ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
«η γεωργία στο μεταίχμιο» στο 12ο Θερινό Οικολογικό Παν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκπαίδευση
ΔΙΠΕ , Τρίτη, 27 Απρίλιος 2010

ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ

«12° ΘΕΡΙΝΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»

Με θέμα «η γεωργία στο μεταίχμιο». Ένα ζήτημα που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με τη νέα αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις γνωστές αδυναμίες του αγροτικού χώρου. Μια ολοκληρωμένη θεώρηση από τους ομηρικούς ως τους κλασσικούς χρόνους κι από κει στη σύγχρονη εποχή με τα νέα αδιέξοδα και προβλήματα αλλά και τις αναδυόμενες λύσεις. Ογδόντα ώρες μαθήματα υψηλού επιπέδου από εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και της επιστήμης. Το αντίστοιχο βιβλίο κυκλοφορεί τον Ιούνιο από τα Ελληνικά Γράμματα. Αποτελεί το 12ο μιας μοναδικής σειράς, επίτευγμα για τα εκδοτικά μας δεδομένα.

Καλοκαιρινές διακοπές με περιεχόμενο; Μια ερώτηση με πολλές απαντήσεις. Το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) δίνει εδώ και 12 χρόνια τη δική του απάντηση. Δημιούργησε το Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο (ΘΟΠ) και έκτοτε (από το 1998) προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα σε όσους θέλουν να συνδυάσουν τη σύγχρονη γνώση στην οικολογία και το περιβάλλον με την αναζήτηση νέων τόπων και νέων κοινωνικών συνευρέσεων. Μέχρι σήμερα, πάνω από 1300 άτομα έχουν συμμετάσχει στους κύκλους μαθημάτων και διαλέξεων, πράγμα που μαρτυρά όχι μόνο την απήχηση του θεσμού αυτού, αλλά και την ανάγκη μιας συνεχούς επιμόρφωσης καθώς η πραγματικότητα (ή τα εργαλεία για την ανάγνωσή της και την ερμηνεία της) αλλά και οι σχετικές επιστήμες, εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Σήμερα η γνώση δεν μπορεί να περιοριστεί στις εγκύκλιες σπουδές. Συμπληρώνεται από τη διαρκή επαφή με το χώρο της πληροφορίας και της πληροφόρησης. Όμως το ΘΟΠ είναι κάτι παραπάνω από ένα σύστημα παροχής γνώσεων και πληροφοριών. Είναι η ζωντανή συνεύρεση και επικοινωνία ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα με ένα φάσμα «ειδικών», μελετητών και ερευνητών προερχόμενων από διαφορετικές αλλά συγκλίνουσες επιστημονικές ηπείρους. Εδώ, η λέξη κλειδί είναι διεπιστημονικότητα. Αυτό σημαίνει πως η γεωγραφία, η βιολογία, η βοτανική, η κλιματολογία, η φυσική της ατμόσφαιρας, η χημεία και η γεωλογία, έρχονται να συναντήσουν, στον ίδιο χώρο και με κοινό αντικείμενο, την ιστορία, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία, την οικονομική επιστήμη, την ανθρωπογεωγραφία και την πολιτική. Μια συνάντηση που σπάνια πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο και που ακόμη σπανιότερα συμβάλλει στην παραγωγή μιας νέας γνώσης. Η νέα γνώση είναι πριν απ όλα αποτέλεσμα μιας διαρκούς αλληλεπίδρασης. Οι 70 περίπου ώρες του κάθε κύκλου «σπουδών» δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο της επαφής με το αντικείμενο της διδασκαλίας, αλλά και της υποβολής του αντικειμένου αυτού στη δοκιμασία του διαλόγου, της κριτικής, της αμφισβήτησης, ή της προβολής του στη σφαίρα μιας υποκειμενικής πραγματικότητας. Το σύνθημα του ΘΟΠ είναι πως η νέα γνώση (αυτήν που θεωρούμε ως βάση για ένα καλύτερο και βιώσιμο κόσμο) δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα μικρών και επανειλημμένων προσωπικών επαναστάσεων. Επαναστάσεων όμως που συντελούνται σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει τη δημιουργική αντιπαράθεση και τη γόνιμη σύνθεση.

Το ΘΟΠ είναι όμως και ένας τόπος μιας νέας κοινωνικότητας. Εργαζόμενοι στο χώρο της διοίκησης και των υπηρεσιών, νέοι επιστήμονες και φοιτητές, επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου, εκπαιδευτικοί και άνθρωποι των «μίντια» φτάνουν κάθε καλοκαίρι από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να συναντήσουν παλιούς και νέους φίλους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και βιώματα, να ζήσουν μαζί την ανακάλυψη της άλλης Ελλάδας. Η Χάλκη, η Καλαμάτα, η Πάτμος, η Κεφαλονιά, η Σκύρος, η Λήμνος, η Σύρος, η Ίος, η Θάσος, η Κέα, η Ύδρα, δεν ήταν μόνο τόποι διακοπών για όσους είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αυτήν την εμπειρία τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν παράλληλα και χώροι δημιουργίας νέων σχέσεων και ευκαιριών για πολλούς να σπάσουν τον κύκλο της απομόνωσης που συντηρεί η καθημερινή πραγματικότητα και η ρουτίνα του «εργασιακού χρόνου».
Φέτος το ΘΟΠ θα πραγματοποιηθεί στη μαγευτική Σαμοθράκη από 5-23 Ιουλίου (Θέρμα, αίθουσα παλαιού δημοτικού σχολείου) με θέμα «Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ». Είναι διαρκείας τριών εβδομάδων και περιλαμβάνει τετράωρα μαθήματα καθημερινά (10.00-14.00), απογευματινές διαλέξεις ανοικτές για το κοινό και επισκέψεις σε σημεία του νησιού με ειδικό ενδιαφέρον. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μία, δύο ή και τρεις από τις ενότητες που προσφέρονται. Η διοργάνωση γίνεται υπό την εποπτεία του ΔΙΠΕ (Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, www.dipe.gr) με την υποστήριξη του Δήμου Σαμοθράκης (http://www.samothraki.gr).

Υπεύθυνος προγράμματος είναι ο Δρ περιβαλλοντολόγος -πρόεδρος του ΔΙΠΕ, Ηλίας Ευθυμιόπουλος. Το προκαταρκτικό πρόγραμμα των μαθημάτων (ενδέχεται να υποστεί μικρές αλλαγές) περιλαμβάνει τα θέματα:

Γιάννης Λυριτζής, αρχαιολογία της γεωργίας – Βγένα Βαρθολομαίου, η εξέλιξη των γεωργικών εργαλείων - Κωνσταντίνος Θανασουλόπουλος, γεωργική πρακτική & ανάπτυξη στην Ελλάδα από τους προϊστορικούς ως τους κλασσικούς χρόνους - Λεωνίδας Λουλούδης, γεωργία, τρόφιμα, καταστάσεις, τάσεις - Έρση Ζακοπούλου, αγροτικοί πληθυσμοί και ταυτότητες στην Ελλάδα - Κωνσταντίνος Κοσμάς, ερημοποίηση της γης - Γιώργος Βλάχος, αστική επέκταση και το μέλλον της γεωργίας - Νικόλαος Δαλέζιος, κλιματική αλλαγή & γεωργία - Αντωνία Γαλανάκη, γεωργία και φύση - Θανάσης Κίζος, το ελληνικό αγροτικό τοπίο - Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Μιχάλης Μοδινός, τo αγροδιατροφικό διακύβευμα - Σπύρος Καχριμάνης, η αποδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας μετά την ένταξη στην ΕΕ - Εύη Αραχωβίτη, ο αγροτουρισμός ως ευκαιρία ανασυγκρότησης της ελληνικής υπαίθρου - Γεώργιος Σκαράκης, αγρο-βιοτεχνολογία και βιωσιμότητα - Δημήτρης Μπιλάλης, η βιολογική γεωργία ως απάντηση στην κρίση - προβολή ταινίας, Ιωάννης Θεοχαρόπουλος: τα βιοκαύσιμα ως εναλλακτική λύση στην κρίση της γεωργίας.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Η Σαμοθράκη αποτελεί τόπο εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού - οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βάθρες» - και τις πανέμορφες παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στην θάλασσα. Η θαλάσσια περιοχή γύρω από Σαμοθράκη είναι μια από τις πλουσιότερες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όσον αφορά τη θαλάσσια και υποβρύχια ζωή που φιλοξενεί.

Παρά τις μοναδικές φυσικές ομορφιές και το εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον από όλες τις ιστορικές περιόδους, η τουριστική βιομηχανία στη Σαμοθράκη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη, σε σύγκριση με άλλα ελληνικά νησιά. Αυτό, όμως, το γεγονός αποτελεί ίσως βασική αιτία που το νησί παραμένει παρθένο και διατηρεί το φυσικό του περιβάλλον. Πάντως, οι υποδομές φιλοξενίας υπερκαλύπτουν τη θερινή περίοδο τη ζήτηση και τις ανάγκες με ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα σε όλους τους οικισμούς.
Η Σαμοθράκη δεν είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία στην αρχαιότητα, καθώς δεν διέθετε φυσικό λιμάνι, ωστόσο είχε μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον λόγω των Καβειρίων Μυστηρίων. Τα μυστήρια τελούταν στο χώρο του «Ιερού των Μεγάλων Θεών», που αποτελεί τώρα το σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο στο νησί.

Τέλος το νησί διαθέτει αξιολογότατους φυσικούς πόρους: γεωργικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, υγροτόπους και μικρά περιβόλια. Έχει ακόμα ιαματικά νερά (με γνωστότερα αυτά στις Θέρμες), σημαντικά αλλά ανεξερεύνητα γεωθερμικά πεδία, καθώς και αρκετό άνεμο. Στη Σαμοθράκη είχε εγκατασταθεί ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα της Ελλάδας.


12ο Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο
Σαμοθράκη, 5-23 Ιουλίου 2010
Θέμα: Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση και μέσω της ιστοσελίδας www.dipe.gr. Ζητείστε μας πληροφορίες για τη διαμονή σας στην Σαμοθράκη (υπάρχει πρόβλεψη και για διαμονή στο δημοτικό camping) και δηλώστε συμμετοχή στο thop@dipe.gr
 
Πληροφορίες: Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών
Χαρ. Τρικούπη 65, 106 81 Αθήνα, τηλ 210 8848055 -56, φαξ: 210-8846278
e-mail: thop@dipe.gr, website: www.dipe gr
 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 150 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57097246
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.