ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 01 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Φορολογικό νομοσχέδιο: η πράσινη ανάπτυξη στον πάγο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ανάπτυξη - Βιώσιμη ανάπτυξη - Αποανάπτυξη
Greenpeace , Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2010

¶κυρες οι ελπίδες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, πενιχρές οι επιστροφές φόρου για δαπάνες εξοικονόμησης

Οι υποσχέσεις για την Πράσινη Ανάπτυξη και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, μπαίνουν στον πάγο με το Φορολογικό νομοσχέδιο[1] που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Τα ελληνικά νοικοκυριά, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, θα συνεχίσουν να πληρώνουν ένα αδικαιολόγητα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για ψύξη και θέρμανση,[2] αφού οι προτεινόμενες επιστροφές φόρου για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας κρίνονται αναποτελεσματικές.

Η οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, απαιτούν ολοκληρωμένα μέτρα και πολιτικές για την από κοινού αντιμετώπισή τους. Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι μια ευκαιρία να δοθεί ένα μήνυμα ελπίδας και ανάπτυξης προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Δυστυχώς, η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει επιστροφή φόρου μόλις 10% και μάλιστα με πλαφόν τα €600, για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας, είναι ανεπαρκής και δεν προάγει την πράσινη ανάπτυξη. Επιπλέον, η προϋπόθεση ενεργειακής επιθεώρησης προκειμένου να ισχύσουν οι επιστροφές φόρου, θα ακυρώσει την (όποια) αποτελεσματικότητα του μέτρου.[3] Με τη συγκεκριμένη διάταξη αποθαρρύνονται εκατομμύρια ιδιοκτήτες από το να επιλέξουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια τους σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Δεδομένου ότι οι Κοινοτικές επιδοτήσεις (όπως π.χ. αυτές που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ) έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και επαρκούν για την αναβάθμιση μόλις μερικών χιλιάδων κτιρίων, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν άλλα μέτρα και πολιτικές. Ένα μέτρο επιστροφής φόρου 20% (όπως υπήρχε στην αρχική έκδοση του φορολογικού νομοσχεδίου) απευθύνεται στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαμένουν σε ενεργοβόρα κτίρια και έχει μηδενική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού ουσιαστικά επιβραβεύει δραστηριότητες που δε θα πραγματοποιηθούν χωρίς το μέτρο αυτό. Η σταδιακή εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του τραπεζικού τομέα, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία έως και 145.000 θέσεων εργασίας στην ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.[4]

"Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν η οικονομική κρίση είναι ευκαιρία για την πράσινη ανάπτυξη ή μια δικαιολογία για να μπουν οι προεκλογικές εξαγγελίες γι αυτήν στον πάγο" τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. "Ένα γενναίο φορολογικό κίνητρο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια δε θα κόστιζε τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες στο περιβάλλον, στην πράσινη ανάπτυξη και στους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες σε αυτήν τη δύσκολη εποχή".

Σημειώσεις προς συντάκτες
[1] Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επιστροφή φόρου 10% σε επιλέξιμες δαπάνες για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, μετά από τη διεξαγωγή ενεργειακής επιθεώρησης. Επίσης τίθεται ανώτατο όριο επιστροφής ποσού (πλαφόν) τα €600.
[2] Τα ελληνικά κτίρια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ενεργοβόρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency), σε παρόμοιες συνθήκες κλίματος ένα μέσο ελληνικό σπίτι καταναλώνει ανά τετραγωνικό μέτρο περίπου 3,5 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ότι ένα μέσο σπίτι στη Φινλανδία.
[3] Το κόστος των επιθεωρήσεων θα μειώνει, ή θα ακυρώνει εντελώς, τα οφέλη από την επιστροφή φόρου. Επιβάλλοντας την ενεργειακή επιθεώρηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή φόρου (που θα δικαιούνται εκατομμύρια πολίτες), προστίθεται αναίτια γραφειοκρατία που θα προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στη διενέργεια των επιθεωρήσεων.
Είναι πρακτικά αδύνατον το σώμα των ενεργειακών επιθεωρητών να καλύψει μία δυνητική αγορά εκατομμυρίων κατοικιών (τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών δηλαδή που διαμένουν σε ενεργοβόρα κτίρια και θα θελήσουν να επωφεληθούν από τις επιστροφές φόρου). Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι πρώτες ενεργειακές επιθεωρήσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, ενώ το σώμα των επιθεωρητών (που δεν είναι ακόμα έτοιμο) θα είναι σε θέση να καλύψει τα ενοικιαζόμενα και πωλούμενα διαμερίσματα προς τα τέλη του 2010. Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις, βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας 2002/91 και του νόμου 3661/08, απευθύνονται σε όλα τα νέα κτίρια, καθώς και όσα παλαιά διατίθενται προς πώληση ή ενοικίαση.
[4] Βάση για τους υπολογισμούς αποτέλεσε σχετική πανεπιστημιακή μελέτη για λογαριασμό του (πρώην) Υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 800.000 κτιρίων ως το 2020, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου €22,5 δις (ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις). Οι εκτιμήσεις για τις θέσεις εργασίας (νέες και διασωθείσες) στον υπό κρίση κατασκευαστικό τομέα αλλά και στην ευρύτερη οικονομία (έμμεσες ως αποτέλεσμα της τόνωσης της κατανάλωσης) έχουν προκύψει αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και τους μέσους όρους παραγόμενων εργατοετών από την εφαρμογή προγραμμάτων παρόμοιας κλίμακας.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την έκθεση της Greenpeace "Πράσινη Ανάπτυξη και Νέες θέσεις Εργασίας"
http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/green-jobs-report.pdf 

Για περισσότερες πληροφορίες
Τάκης Γρηγορίου, 210-3806374, 6984-617027
Greenpeace

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 55 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57044428
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.