάν θα παραμείνει στο αρχείο μας αφού δώσει μυελό την πρώτη φορά".
- Τι γίνεται σε περίπτωση που αλλάξω γνώμη; "Κανένας δε μπορεί να υποχρεώσει τον δότη να δώσει μυελό των οστών αλλά του ζητούμε να σκεφτεί σοβαρά τις συνέπειες πριν εγγραφεί στο αρχείο μας. Προκαλεί μεγάλη λύπη και αναστάτωση στους ασθενείς όταν βρεθεί κάποιος συμβατός δότης ο οποίος έπειτα αρνείται να δώσει μυελό".
- Γνωρίζεται ποτέ ο ασθενής με τον δότη του; "Ορισμένα κέντρα επιτρέπουν τη γνωριμία του ασθενή με τον δότη του μόνο αφού περάσει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την μεταμόσχευση. Στην Κύπρο επιτρέπουμε την ανταλλαγή αλληλογραφίας και συνάντηση των δύο ένα χρόνο μετά την μεταμόσχευση και εφόσον επιθυμούν και οι δύο να γνωριστούν".
Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα
Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που συστάθηκε με σκοπό τη διοργάνωση μιας τράπεζας δοτών μυελού των οστών για να προσφέρει ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους μας που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες αιμοτολογικές ασθένειες.
Αφορμή ίδρυσής του ήταν η μάχη που έδωσαν κατά της λευχαιμίας τρεις συμπατριώτες μας, ο Γιάννης Τριταίος και η ¶ννα Γεωργίου από το Λονδίνο, και ο πεντάχρονος Ανδρέας Καραϊσκάκης από την Κύπρο, οι οποίοι μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες εξεύρεσης ιστοσυμβατού δότη έχασαν τελικά τη μάχη.
Ονομάστηκε "Καραϊσκάκειο Ίδρυμα" στη μνήμη του μικρού Ανδρέα Καραϊσκάκη όταν η οικογένεια του δώρησε το ποσό που είχε μαζέψει με έρανο για την μεταμόσχευσή του. ΄Ετσι, η σύσταση του Ιδρύματος εξαγγέλθηκε στις 28 Αυγούστου του 1996, από τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Μανώλη Χριστοφίδη με συνιδρυτές το Υπουργείο Υγείας, τον κ. Μιχάλη Καραϊσκάκη, το Σύνδεσμο Προσφοράς Αιμοπεταλίων και το Σύνδεσμο Λευχαιμίας Ηνωμένου Βασιλείου.
Καραϊσκάκειο Ίδρυμα: Τηλεφώνο: +357 22 772200 Φαξ: +357 22772888 E-mail: karaiskakio@cybmdr.org Site: http://www.cybmdr.org . ecocrete.gr . |