ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 23 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου είναι ανοιχτή σε όλου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου - Ανακοινώσεις
Από την εφημερίδα Ανατολή , Παρασκευή, 08 Μάιος 2009

Από την εφημερίδα Ανατολή (www.anatolh.gr)

Την περαιτέρω ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης αλλά και την ενεργό παρέμβαση στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή επιδιώκει η Οικολογική Κίνηση Μεραμπέλλου, που καλεί τα μέλη της σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κίνησης κ. Μανόλης Μαρκάκης, υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση με την επίσημη αναγνώριση του σωματείου, η οποία αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου από το Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ωστόσο, παρά την καθυστέρηση που σημειώνεται στο τυπικό μέρος, η κίνηση επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία της και κατΆ επέκταση την παρέμβαση των πολιτών στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών.

Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει την τακτική γενική συνέλευση της οικολογικής κίνησης είναι η παρέμβαση που μπορούν να έχουν στα θεσμικά όργανα που αποφασίζουν για περιβαλλοντικά θέματα. Συγκεκριμένα θα συζητηθεί το θέμα της εκπροσώπησης σε αρμόδιες επιτροπές. Έτσι, θα συζητηθεί και το θέμα του ορισμού κοινών εκπροσώπων των Οικολογικών Κινήσεων του Νομού Λασιθίου στην Επιτροπή Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.

«Ήταν ένα θέμα που το είχαμε συζητήσει στη συνάντηση με το Νομάρχη κ. Σήφη Αναστασάκη και τώρα εμείς πρέπει να δούμε με προσοχή πώς θα γίνει αυτή η εκπροσώπηση και πώς θα υπάρχει μια ενιαία φωνή και άποψη των οργανώσεων στην επιτροπή, έτσι ώστε να έχουμε πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο», σημειώνει ο κ. Μαρκάκης.

Αντίστοιχα θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση και ο ορισμός εκπροσώπων στην Επιτροπή Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Δήμου Αγίου Νικολάου, όπως έχει συμφωνηθεί με το Δήμο. Η διαδικασία και ο τρόπος εκπροσώπησης στις παραπάνω επιτροπές θεωρείται κρίσιμο και ουσιαστικό θέμα για τις οικολογικές κινήσεις, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό θα λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης για σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική προστασία.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την οικολογική κίνηση της περιοχής μας είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο, που να αναδεικνύουν τη σημασία της παρέμβασης και της συμμετοχής των πολιτών. Έτσι με αφορμή τη διεθνή καμπάνια που γίνεται για τη Μεσόγειο η κίνηση θέλει να λάβει μέρος και να αναλάβει δράσεις για την προστασία, τον καθαρισμό, την ανάδειξη και την ευαισθητοποίηση για τις θάλασσες και τις ακτές. «Πρέπει να δούμε τί συγκεκριμένο μπορούμε να κάνουμε με τον καθαρισμό των ακτών μας, που είναι σημαντικό θέμα», υπογραμμίζει ο κ. Μαρκάκης.

Μια άλλη παράμετρος που έχει σημασία για την κίνηση είναι η ανάληψη δράσεων για τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής μας. Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της θέλουν να προχωρήσουν στην οργάνωση και στη συμμετοχή προσπαθειών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, που έχουν κρισιμότητα ειδικά κατά τη θερινή περίοδο και παράλληλα επιθυμούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας και να υπάρξει συντονισμός με άλλες εθελοντικές ομάδες καθώς και με το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, που έχει την ευθύνη για τα θέματα αυτά καθώς και τα αντίστοιχα δημοτικά όργανα.

Το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κίνηση είναι οι εξελίξεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα γύρω από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το γεγονός ότι φαίνεται να έχει σταματήσει να προχωρεί ο περιφερειακός σχεδιασμός γιΆ αυτήν.

Επίσης, στη συνέλευση θα γίνει ενημέρωση και θα ληφθούν αποφάσεις για θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως τα λιμενικά, τα απόβλητα, ο Αλμυρός κ.α.

«Μέχρι τώρα περίπου 100 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στις συνελεύσεις εκδηλώνοντας ενδιαφέρον. Πρέπει να πούμε, όμως, πως η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και έχει ανάγκη από τη συμμετοχή όλων για να μπορεί να βοηθήσει τον τόπο», επισημαίνει ο κ. Μαρκάκης.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Από την εφημερίδα Ανατολή (www.anatolh.gr)

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 59 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57562459
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.