ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τουριστική επιμόρφωση και οικονομική κρίση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 11 Μάιος 2010

{Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι δύσκολα και επώδυνα και για τον ελληνικό τουρισμό. Γι' αυτό, ας μη μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας "από μηχανής θεό" που δεν θα έρθει. Ας ενεργοποιηθούμε με ομαδικότητα, συντονισμένες ενέργειες. Κράτος, ιδιωτικός τομέας, Τοπική αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι, τουριστικοί και πολιτιστικοί φορείς, "εκπαιδευτική κοινότητα" ολόκληρη η κοινωνία. Τότε όχι μονάχα θα μπορέσουμε, να ελπίσουμε στην έξοδο από την κρίση, αλλά μακροπρόθεσμη και ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού μας}.
Νίκος Σκουλάς

1) Βασικές επιπτώσεις και παθογένειες στο τουριστικό προϊόν μας :
Αυτές τις ημέρες, οι Έλληνες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους στα πλαίσια πανελλαδικής απεργίας στρεφόμενοι εναντίον της κυβέρνησης, της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ για τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν άνωθεν στην Ελλάδα. Όμως οι κινητοποιήσεις (ειδικά κάτω από την πίεση της οικονομικής χούντας), δεν έχουν νόημα αν δεν συνοδεύονται από επιμόρφωση και παιδεία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η πρώτη μεγάλη επίπτωση στον τουρισμό, μετά τις φονικές επιθέσεις στην τράπεζα MARFIN (τρείς νεκροί), στο Σ.Δ.Ο.Ε (κάηκαν στοιχεία οφειλετών στο δημόσιο) και τις καταστροφές στα κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είναι η οδηγία απο την κυβέρνηση της Αγγλίας, της Βουλγαρίας, ενώ ετοιμάζεται και από τις Η.Π.Α, για την επικινδυνότητα της χώρας όσον αφορά την ασφάλεια των επισκεπτών στην Ελλάδα. Αν συνυπολογίσουμε και τη Γερμανία, όπου οι πολιτικοί και οι πολίτες της, έχουν διασύρει τη χώρα μας διεθνώς με χυδαία δημοσιεύματα, έχουμε τους μισούς επισκέπτες της αγοράς τουριστικού προϊόντος μας εκτός.
Είναι επίσης γνωστό ότι, ο τουρισμός για την Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο οικονομικές δραστηριότητες, για να μην πω, η αποκλειστική πηγή εσόδων. Ειδικά για την Κρήτη που βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου και είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα ο τουρισμός συνέβαλε κατά 7% στο ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (1992) ενώ τα έσοδα ανερχόταν σε 4,5 δις US$. To 7,5 των εργαζομένων απασχολούνταν άμεσα στον τομέα του τουρισμού, ποσοστό που ανερχόταν στο 12% κατά την διάρκεια των θερινών μηνών. O πρώτος πυλώνας ανάπτυξης της Κρήτης απειλείται, με κατάρρευση
Ο επιλεκτικός τουρισμός (αποτέλεσε μέχρι σήμερα μικρό ποσοστό των αφίξεων), ενώ η κυριαρχία του μαζικού τουρισμού έχει αποτύχει κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ εμφανίζεται με δυναμικό τρόπο ο ήπιος τουρισμός. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμό πριν προλάβουν να προωθηθούν κινδυνεύουν με υποβάθμιση.
Ο Αγροτοτουρισμός και άλλες ήπιες μορφές τουρισμό έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα, ενώ βρισκόταν στα αρχικά τους βήματα, διότι πέραν της οικολογικής συνείδησης των επενδυτών αυτών του είδους τουρισμού, τα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής και Ανάπτυξης που χειρίζονται προγράμματα σημαντικής χρηματοδότησης, δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη λόγω οικονομικής κρίσης.
Λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεγάλα κονδύλια για την προβολή, ούτε ουσιαστική συμμετοχή σε εκθέσεις, και καλή επικοινωνία με τους επαγγελματίες του τουρισμού, όσο και με την αγορά.
Πέρα και πάνω από όλα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο τουρισμός δεν είναι ξεκομμένη και αυτόνομη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα αλλά αποτελεί, μαζί με τους άλλους τομείς, ένα ενιαίο παραγωγικό σύμπλεγμα κα πρέπει να το δούμε και να το διαχειριστούμε ως κινητήρια δύναμη τη ελληνικής οικονομίας. Αυτό επιβάλλει την επανατοπέθέτησή μας στη διεθνή και την εγχώρια τουριστική αγορά με μια πιο σύνθετη και ποιοτικά αναβαθμισμένη τουριστική προσφορά, που θα απευθύνεται σε πιο ενμηρωμένους, πιο εκλεκτικούς, πιο απαιτητικούς κσι πιο εύπορους τουρίστες και μάλιστα για δώδεκα μήνες το χρόνο.
 Η κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, η δυσφήμηση από κάποια κέντρα με οικονομική ευρωστία, αλλά και η μείωση της αγοραστικής ικανότητας των ελλήνων με τα σκληρά μέτρα και την μείωση των μισθών της μεσαίας και χαμηλής τάξης, ήδη έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα χαμένο τουριστικά καλοκαίρι. Οι διακοπές που κατά το παρελθόν, είχαν βαθμιαία εξελιχθεί σε τρόπο ζωής για τους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών, σήμερα αποτελεί πολυτέλεια τόσο για τους επισκέπτες του εξωτερικού, όσο και στον εσωτερικό τουρισμό. Στο χέρι μας είναι να αντιστρέψουμε το κλίμα.
Είναι γεγονός ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό, υπήρχαν και πριν ακόμα ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, με αποκορύφωση την χρεοκοπία της Ελλάδας και την προσφυγή στην Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Ο ελληνικός τουρισμός είχε ήδη έντονα σημεία παθογένειας με σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, που σταδιακά τον οδήγησαν σε απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος από άποψη σχέσης αξίας -τιμής, συγκριτικά με τους νέους ανταγωνιστές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που για το ίδιο παραθεριστικό τουριστικό προϊόν, έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής και πολύ χαμηλότερη τιμή.
Στην Ελλάδα του 2010, λόγω κρίσης, το χρέος εκτινάχτηκε σε 320 δις ευρώ, ενώ το έλλειμμα πλησία στο 14%, ενώ η ενεργεία καλπάζει. Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες οδήγησαν σε αύξηση του κόστους δανεισμού σε τέτοιο βαθμό, ώστε χωρίς την έκτατη συμμετοχή της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ να μην έχουμε την δυνατότητα δανεισμού από χρηματοπιστωτικούς οίκους.

2) Προϋποθέσεις ανάταξης τουρισμού :
Πρίν πάρουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να πορευτούμε ομαλά στο δρόμο της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης, χωρίς πανικό και με ηρεμία όσο επιτρέπουν οι συνθήκες, αναγκαία προϋπόθεση είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, Αυτονόητα, πρώτη όσο και κατεπείγουσα προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι η μέριμνα για την χρηματοπιστωτική ικανό κάλυψη των τουριστικών επιχειρήσεων.

¶λλες προϋποθέσεις, για την ανάπτυξη αυτή είναι :
α) Η παροχή δέσμης οικονομικών και άλλων κινήτρων που ενθαρρύνουν τη δημιουργία ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών και ποιοτικών υπηρεσιών, β) Η ενίσχυση βελτιωμένων ειδικών τουριστικών υποδομών, γ) Η ενίσχυση βελτιωμένων ειδικών τουριστικών, δ) Ενίσχυση βελτιωμένων ειδικών κατηγοριών, ε) Ενίσχυση οικολογικών καταλυμάτων, στ) Εναλλακτικές μορφές τουρισμού έμφαση στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας, ζ) Τα κόμματα εξουσίας να συμφωνήσουν στα αυτονόητα, δηλαδή στη θέσπιση θέσης 5ετούς θητείας Γενικού Γραμματέα με αυξημένες αρμοδιότητες η) Διαμόρφωση νέας στρατηγικής αερομεταφορών κα άμεση εφαρμογή προγράμματος κινήτρων προσέλκυσης τουριστών τακτικών και χαμηλού κόστους πτήσεων στην χώρα μας
θ) Διαμόρφωση στρατηγικής βελτίωσης των ναυτιλιακών συνδέσεων και άρση του capotage για την ενίσχυση των κρουαζιέρων στην χώρα μας.

Μόνο όμως μέσα από τη συνεργασία, την τουριστική παιδεία και επιμόρφωση, με δυναμικές και τολμηρές πρωτοβουλίες, θα μπορέσουμε να ελπίσουμε στην έξοδο από την κρίση, αλλά και την μακροπρόθεσμη ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού μας.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 120 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56160215
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.