ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στο Ευρωκοινοβούλιο τα προβλήματα των λιγνιτικών περι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκδηλώσεις
ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας , Σάββατο, 24 Απρίλιος 2010

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε στο Ευρωκοινοβούλιο η κοινή παρέμβαση
των Οικολόγων Πράσινων & των περιβαλλοντικών οργανώσεων των λιγνιτικών περιοχών

Μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου εκπρόσωποι εννιά (9) περιβαλλοντικών οργανώσεων των Λιγνιτικών Κέντρων Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας μετέβησαν στο Ευρωκοινοβούλιο και οργάνωσαν από κοινού με τους Οικολόγους Πράσινους διήμερο προβολής των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλούν οι Σταθμοί και τα Ορυχεία της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα κατέθεσαν τις απόψεις τους για τη μετα-λιγνιτική περίοδο και το ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Το πρόγραμμα του διημέρου (14 & 15/ Απριλίου 2010) ήταν πολύ φορτωμένο, αλλά όπως δήλωσαν όλοι οι συμμετέχοντες "άξιζε τον κόπο".

Η αποστολή αποβιβάστηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την Τετάρτη το μεσημέρι, από όπου την παρέλαβε λεωφορείο και τη μετέφερε κατευθείαν στα παλιά ορυχεία της Φλάνδρας για μια τετράωρη ξενάγηση. Με επικεφαλής τον κ Τρεμόπουλο η αποστολή επισκέφτηκε τρεις περιοχές, όπου παλιά λειτουργούσαν ορυχεία κλειστού τύπου και σήμερα φιλοξενούν επιχειρήσεις και οργανισμούς ασχολούμενους με θέματα αποκατάστασης, πράσινων τεχνολογιών, κατάρτισης κλπ. Εντυπωσιακό ήταν το πόσο έγκαιρα σχεδιάστηκε η "μεταλιγνιτική εποχή" της Φλάνδρας μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου εικοσαετίας με συμμετοχή της Περιφέρειας της Φλάνδρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τρόπο που διασφάλισε τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και τη διατήρηση της απασχόλησης.
Την επόμενη ημέρα το πρωί άρχισε σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου η προγραμματισμένη Ημερίδα με θέμα "Ένας οδικός χάρτης για τη μετα-λιγνιτική εποχή στην Ελλάδα". Το αναλυτικό πρόγραμμα περιλάμβανε τις εξής εισηγήσεις:
• Λιγνιτικό Κέντρο Δυτ. Μακεδονίας: Επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία. Λ. Τσικριτζής, Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
• Μετεγκαταστάσεις οικισμών στο Ν. Κοζάνης. Η. Μιχαηλίδης, Σύλλογος Περιβάλλοντος Δήμου Υψηλάντη.
• H κοινωνία της ενέργειας και οι παρενέργειες στην κοινωνία. Ε. Μουρελάτου, Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης.
• Πόσο καθαρές είναι οι "νέες τεχνολογίες" καύσης λιγνίτη. Emily Rochon (Greenpeace) και Mark Johnston (WWF).
• Αδειοδότηση και ευρωπαϊκές προδιαγραφές για νέους θερμικούς σταθμούς. Christopher Allen, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δ/νση Περιβάλλοντος.
• Ο μύθος του φτηνού λιγνίτη, Λ. Τσικριτζής, Οικολόγοι Πράσινοι.
• Εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση των ΑΠΕ. Τάσος Κρομμύδας, Οικολόγοι Πράσινοι.
• Μετα-λιγνιτική εποχή: Σχέδια ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης. Λ. Ιωαννίδης, Οικολόγοι Πράσινοι.
• Προτάσεις των Ευρωπαίων Πράσινων για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Jean Lambert, Ευρωβουλευτής ¶γγλων Πράσινων.
• Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών συλλόγων των εξής περιοχών: 1) Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου 2) Δήμου Ελλησπόντου 3) Μαυροδενδρίου 4) Μαυροπηγής 5) Μελίτης N. Φλώρινας και 6) "Πανός Ενδιαίτημα" Αρκαδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ημερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολιτικών στελεχών και από άλλους πολιτικούς χώρους. Παραβρέθηκαν σ' αυτήν και πήραν το λόγο οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ κ. Σκυλακάκης και του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινίδης, ενώ αναπάντεχη ήταν η απογευματινή εμφάνιση του προέδρου της ΔΕΗ κ. Ζερβού, ο οποίος δέχτηκε "ομοβροντία" ερωτήσεων και επικρίσεων από τους εκπροσώπους των Συλλόγων και των Οικολόγων Πράσινων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της Ημερίδας παρών ήταν ο κ. Τρεμόπουλος, ο οποίος σε σύντομη παρέμβαση του α) ανέλυσε πως αντιλαμβάνονται οι Οικολόγοι Πράσινοι την ενεργειακή πολιτική της χώρας β) συνέδεσε την οικονομική κρίση με την περιβαλλοντική, δείχνοντας παράλληλα την πράσινη διέξοδο και γ) υποσχέθηκε να προωθήσει με Ερώτηση στην Κομισιόν τα αιτήματα που κατέθεσαν γραπτά και αναλυτικά οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
(Αναλυτικές δηλώσεις των κ. Τρεμόπουλου, του κ Τσικριτζή και άλλων στελεχών στο κεντρικό Δελτίο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων).

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και των Οικολόγων Πράσινων δεν αρκέστηκαν στην παρουσία τους μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά την έκαναν αισθητή και έξω από αυτό. Στο διάλειμμα της Ημερίδας έστησαν μια συμβολική διαμαρτυρία στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου. Ξεδίπλωσαν ένα πανώ με το σύνθημα “Beyond coal turn to sun and wind” και διένειμαν προκηρύξεις στους περαστικούς, εξηγώντας τους λόγους της παρουσίας τους εκεί.

Το διήμερο έκλεισε με την ενημέρωση της αποστολής για το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων. Τη διαδικασία αυτή ανέλαβε ως οικοδεσπότης ο κ. Τρεμόπουλος, ο οποίος - ας σημειωθεί - έχει καταταγεί στους δέκα πιο παραγωγικούς Ευρωβουλευτές με βάση τον όγκο των Ερωτήσεων και Παρεμβάσεων που έχει αναπτύξει.

Τέλος μια ομάδα συνέδρων επισκέφτηκε το "Πράσινο Σπίτι" Mundo-B, ένα βιοκλιματικό κτήριο κατασκευασμένο με οικολογικά δομικά υλικά και εφοδιασμένο με φωτοβολταικά συστήματα, καυστήρα βιομάζας, χώρο παραγωγής κομποστ, βιολογικό κυλικείο κλπ. Στο Πράσινο Σπίτι έχουν τα γραφεία τους Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι απόφαση των οργανώσεων που συμμετείχαν στις Βρυξέλλες ήταν να καταθέσουν πολυσέλιδη Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία συντάχτηκε με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Ν. Κοζάνης και έχει δύο βασικά κεφάλαια:
• Το 1ο αναφέρεται στα "Σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις αντίστοιχες παραβάσεις της νομοθεσίας, που παρατηρούνται στα δύο Λιγνιτικά Κέντρα της ΔΕΗ".
• Το 2ο επικεντρώνεται στα "Αιτήματα- μέτρα που πρέπει να ικανοποιηθούν και για τα οποία ζητείται η συνδρομή του Ευρωκοινοβουλίου".

Στο περιθώριο λοιπόν των εκδηλώσεων του Ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκε και συμπληρώθηκε η Αναφορά, η οποία υπογράφεται από έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις των νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας. Η Αναφορά πρόκειται να προωθηθεί άμεσα και παράλληλα με τη σχετική Ερώτηση που θα υποβάλουν στην Κομισιόν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ας σημειωθεί ότι η επιστροφή της αποστολής εξελίχθηκε σε... οδύσσεια, λόγω των γνωστών προβλημάτων που προκάλεσε στις πτήσεις το ηφαίστειο της Ισλανδίας. "Συναδελφική αλληλεγγύη μεταξύ τεφρών" σχολίασαν κάποιοι από τους παθόντες. "Πήγαμε να καταγγείλουμε την τέφρα του λιγνίτη και μας ... αντεπιτέθηκε η τέφρα του ηφαιστείου".

ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στο
http://www.ecogreens-gr.org/cpm/thumbnails.php?album=67
Πληροφ. Λ. Τσικριτζής
Λ. Ιωαννίδης

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 24 Απρίλιος 2010 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 72 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107167
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.