ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
"Παραδοσιακή" σφαγή σε εξέλιξη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κυνήγι
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία , Σάββατο, 24 Απρίλιος 2010

Όπως κάθε άνοιξη έτσι και φέτος, εκατοντάδες λαθροκυνηγοί πιάνουν τα "πόστα" τους στα Ιόνια Νησιά, συνεχίζοντας την "παράδοση της ντροπής": το ανοιξιάτικο παράνομο κυνήγι στοχεύοντας, κατά κύριο λόγω, τον ευαίσθητο πληθυσμό των τρυγονιών. Φέτος σε μια σειρά από συναντήσεις με το Λιμεναρχείο, το Δασαρχείο, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ζήτησε την εντατικοποίηση και τον συντονισμό της παρουσίας όλων έτσι ώστε να σταλεί ένα κοινωνικό μήνυμα μηδενικής ανοχής στο φαινόμενο αυτό.

Το ανοιξιάτικο κυνήγι είναι παράνομο εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει το κυνήγι κατά τη μετανάστευση. Διεξάγεται κυρίως σε μικρά νησιά και ακρωτήρια στο Ιόνιο Πέλαγος: Νότια Ζάκυνθος, Παξοί – Αντίπαξοι, Διαπόντια νησιά, Νότια Κέρκυρα. Τα τρυγόνια αφού διανύσουν περισσότερα από 2.500 χλμ. πάνω από την έρημο και στη συνέχεια τη Μεσόγειο, σταματούν αδύναμα και εξουθενωμένα στα Ιόνια Νησιά προκειμένου να ανεφοδιαστούν, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις περιοχές φωλιάσματος στη Βόρεια Ευρώπη. Το είδος βρίσκεται σε "δυσμενές καθεστώς διατήρησης" σε όλη την Ευρώπη.

Η ακριβής εκτίμηση του αριθμού των πουλιών που θανατώνονται κάθε χρόνο είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά υπολογίζεται ένας πολύ υψηλός αριθμός. Στους Αντίπαξους το 2001 υπολογίστηκε ότι σε μια "πολύ καλή" ημέρα για τους λαθροθήρες μπορεί να σκοτωθούν χιλιάδες τρυγόνια. Έτσι, εκτός από τις δραματικές αλλαγές και την ερημοποίηση των βιότοπών τους στην Αφρική, τα τρυγόνια πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τα ανήθικα όπλα των λαθροθήρων.

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, από την Ομάδα της Ορνιθολογικής για το Κυνήγι, τονίζει: "Είναι απίστευτες για τη σημερινή εποχή οι εξιστορήσεις ντόπιων στα Ιόνια Νησιά οι οποίοι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους κατά την διάρκεια του ανοιξιάτικου κυνηγιού. Όποιοι από αυτούς τολμήσουν να αντισταθούν σε αυτή την δήθεν παράδοση έχουν να αντιμετωπίσουν αντίποινα από τους λαθροθήρες οι οποίοι πολλές φορές θα πυροβολήσουν κοντά στο σπίτι τους, στους μετρητές της ΔΕΗ, τα ζώα τους ή οπουδήποτε αλλού βρουν."
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και τα μέλη της έχουν καταδικάσει το ανοιξιάτικο κυνήγι, ενώ η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή κάθε χρόνο έρχεται αντιμέτωπη με τους λαθροθήρες. Σε συνεννοήσεις που έγιναν σε τοπικό επίπεδο με την Θηροφυλακή ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της για παρουσία στα κρίσιμα σημεία όπου διεξάγεται η δραστηριότητα, όπως στους Οθωνούς, τους Παξούς και Αντίπαξους και τη Νότια Ζάκυνθο. Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Δασαρχείο Ζακύνθου και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου συμφώνησαν στην προσπάθεια πάταξης της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας και, παρά τις ελλείψεις που έχουν, πρόκειται να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι προς το τέλος του Απριλίου.

Η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Πολιτικής Περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής τονίζει: "Μετά την καταδίκη της Μάλτας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ανοιξιάτικο κυνήγι, η ΕΕ δίνει δύο ξεκάθαρες κατευθύνσεις: το κυνήγι θα πρέπει να διεξάγεται με αειφόρο τρόπο και η λαθροθηρία πρέπει να παταχθεί αυστηρά και σε όλη το εύρος της. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις κατευθύνσεις. Η Ορνιθολογική παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης."

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Αθήνα   
Βασ. Ηρακλείου 24, ΤΚ 106 82
Τ/Φ: 210-8228704 & 210-8227937 
info@ornithologiki.gr 
www.ornithologiki.gr
Θεσσαλονίκη
Καστριτσίου 8, ΤΚ 546 23
Τ/Φ: 2310-244245
thess@ornithologiki.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 24 Απρίλιος 2010 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 55 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57106696
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.