ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 23 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ . Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου - Ανακοινώσεις
Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλου , Πέμπτη, 22 Απρίλιος 2010

Η Κρήτη φιλοξενεί ένα είδος φοίνικα, τον «Phoenix Theophrasti», το γνωστό μας Φοίνικα του Θεόφραστου. Από το συγκεκριμένο είδος αποτελείται το φοινικόδασος στο Βάϊ και οι συστάδες στην Πρέβελη. Δύο ξακουστοί προορισμοί και πόλοι έλξης επισκεπτών στο νησί μας. Τα τελευταία 20 χρόνια εισήχθησαν νέα είδη από τα οποία τα πιο γνωστά είναι ο Κανάριος και ο πλατύφυλλος. Μαζί όμως με τα εισαγόμενα φοινικόδεντρα μετοίκησε στη Μεσόγειο και ένα από τα παράσιτα τους το Rhynchophorus ferrugineus (Olivier), το κοινώς ονομαζόμενο κόκκινο σκαθάρι. Δεν προτιμάει τον δικό μας, το Θεόφραστο αλλά δεν παύει να τον απειλεί όταν δεν υπάρχει κάποιο άλλο είδος για να τραφεί και να αναπαραχθεί.

Στα πλαίσια της ανησυχίας του Δήμου Αγίου Νικολάου για το μέλλον των φοινικοειδών, παρακολουθήσαμε πριν καιρό μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του κ. Ν. Ροδιτάκη, εντομολόγου και ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ. Μας μίλησε για το πιλοτικό πρόγραμμα που εφάρμοσε σε μεγάλα και πυκνοφυτεμένα με φοινικοειδή ξενοδοχεία του Ηρακλείου. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο χρόνια έρευνας με τοξικά φάρμακα και εντομοπαγίδες με συγκεκριμένη διάταξη στο χώρο. Υπολείπεται ακόμα ένας χρόνος έρευνας με βιολογικές μεθόδους έτσι ώστε να εξάγει ακριβή αποτελέσματα. Η μέχρι τώρα έρευνα, η οποία διεξήχθη και σε συνεργασία με αντίστοιχες ισπανικές επιστημονικές ομάδες, έδειξε ότι υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μάστιγας των φοινικόδεντρων. Ωστόσο επισήμανε ότι σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε τουριστικές περιόδους επειδή τα τοξικά φάρμακα διεισδύουν εύκολα στον υδροφόρο ορίζοντα και μπορεί να ανιχνευτούν είτε σε πισίνες είτε σε θαλασσινό νερό. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τον ποιοτικό τουρισμό που προωθεί η περιοχή μας. Ταυτόχρονα γεννιέται το ερώτημα, τον υπόλοιπο χρόνο οι ντόπιοι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

Ακόμα ανέφερε ότι η κίνηση του σκαθαριού είναι ανεξέλεγκτη καθώς μετακινείται όχι μόνο φυσικά (πετώντας και περπατώντας) αλλά και ως λαθρεπιβάτης σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, λεωφορεία και εμπορικά φορτηγά όπου βρίσκει ταυτόχρονα και τροφή. Επομένως δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης της μετακίνησης του πληθυσμού του. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι λόγω της πυκνότητας του δάσους του Βάϊ είναι δύσκολη η κίνηση του ανθρώπου εντός του. Δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί εάν φτάσει μέχρι εκεί. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να ανασχεθεί τώρα, στην δικιά μας περιοχή πριν αυξηθεί ο πληθυσμός του και πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, οπότε η κίνηση προς το Βάϊ αυξάνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή χρειάζεται ένας χρόνος ακόμα έρευνας, δηλαδή τον Μάρτιο του 2011 θα είναι σε θέση να μας επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που προτείνει, παρόλο που υπάρχουν θετικά δείγματα από έρευνες στο εξωτερικό. Ενδιάμεσα μεσολαβούν δύο περίοδοι έξαρσης του σκαθαριού. Υπάρχει τόσος χρόνος;

Δεν είναι σκόπιμο να αναφερθεί γιατί δεν έχει γίνει τίποτα από το 1997 που εισήχθηκε στην Ευρώπη, ούτε από το 2005 που πρωτοεμφανίστηκε στην Κρήτη, ούτε ακόμα από το 2007 που υπάρχει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα έπρεπε να εφαρμόζεται. Οι ευθύνες και τα μαθήματα θα πρέπει να μας προβληματίσουν μετά τη λύση του τόσο σοβαρού προβλήματος για να μην επαναληφθούν. Προς το παρόν καλούμε όλους τους φορείς να συνεργαστούνε. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη σύσκεψη στην περιφέρεια που έγινε την ίδια μέρα με την παρουσίαση του κ. Ροδιτάκη, αλλά δυστυχώς δεν συμμετείχαν οι δήμοι. Αυτοί μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο και να κερδιθεί χρόνος αφού διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Το συνεργείο περιποίησης του πρασίνου του Δήμου μπορεί να ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό θέμα, κι ας μην κλαδευτούν για δύο χρόνια τα δέντρα της πόλης, θα είναι ίσως λίγο πιο πράσινη.

Με προτεραιότητα το ενδημικό είδος φοίνικα στο Βάϊ και την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος να κινητοποιηθούν άμεσα οι φορείς, αφού με την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας που ορίστηκε από τον περιφερειάρχη μπορεί να ξεκινήσει αύριο η καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού.

Ως καταπολέμηση δεν εννοούμε τη χρήση τοξικών φαρμάκων, τα οποία απαγορεύονται ούτως ή άλλως σε κατοικημένες περιοχές, αλλά προτείνουμε:

• την κοπή και ταφή των προσβεβλημένων δέντρων σε κατάλληλους χώρους που έχουν διατεθεί υπό την καθοδήγηση των επιστημόνων και

• να σταματήσει άμεσα η εισαγωγή φοινίκων τόσο από προσβεβλημένες περιοχές όσο και από ελεγμένες καθώς τα είδη αυτά λειτουργούν δολωματικά. Να σκεφτούμε εάν τα φυτώρια αυτών των δέντρων και ειδικά αυτών κοντά στο προστατευόμενο δάσος , πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν.

Τα παραπάνω είναι η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τίποτα παραπάνω. Επιπλέον θα αποφύγουμε το πρόστιμο για τη μη εφαρμογή της.

Κατανοούμε κάθε ιδιοκτήτη και ξενοδοχειακή επιχείρηση που έχει επενδύσει στους φοίνικες και θέλει να τους σώσει. Αλλά αξίζει να ρισκάρει κάποιος τη φήμη της επιχείρησης του με τη χρήση φυτοφαρμάκων; Οι φοίνικες μεμονωμένα ξαναφυτεύονται, επίσης ας θυμηθούμε ότι υπάρχουν πολλά φυτά της Κρητικής γης, όπως η ελιά, που τα έχουμε περιφρονήσει και μπορούμε να τα προβάλουμε. Λασίθι χωρίς Βάϊ δεν νοείται (τουριστικά τουλάχιστον).

Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλου

Επικοινωνία
e-mail: oiko.kinisi.miravelou@gmail.com
facebook: Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου / Ecological Movement of Mirabello, Crete


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 71 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57562986
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.