ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 08 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αξιολόγηση εκ των υστέρων της γενετικά τροποποιημένης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Μεταλλαγμένα
ΣΥΡΙΖΑ , Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2010

Η Κομισιόν πρώτα εγκρίνει και μετά αξιολογεί τους κινδύνους της γενετικά τροποποιημένης πατάτας
 
Απάντηση της Επιτροπής στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του προς την Επιτροπή αναφερόταν στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου "Περιβάλλον" της 4ης Δεκεμβρίου 2008 σύμφωνα με τα οποία το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να συλλέγουν και ανταλλάσσουν ως τον Σεπτέμβριο του 2009 στοιχεία σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της εμπορίας ΓΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών πλεονεκτημάτων και κινδύνων που παρουσιάζουν και της συμβατότητάς τους με τη βιώσιμη γεωργία.
Στα ίδια Συμπεράσματα αναφέρεται επίσης ότι για την έγκριση ΓΤΟ λαμβάνεται υπόψη η αρχή της προφύλαξης, δηλαδή της προληπτικής δράσης για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από την Επιτροπή αφενός να απαριθμήσει τους κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους από την καλλιέργεια και εμπορία των ΓΤΟ και αφετέρου να διευκρινίσει με ποιόν ακριβώς τρόπο έγινε σεβαστή η αρχή της προφύλαξης στην έγκριση της πατάτας Amflora.

Η Επιτροπή, απαντώντας στο πρώτο σκέλος της ερώτησης αναφέρει ότι "22 κράτη μέλη έχουν υποβάλει πολλές πληροφορίες και απόψεις οι οποίες αναφέρονται σε πολλές, διαφορετικές, περίπλοκες και ορισμένες φορές αντικρουόμενες κοινωνικοοικονομικές πτυχές της καλλιέργειας των ΓΤΟ. Η Επιτροπή αναλύει προς το παρόν όλες τις εισηγήσεις". Κατά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση της Επιτροπής αντιφάσκει και αποδεικνύει τη σύγχυσή της, γιατί ενώ παραδέχεται ότι ακόμη δεν έχει αξιολογήσει τους κινδύνους και τις κοινωνικοικονομικές επιπτώσεις των ΓΤΟ, και ενώ η ίδια ανήγγειλε ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο του 2010 το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των ΓΤΟ βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα, δεν δίστασε να προβεί στην έγκριση της μεταλλαγμένης πατάτας.

Όσον αφορά στην έγκριση της ΓΤ πατάτας Amflora, η σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) γνωμοδότησε τρεις φορές σχετικά με τα γονίδια-δείκτες της αντοχής της μεταλλαγμένης πατάτας στα αντιβιοτικά. Το 2004 η ΕΑΑΤ εξέδωσε ευνοϊκή εκτίμηση για την ασφάλεια της πατάτας, όμως το 2007 συμφώνησε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ότι το γονίδιο-δείκτης nptll της αντοχής στα αντιβιοτικά που περιέχεται στην πατάτα Amflora την καθιστά ανθεκτική στις ουσίες καναμυκίνη και νεομυκίνη, ενώ τον Ιούνιο του 2009 εξέδωσε νέα γνώμη επιστρέφοντας στην πρώτη της ευνοϊκή γνωμοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την οδηγία 2001/18/ΕΚ για τη σκόπιμη ελευθέρωση ΓΤΟ στο περιβάλλον, από το 2009 δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία ΓΤΟ με γονίδια-δείκτες ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, τα οποία ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Όσον αφορά την υπάλληλο της ΕΑΑΤ που ευθύνεται για τη θετική γνωμοδότηση, ας σημειωθεί ότι εργάζεται πλέον στην ελβετική πολυεθνική Syrgenta.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Greenpeace ανήρτησε χθες αφίσες απέναντι από το γραφείο και την κατοικία του Προέδρου της Επιτροπής απεικονίζοντάς τον παρέα με τον Επίτροπο Dalli και με λεζάντα "τα μεταλλαγμένα τρόφιμα σύντομα στο τραπέζι σας". Παράλληλα, η Greenpeace κυκλοφορεί βιβλίο με εξώφυλλο τον κ. Μπαρόζο ως μάγειρα, αποδοκιμάζοντας την πρόσφατη και κατά τρόπο σκανδαλώδη έγκριση της μεταλλαγμένης πατάτας.

Το Γραφείο Τύπου
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 109 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57109896
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.