ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η διαχρονικότητα της διαφθοράς της εξουσίας και η μόλυ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Σάββατο, 24 Απρίλιος 2010

"Πονάω που βλέπω όλα να σαπίζουν σ' αυτόν τον τόπο. Στην εξουσία πάντοτε φαύλοι. Κι αν φανεί κάποιος μια μέρα έντιμος, σε δέκα μέρες σκαρτεύει. Φέρνεις άλλον, βγαίνει χειρότερος":
ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ

"Από την διεφθαρμένη εξουσία μολύνονται και έντιμοι πολίτες κι ακολουθούν το παράδειγμα τους":
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Α) Η διαχρονικότητα της διαφθοράς: Το στίγμα της διαφθοράς δεν είναι ούτε σημερινό, ούτε χθεσινό : είναι διαχρονικό. Οι σοφοί μας πρόγονοι τόνιζαν σε όλους τους τόνους, σε όλους τους τόπους, στους άρχοντες και τους φτωχούς, για την τραγωδία των λαών, να μην κυβερνώνται, δηλαδή, από ανθρώπους με ήθος, γνώση, καλλιέργεια και ιδεώδη. Στην πολιτική εξουσία ειδικά δεν βρέθηκαν, οι άξιοι που οραματιζόταν στο έργο του "Πολιτεία" o Πλάτωνας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αρχόντων υπήρξαν: ξενόφερτοι εστεμμένοι ή πολιτικοί αγύρτες. Παντού και πάντοτε αποκλειστική έγνοια των πολιτικών είναι να κρατηθούν στην Αρχή, όταν " καβαλάνε" την εξουσία ή να διώξουν τους διαχειριστές των κρατικών ταμείων, όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, για να αναλάβουν εκείνοι, με σκοπό να αποκτήσουν και αυτοί με τη σειρά τους δύναμη και πλούτο. Ανέκαθεν η εξουσία μεταμόρφωνε και τους χρηστούς σε ανήθικους. 
Όσοι αντιστέκονται, αγνοούνται, παραμερίζονται, διώκονται και στο τέλος αναγκάζονται να αποχωρήσουν, " λαμπρό σύγχρονο παράδειγμα ο κ. Πεπονής".
"Οι χειρότεροι εξουσίαζαν τους καλύτερους και οι πιο κουτοί τους μυαλωμένους" έγραφε ο Ισοκράτης, ενώ ο Δημόκριτος έλεγε είναι " εξοργιστικό, να κυβερνάται ο λαός από ανάξιους "χαλεπόν άρχεσθαι υπό χείρονος". Πόσοι πολιτικοί έχουν το θράσος να επαναλάβουν άφοβα, ειδικά στις μέρες μας τα παρακάτω λόγια του Δημοσθένη : "Κρίνω και αποφασίζω χωρίς υστεροβουλία, χωρίς να προσδοκώ σε οικονομικό όφελος. Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι κέρδισα κάτι από τους λόγου και τις πράξεις μου στην πολιτική ζωή".
Έχει τραγική επικαιρότητα σήμερα για τους "σύγχρονους πολιτικούς άνδρες", η παραπάνω ρήση του Δημοσθένη.
Σήμερα ομάδες επίορκων βουλευτών, υπουργών αλλά και πρωθυπουργών, κατασπατάλησαν το Δημόσιο χρήμα, καταδικάζοντας τη χώρα σε χρεοκοπία, καταδικάζοντας τον λαό σε στερήσεις, καταδικάζοντας τη νεολαία σε ανεργία, παραδίνοντας την εθνική κυριαρχία, στις ορέξεις των κερδοσκοπικών οίκων, των υστερόβουλων φίλων της Ε.Ε. και στα αρπακτικά του Δ.Ν.Τ.

B) Η μόλυνση των πολιτών: Η διαφθορά της πολιτικής εξουσίας μεταδίδεται, ως ένα είδος μόλυνσης στην κοινωνία και τους πολίτες. Εξουσία εξαχρειωμένη, αναίσχυντη, αυταρχική, άδικη, αρπακτική, παρανοϊκή δημιούργησε, στις μέρες μας σκάνδαλα, τα οποία δεν άντεξε ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία.
Γίναμε περίγελος στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων, καναλιών, αλλά και των απλών πολιτών της Ε.Ε., που δεν μπορούσαν να πιστέψουν, ότι η Ελλάδα του πολιτισμού, η Ελλάδα των αγώνων για λευτεριά, η Ελλάδα των αρχαίων Ελλήνων, έγινε από τους νεοέλληνες πολιτικούς παράδειγμα προς αποφυγή και αντικείμενο χρηματικής διαπραγμάτευσης σε ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ.
Η κατάσταση αυτή δημιούργησε πολίτες άνομους, ιδιοτελείς, ασυνείδητους, πονηρούς, αδιάφορους, απατεώνες. Η αλήθεια των χαρακτηρισμών αυτών αποτυπώνεται εύγλωττα στη λαϊκή σοφία, που είναι αλάνθαστη και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων : "Κατά τον κυνηγό και τα λαγωνικά του", "Κατά τον Μαστρογιάννη και τα κοπέλια του". Η εξουσία καταπιέζει τον πολίτη σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εκείνος γίνεται, αντάρτης, αναρχικός, τρομοκράτης, ληστής, αισθάνεται ότι η εξουσία όχι μόνο τον εξαπάτησε, αλλά και τον καταδιώκει, με άδικους φόρους, με απολύσεις, με μείωση των μισθών, με σκληρά μέτρα στα οποία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και τότε αντιγράφει το κράτος στις κομπίνες και παρανομίες.

Γ) Η διαφθορά της πολιτικής εξουσίας: Είναι έννοιες συνυφασμένες. Πολιτικά σκάνδαλα αλλά και φρικώδη οικονομικά εγκλήματα. Από τη μια μεριά οι αχρειότητες της συντεχνίας των επαγγελματιών πολιτικών, από την άλλη τα κακουργήματα των οικονομικών γιγάντων, των πολυεθνικών και υπερεθνικών.
Στην Ελλάδα, η μανία των " νεοφιλελεύθερων" της πολιτικής εξουσίας για αποκρατικοποιήσεις, για εκποίηση δηλαδή του δημόσιου πλούτου -ακόμα και εθνικού εδάφους, σε ξένους κεφαλαιούχους, υπήρξε παροιμιώδης. Υποκριτικά οι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων μιλούν για " λιγότερο κράτος", ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκουν περισσότερο κράτος για να υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των Κροίσων της οικονομίας.

Δ) Η μεταπολεμική διαφθορά: Την αποσάθρωση της Ελληνικής κοινωνίας, μετά τον πόλεμο προκάλεσαν βασικά ο εμφύλιος πόλεμος, η λαϊκή δυστυχία και η αμερικανοκρατία. Οι ξένοι κυβερνούσαν και τότε διαμέσου του Γλύξμπουρκ, όπως και στο παρελθόν, ασταθείς εξαρτημένες κυβερνήσεις διαδεχόταν η μία την άλλη.
Ο Κ. Καραμανλής αντί να καταγγείλει την εγκληματική συμμαχία και τους ξένους προστάτες της και να στραφεί προς τη λαϊκή δύναμη, για την αποκατάσταση των θεσμών, τρέπετε σε φυγή, ακολουθώντας το παράδειγμα του Βενιζέλου, που όταν έχανε την εξουσία κατέφευγε στο εξωτερικό.
Ο Λαμπράκης βουλευτής, αγωνιστής και πατριώτης δολοφονείται από τον υπόκοσμο του παρακράτους, ενώ οι ηθικοί αυτουργοί, πασίγνωστοι, παραμένουν ανέγγιχτοι και ανενόχλητοι..
Ο Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργός με μεγάλη απήχηση στα λαϊκά στρώματα ,σε σύγκρουσή του με τον Βασιλιά και με αφορμή την απαίτηση της ανάληψης από τον ίδιο του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων, αντί να στηριχθεί στη Λαϊκή Κυριαρχία ουσιαστικά παραιτήθηκε, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα.
Τελικά η διαφθορά και ο τυχοδιωκτισμός είχαν διαποτίσει τους ανθρώπους της εξουσίας, η γάγγραινα της μοναρχίας και η απαίτηση για εκδημοκρατισμό των ενόπλων δυνάμεων, εξόργισαν τον λαό που απειλούσε και με εξέγερση. Τότε, οι συνταγματάρχες "δια την σωτηρία της πατρίδας" και με τις ευλογίες του Αμερικανού αφέντη, προχώρησαν στο πραξικόπημα της 21 Απριλίου. Οι βασικοί λόγοι : να ματαιωθεί η διενέργεια εκλογών, να καταπνιγεί η επαναστατική ορμή του λαού και να τεθεί η χώρα υπο τον έλεγχο των κέντρων παρακρατικής εξουσίας και των κηδεμόνων τους, ΝΑΤΟ και της CIA.

Το αποκορύφωμα όμως της διαφθοράς την μεταπολεμική περίοδο, ήταν και είναι μέχρι σήμερα η μη καταβολή από τη Γερμανία των νομίμων επανορθώσεων για τις συμφορές που προκάλεσαν οι πρόγονοι της κ. Μέρκελ (η μόνη που αντιτάχθηκε με σκανδαλώδη και προκλητικό τρόπο στην πρόταση της Ε.Ε., για μια αξιοπρεπή συμπαράσταση στην οικονομική κρίση που βιώνουμε, προκαλώντας ακόμη και την παρέμβαση του επαχθούς Δ.Ν.Τ.), στην Ελλάδα για τις συμφορές που προκάλεσε η αναίτια εισβολή των χιτλερικών και η Κατοχή- ολοσχερής αφανισμός της οικονομίας καταστροφή περιουσιών και κυρίως αίμα και πένθος. Σκοτάδι βαθύ περιβάλλει το μέγα αυτό εθνικό θέμα. Η Γερμανική πλευρά έχει διατυπώσει τον ισχυρισμό, ότι καμιά μεταπολεμική κυβέρνηση δεν είχε την ευαισθησία και το θάρρος να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά και μάλιστα, ο ισχυρισμός των γερμανών ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί εδώ και δεκαετίες των αξιώσεων για επανορθώσεις. Εάν αυτός ο ισχυρισμός ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αποτελεί την πλέον βδελυρή περίπτωση διαφθοράς της εξουσίας τον τελευταίο αιώνα.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 145 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159432
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.