ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ελλάδα: Η χώρα των ακραίων καιρικών φαινομένων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 25 Φεβρουάριος 2010

ΕΛΛΑΔΑ: "Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ KAIΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ"

"Οι πλημμύρες και οι ξηρασίες στην Ελλάδα αποτελούν αέναο και φαύλο κύκλο ανταγωνισμού και καταστροφής με σοβαρότατες επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον"

1) Η υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα : Τα δύο παραπάνω ακραία καιρικά -κλιματικά -φαινόμενα εκδηλώνονται έντονα και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως η μεγάλη ξηρασία που έπληξε την χώρα μας τη διετία 2000-2001 και είχε σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Στη συνέχεια τα επόμενα πέντε χρόνια (Οκτώβριος 2001- Οκτώβριος 2006) ήταν ιδιαίτερα βροχερά με αποκορύφωμα το 2002 όταν το ύψος της βροχής σε πολλές περιοχές της χώρας ήταν πολύ μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο υπερετήσιο μέσο όρο. Στη διάρκεια αυτών των πέντε βροχερών ετών εκδηλώθηκαν ισχυρότατες πλημμύρες που έπληξαν τους νομούς Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής, Μαγνησίας, Αττικής, Αργολίδος, Μεσσηνίας, Χανίων, Ηρακλείου κ.λ.π. το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου 2006.
Και ενώ όλοι περίμεναν ότι όπως και το υπόλοιπο του φθινοπώρου 2006, αλλά και ο χειμώνας του 2007 θα ήταν πολύ βροχερές εποχές, ξαφνικά από τις αρχές του τρίτου 10ήμερου του Οκτωβρίου 2006 οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν αφού οι καιρικές μεταβολές ήταν δραματικές. Ειδικότερα το ύψος της βροχής του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2006 στις περισσότερες περιοχές της χώρας ήταν ελάχιστο σε σχέση με το αντίστοιχο μέσο μηνιαίο ύψος. Επί πλέον ο Ιανουάριος του 2007 ήταν πρακτικά άνομβρος παντού και το σημαντικότερο με θερμοκρασίες 4ο -5ο C επάνω από τις κανονικές. Οι συνθήκες αυτές τρέλαναν στη κυριολεξία τα φυσικά οικοσυστήματα και τον άνθρωπο.

2) Το σύνδρομο του Έβρου: To θέμα των διασυνοριακών ποταμών αποτελεί μείζων πρόβλημα για τη χώρα μας, καθώς η πλειοψηφία των ποταμών της Βόρειας Ελλάδας είναι διασυνοριακοί. Ο Έβρος, ο Νέστος, ο Στρυμόνας και ο Αξιός είναι όλα διακρατικά ποτάμια και η χώρα μας βρίσκεται κατάντη των ποταμών αυτών.
Αν και η λεκάνη απορροής του Έβρου είναι κοινή για την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και ο ποταμός Έβρος είναι ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός μετά τον Δούναβη στα Βαλκάνια, υπάρχει έλλειψη διμερούς ή τριμερούς συμφωνίας, ενώ τα χρήματα που έχει εγκρίνει η Ε.Ε. για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή βρίσκονται στο αρχικό στάδιο. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται σε στρατιωτικά ελεγχόμενη περιοχή που σημαίνει ότι απαιτείται ειδική άδεια από τις στρατιωτικές αρχές, για όλες τις επιστημονικές ή άλλες δραστηριότητες. Η προσέγγιση λοιπόν πρέπει να γίνει υπο το πρίσμα της ιδιαιτερότητας, των δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συγκυριαρχία των τριών χωρών, επί του Έβρου ποταμού Αποτέλεσμα της έλλειψης λειτουργικότητας και προγραμματισμού της διαχείρισης των υδάτων του Έβρου, είναι τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν κάθε χρόνο να ζούν οι κάτοικοι το δράμα των ανθρώπων που ζούν συνεχώς με την αγωνία της. ανύψωσης της στάθμης.
Σήμερα 16-2-2010, ο Έβρος, εξακολουθεί να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς στον κάμπο της Ορεστιάδας υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 80.000 στρέμματα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ύψος των νερών στον Έβρο έχει φτάσει τα 6,9 μέτρα, ύψος στο οποίο είχε φτάσει και το 2007, όταν είχαν συμβεί μεγάλες καταστροφές.
Όλα τα παραποτάμια αγροκτήματα του Διδυμότειχου, του Ισαακίου, των Ψαθάδων, του Αμορίου, των Λαβάρων, της Κορινοφωλιάς έχουν πλημμυρίσει. Στο Πύθιο το νερό μπήκε στα πρώτα σπίτια που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο, δημιουργήθηκαν αναχώματα και με αντλίες αντλούνται τα νερά, ενώ στο Πραγγί, έχουν εκκενωθεί 80 σπίτια. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τα νερά που έρχονται από την Βουλγαρία είναι πάρα πολλά και αναμένεται να έλθουν και άλλα, οπότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

3) Η Κρήτη υποφέρει περισσότερο από ξηρασίες, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην Ερημοποίηση: H ερημοποίηση στο νησί μας έχει αρχίσει από την Ανατολική Κρήτη και επεκτείνεται δυτικότερα. Τις ημέρες αυτές που η βόρεια Ελλάδα πνίγεται από τις πλημμύρες η Κρήτη, διανύει μια εποχή μεγάλων θερμοκρασιών με μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 25οC (Φλεβάρης 2010), ενώ κόκκινη άμμος μεταφέρεται κατά διαστήματα από την Αφρική. Οι οροσειρές της Ανατολικής Κρήτης έχουν υποστεί μεγάλη αποσάθρωση με αποτέλεσμα να έχουν εξαφανιστεί τα δέντρα και τη θέση τους παίρνει σιγά-σιγά, αλλά βασανιστικά το μητρικό πέτρωμα, ο γρανίτης (ιδίως στη περιοχή της Ιεράπετρας ). Οι επιπτώσεις της ξηρασίας περιλαμβάνουν και αυτές σοβαρές κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού οι υπάρχοντες επιφανειακοί και υπόγειοι υδατικοί πόροι βαθμιαία μειώθηκαν και μειώνονται συνεχώς χωρίς βροχές και χιόνια. Στη Μεσσαρά ο υδροφόρος ορίζοντας εκτός της ανομβρίας των τελευταίων ετών και λόγω υπεράντλησης έχει μειωθεί κατά 30 μέτρα περίπου τα τελευταία 20 χρόνια.

4) Τα αίτια των καταστροφικών πλημμυρών: Η βασική αιτία των καταστροφικών και σε πολλές περιπτώσεις φονικών πλημμυρών, είναι κατ’ αρχήν η παρέμβαση του ανθρώπου με : την επέκταση της δόμησης σε πλημμυρικά πεδία, την αστικοποίηση της αγροτικής γής, τη δόμηση δασικών εκτάσεων, τη μείωση αστικού πρασίνου, την κατασκευή οδικών αξόνων.
Όλα αυτά συμβάλουν στην αύξηση του συντελεστή απορροής του νερού της βροχής ή στη μείωση της κατείσδυσης στον υδροφόρο ορίζοντα και συνεπώς στην αύξηση της επικινδυνότητας για πλημμύρες.
Η δεύτερη μεγάλη αιτία, είναι εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία έχουν σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη από ανθρώπινες αιτίες.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι, η επέμβαση του ανθρώπου στα φυσικά οικοσυστήματα, όπως : τα υδατορέματα, η καταστροφή των δασών (πυρκαγιές, κόψιμο, όξινη βροχή κ.λ.π).
Εκτός όμως από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία επιταχύνει και αυξάνει την ένταση της εναλλαγής πλημμύρας και ξηρασίας, υπάρχει πλήθος φυσικών παραγόντων, που δύσκολα εξηγούνται επιστημονικά, ενώ εμπεριέχουν και την επιστημονική αβεβαιότητα, όπως η αυξομείωση της θερμότητας της γης από τον ήλιο προς τη γη ανάλογα με τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων και τις εκλάμψεις του.

5) Αντιμετώπιση πλημμυρικών καταστάσεων: H αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών κυρίως, έχει ως βασικό πυλώνα την αρχή της πρόληψης. Πρώτα από όλα στο τομέα αυτό η πολιτεία έχει μεγάλες ευθύνες και οφείλει να προβαίνει σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό τόσο σε ότι αφορά στην χάραξη πολιτικών χρήσεων γης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και στην εφαρμογή θεσμικών και κανονιστικών μέτρων.
Από την άλλη βασική προϋπόθεση, για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του κρατικού σχεδιασμού για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πλημμύρων, είναι η συνεργασία των πολιτών σε δύο επίπεδα.
Πρώτον, στην κατανόηση, από πλευρά πολιτών, πως συγκεκριμένες επιλογές τους και συμπεριφορές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του φαινομένου. Και δεύτερον, στην κατάλληλη προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αφού έχει εκδηλωθεί.
Επίσης, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, δορυφορικές εικόνες, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, μετεωρολογικά ραντάρ, αυτόματους τηλεμετρικούς μετεωρολογικούς σταθμούς, την κατάλληλη τεχνική υποδομή και τη λήψη των απαραίτητων θεσμικών μέτρων μας παρέχεται η δυνατότητα καταρχήν να κατανοήσουμε με αρκετή ακρίβεια το πώς και το πού μπορούν να εκδηλωθούν πλημμύρες και στη συνέχεια να τις διαχειριστούμε.

Αφού λάβουμε όλα τα παραπάνω μέτρα και τα αποτελέσματα δεν μας καλύπτουν, ας προετοιμαστούμε να ζήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τα καιρικά φαινόμενα για τα οποία κανένα μέτρο δεν μπορεί να ληφθεί λόγω μεγάλου κόστους. Στην περίπτωση αυτή ας θεωρήσουμε το τίμημα των επιπτώσεων από μια τέτοια "κλιματική έκπληξη" ως "ενοίκιο" στον όμορφο και φιλόξενο πλανήτη που κατοικούμε.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 75 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567667
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.