ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ομιλία στο Καστέλλι από τον Ν. Παναγιωτάκη: Επιφανειακ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Αεροδρόμια
Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας , Τρίτη, 02 Μάρτιος 2010

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλίου, διοργανώνουν ομιλία - παρουσίαση έρευνας και συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 και ώρα 11.30πμ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λυκείου Καστελλίου, με θέμα: «Επιφανειακή  Αρχαιολογική έρευνα της Γεωγραφικής ενότητας Πεδιάδας: Αποτελέσματα και προοπτικές προστασίας και ανάδειξης  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Ομιλητής, ο κ. Νίκος Παναγιωτάκης, Δρ. Αρχαιολόγος


Η σημαντικότατη έρευνα του Ν. Παναγιωτάκη, που θα παρουσιαστεί, και έχει ήδη ανακοινωθεί σε σημαντικά ιδρύματα του εξωτερικού (Γαλλία κ.α.), αλλάζει πλήρως τα δεδομένα για την περιοχή της Πεδιάδας.

Η επιφανειακή έρευνα της Πεδιάδας, Ηρακλείου, έχει βασιστεί στις έρευνες πεδίου που διεξήχθησαν από τον Δρ. Νίκο Παναγιωτάκη την περίοδο 1992-1999 και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με την μελέτη υλικού και την επεξεργασία των μετρήσεων από μία διεπιστημονική ομάδα ερευνητών. Η επιστημονική ομάδα του Ι.Μ.Σ. (Δρ. Α. Σαρρής, Λ. Κοκκινάκη, Ε. Κάππα, Μ. Παπάζογλου και Γ. Παπαδάκης) συμμετέχει στο πρόγραμμα με την δημιουργία ιστοσελίδων για την φιλοξενία του προγράμματος (http://www.ims.forth.gr/joint_projects/pediada/about.html), την κατασκευή βάσης δεδομένων αρχαιολογικών πληροφοριών και την επεξεργασία αυτών μέσα από την πλατφόρμα των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.

Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση και η ανασύσταση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή της Πεδιάδας από την νεολιθική περίοδο μέχρι σήμερα και την αλληλεπίδραση αυτής με το φυσικό περιβάλλον. Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν εντοπιστεί πάνω από 1000 νέες αρχαιολογικές θέσεις, με ιδιαίτερη πυκνότητα αυτών που ανήκουν στην εποχή Χαλκού, την Αρχαϊκή εποχή, την Ρωμαϊκή και Βενετική Περίοδο. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται η αναγνώριση της ανακτορικής θέσης του Γαλατά (που ανασκάπτεται πλέον από την αρχαιολογική υπηρεσία), καθώς και ένα σημαντικό δίκτυο επικοινωνίας με πυρές. (http://www.ims.forth.gr/joint_projects/pediada/about.html)

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Institute for Aegean Prehistory, Institution Psycha, Mediterranean Archaeological Trust και από το 2005 απο το Shelby White - Leon Levy Program for Archaeological Publications. Τα αποτελέσματα του προγράμματος αναμένεται να δημοσιευτούν από το INSTAP Academic Press.

Η επιφανειακή έρευνα της γεωγραφικής ενότητας Πεδιάδας (ν. Ηρακλείου) αποτελεί ένα διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα που βασίζεται στις εργασίες πεδίου που διεξήχθησαν από τον αρχαιολόγο Dr. Νίκο Παναγιωτάκη την περίοδο 1982-1989 και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε αυτή την περιοχή. Το Εργαστήριο έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση ηλεκτρονικής βάσης πληροφοριών για τη καταχώρηση των τοπωνυμίων των αρχαιολογικών θέσεων καθώς και την επεξεργασία τους μέσα από αυτή την βάση, καθώς και τη δημιουργία ενός συστήματος GIS για τη χαρτογραφική αποτύπωση των αρχαιολογικών θέσεων. Οι πληροφορίες που έχουν εισαχθεί στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών περιλαμβάνουν γεωλογικούς, τοπογραφικούς και περιβαλλοντικούς χάρτες, δορυφορικές εικόνες Landsat, ASTER & SPOT, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας σε άμεση συσχέτιση με τις νέες αρχαιολογικές πληροφορίες. Οι δορυφορικές εικόνες διερευνούνται ως προς το φασματικό χαρακτηρισμό των αρχαιολογικών θέσεων. Η χωρική συνοχή των οικιστικών τάσεων εξετάζεται διαχρονικά και συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα και μοντέλα τυχαίας κατανομής. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα φανερώνουν μία αυξημένη συνοχή των θέσεων σε όλες τις εποχές με εξαίρεση την Πρωτομινωϊκή και την Γεωμετρική Εποχή. Αυξημένη συνοχή παρατηρήσαμε και στις μινωϊκές φρυκτωρίες (Σωροί) που αποτελούν μέχρι σήμερα το πρωϊμότερο σύστημα επικοινωνίας στο χώρο του Αιγαίου.

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας
Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλίου


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 85 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58154927
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.