ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στρατής και Καλλικράτης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Κυριακή, 09 Μάιος 2010


Το πολλά βαρύ όνομα του Καλλικράτη, μΆ όλο το κάλλος και τη δύναμη που αντηχεί, μοιάζει ευφημισμός, αφού αναφέρεται στο σημερινό τρύπιο κράτος, κεντρικό και αυτοδιοικητικό, το οποίο φιλοδοξεί να συμμαζέψει. Ίσως γι αυτό ο αναρχικός άρχων των συνειρμών μου ανακάλεσε, ελέω και του παλιού άσματος του Κώστα Χατζή, τον Στρατή.

Ποιος όμως ο Στρατής, με το λαϊκό όνομα, που σε επίπεδο σημαινόντων βρίσκεται στον αντίποδα του πολύ Καλλικράτη; Είναι υπαρκτό πρόσωπο, συμπολίτης στη μικρή μου πόλη, και στο προσωπικό σύστημα αξιών συμβολίζει τον καλό κΆ αγαθό άνδρα, τον ικανό και προοδευτικό πολίτη, που αηδιασμένος απΆ αυτό που ονομάζουμε πολιτική ζωή έχει πάει από καιρό σπίτι του, διασώζοντας κάπως ηρεμία και αξιοπρέπεια. Γιατί είναι γνωστό ότι όσο κατεβαίναμε δυο - δυο τη σκάλα της πιστοληπτικής μας ικανότητας, την ίδια ώρα ανεβαίναμε δυο δυο τα σκαλιά της διπλανής σκάλας που αξιολογούσε τη διαφθορά, την κατεξοχήν πολιτική βεβαίως.

Όσο το σκέφτομαι, τούτος ο ασυνείδητος συνειρμός, Στρατής και Καλλικράτης, έχει στέρεα πολιτική λογική: Αν θέλουμε στη δεινή, οιονεί πολεμική, κατάσταση που βρισκόμαστε, να αποφύγουμε τη χρεωκοπία και μεσοπρόθεσμα να σχεδιάσουμε με λογισμό και μΆ όνειρο ένα ευ ζην, δημοκρατικό, δίκαιο και βιώσιμο, απαλλαγμένο απΆ τα κουσούρια που από τη γέννησή της φέρει η νεοελληνική μας πολιτεία, ο Καλλικράτης ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία υπό μια απαράβατη προϋπόθεση, ότι θα εμπνεύσει τους Στρατήδες, την τελευταία μας επίσης εφεδρεία και ελπίδα, να συμμετάσχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα κοινά.

Οι Στρατήδες λοιπόν, να εμπνευστούν να συμμετάσχουν, να εμπνευστούν όπως το 1940, όχι να επιστρατευτούν, όπως το 1974. Γιατί το έπος του '40, και επιμένω στην πολεμική προσομοίωση της συγκυρίας, δεν το έγραψε τόσο ο Μεταξάς με το ΟΧΙ που είπε, οι Στρατήδες, αυτοί κυρίως το υπέγραψαν, με το χαμόγελο στα τραίνα για το μέτωπο και με το αίμα τους στο χιόνι των αλβανικών βουνών.

Και παρ' ότι ορκισμένος αντισταλινικός, θεωρώ παραδειγματική κίνηση, μεγαλειώδη για την πολιτική ιστορία της χώρας μας, το γράμμα της 31/10/1940 του φυλακισμένου απΆ το Μεταξικό καθεστώς Νίκου Ζαχαριάδη, που καλούσε όλους στον αγώνα υπό τη διεύθυνση του Μεταξά.

Οι Στρατήδες έχουν εξάλλου σοβαρά πλεονεκτήματα συγκριτικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους μηχανισμούς “στήριξης” και τους λογής δανειστές και κερδοσκόπους, γιατί δεν έχουν σχέση με επιτόκια, χρήμα και κυπελλάκια ζητιανιάς. Μόνο με ιδρώτα, ήθος και πολιτισμό έχουν σχέση. Είναι τα καλύτερα κύτταρα της χώρας, του λαού, του γιαλού και των ψηλών βουνών της, που σε συνέργεια σμίλεψαν ελευθερία και γλώσσα, αλλά και τραγούδια και χορούς και ζωγραφιές και γεύσεις και γεφύρια...

Αν οι Στρατήδες ήταν στα πράγματα, δεν θα εγκαινιάζαμε σχολεία χωρίς μαθητές, δεν θα διασπαθίζαμε σε χιλιάδες μερίδες, όσοι οι δήμοι, οι κοινότητες, οι νομαρχίες και οι περιφέρειες, τα κονδύλια από την “Κοινωνία της Πληροφορίας” για το ίδιο κατΆ ουσία διαδικτυακό πρόγραμμα που με τον Καλλικράτη θα αναγκασθούμε να ξαναπληρώσουμε για να ομογενοποιήσουμε τις ελάχιστες αχρείαστες διαφορές, δεν θα παίζαμε αυτόν τον ανεκδιήγητο διαρκή χυδαίο δημοτικό κεϋνσιανισμό, λακκούβες και μπαζώματα, κεραμικά και τσιμέντα στον αφρό, χωρίς δίκτυα υποδομών από κάτω, δεν θα ανακυκλώναμε αναπλάσεις, θα είχαμε προωθήσει την ανακύκλωση...

Απλή αναλογική. Όχι για να μετρήσουμε κουκιά, αριστερή μιζέρια. Μα για τους Στρατήδες ρε γαμώ το.

Αντώνης Ανηψητάκης*

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Αυγή 29.4.2010

* Ο Αντώνης Ανηψητάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός, επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης “Το Λασίθι στην Πλώρη”


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 198 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54568007
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.