ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η διαφθορά της εξουσίας και η γλωσσική κρίση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 17 Φεβρουάριος 2010

"Ολοένα και περισσότεροι μαθητές αδυνατούν να αρθρώσουν συνεχή λόγο, να ελέγχουν και να λογικοποιούν τις σκέψεις τους χωρίς χάσματα και αντιφάσεις, να κάνουν λογικές αφαιρέσεις ή να κατανοούν γραπτά κείμενα εκτός από υποτυπώδη... Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, καθώς με τη γενίκευση του φαινομένου μπορούμε να μιλήσουμε για την εφιαλτική προοπτική μιας τεχνολογικώς και παράλληλα πειθαρχημένης κοινωνίας "κατακερματισμένων ανθρώπων -υπηκόων" ένα είδος "προσοντούχων αγραμμάτων" και αργότερα "σοφών ασχέτων"...
Χρήστος Κατσίκας εκπαιδευτικός αναλυτής στη "ΤΟΛΜΗ: 10-2-2010"

Α) Υπονόμευση του πολιτιστικού γλωσσικού περιβάλλοντος:
Οι πολιτιστικές υπονομεύσεις που προκαλεί η χειμαρρώδης εισβολή της εικόνας και η μεταβολή του συστήματος επικοινωνίας. Η γλωσσική κρίση των νέων προσδιορίζεται ακόμη από το πνεύμα αμφισβήτησης και αντικομφορμισμού που τους διακρίνει. Στο ελληνικό πολιτιστικό περιβάλλον το γλωσσικό πρόβλημα εκτός από τις γενικές προσδιορίζεται και από ειδικότερες συνιστώσες όπως : η αυθαίρετη αλλοίωση της γλώσσας από φορείς ή από άτομα είτε από άγνοια είτε από πρόκληση είτε για λόγους εντύπωσης είτε και για λόγους προσωπικής έκφρασης ιδιαίτερα στην τέχνη της γραφής ή εισβολή ξενόφερτων - κυρίως αμερικάνικων - γλωσσικών στοιχείων που εισάγονται μαζί με τα προϊόντα και τη διαφήμισή τους (π.χ. Coca-Cola) και επιβάλλονται σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής.

Τα γλωσσικά αυτά στοιχεία, προωθούνται από το εμπορικό κυρίως κύκλωμα της νέας τεχνολογίας, όπως τα "SMS" των κινητών και της επικοινωνίας του "face book", όπου εκτός από τη ελληνική γλώσσα, κακοποιείται και ο διάλογος και υποβαθμίζονται οι σχέσεις των νέων, εφόσον γράφουν ότι θέλουν, χωρίς καμιά αιδώ και έλεγχο.
Ετσι και με τον τρόπο αυτό, αλλοιώνεται η μακραίωνη ιστορία του ελληνικού λόγου, που αποτελεί ένα τεράστιο πολιτιστικό θησαυρό, τον οποίο κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατέχει στο σύνολό του. Τέλος η ολιγαρχική εκπαιδευτική και γενικότερη πολιτική που άφησε ένα μεγάλο μέρος του λαού έξω από κάθε δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργώντας στρατιές αναλφάβητων.

Αηδία και απέχθεια προκαλούν καθημερινά τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Εκφωνητές ρυπαίνουν τον ελληνικό λόγο, ενημερώνοντας το κοινό γιο το "panel" της συζήτησης, για το "puzzle" της διεθνούς σκηνής αναφέρονται με έμφαση στα "media"- τα ΜΜΕ - stop by stop και καλούν τους θεατές να δούν το follow up, ένα "talk show".
Οι πολιτικοί συναγωνίζονται τους εκφωνητές μολύνοντας την εθνική μας γλωσσική κληρονομιά, δηλώνοντας ο ένας "εγώ είμαι Cool", ένας άλλος αναλύει το "background" της αστυνομικής υπόθεσης, ένας τρίτος διευκρινίζει το "timing" των αποκρατικοποιήσεων ένας τέταρτος διαβεβαιώνει τους Έλληνες δημοσιογράφους ότι η διάσκεψη ήταν "high level", "υψηλού επιπέδου" και ότι οι συνδικαλιστές δεν έχουν "raison d' etre" (λόγο ύπαρξης) κ.λ.π.

Η εξουσία κρατική ή κομματική διαφθείρει και τη γλώσσα επειδή τα μέσα που χρησιμοποιεί για τη συντήρηση της επιρροής της είναι ο δόλος, η ψευδολογία και η απάτη. Επιστρατεύοντας για την παραπλάνηση του πολίτη την ακατανόητη ρητορία και τον στόμφο την αοριστολογία και τους εξωραϊσμούς, αλλοιώνει τις έννοιες, νοθεύει το νόημα των λέξεων και εκπορνεύει τις ιδέες προκαλώντας σύγχυση και εξαπατώντας το κοινό. Οι χαριστικές παροχές βαφτίζονται "δάνεια", η αναγνώριση αυθαιρέτων "κοινωνική πολιτική", η ανέγερση τουριστικών συγκροτημάτων πάνω στο κύμα "τουριστική ανάπτυξη", οι ρουσφετολογικοί διορισμοί "καταπολέμηση της ανεργίας", ο βάναυσος ακρωτηριασμός του οικογενειακού εισοδήματος "πρόγραμμα λιτότητας", τα οικονομικά σκάνδαλα και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος "μέτρα υπέρ των μη προνομιούχων", η εκχώρηση του εγχώριου πλούτου στους ξένους και ντόπιους κερδοσκόπους "θρίαμβος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του φιλελευθερισμού της αγοράς".

Το γλωσσικό τέρας του μέλλοντος δεν θα είναι μια συγκεκριμένη υπερδύναμη, αλλά τα οικονομικά μεγαθήρια που επιδιώκουν να γίνει "πάσα γη χείλος εν, και φωνή μία πάσι" - να μιλούν όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη την ίδια γλώσσα. Αυτοί οι σύγχρονοι Λεβιάθαν της γλώσσας, προετοιμάζουν για τα έθνη τον νέο πύργο της Βαβέλ. Ο βιβλικός πύργος της Βαβέλ συμβολίζει τον άγριο επεκτατισμό των Ασσυρίων που σχεδίαζαν την υποδούλωση των λαών με την επιβολή μιας κοινής γλώσσας. Επεμβαίνει όμως ο θεός και προκαλεί γλωσσική σύγχυση. Το μήνυμα της Παλαιάς Διαθήκης είναι φανερό. Η ποικιλία των γλωσσών αποτελεί φραγμό στους ισχυρούς που ονειρεύονται την παγκόσμια κυριαρχία.

Β) Αντιμετώπιση του γλωσσικού προβλήματος:
Σε κάθε περίπτωση το γλωσσικό πρόβλημα θα πρέπει ν' αντιμετωπισθεί με συστηματική φροντίδα για τη γλώσσα και με την εκπαιδευτική προσπάθεια, που είναι ανεπαρκής. Παράλληλα όμως είναι αναγκαίο να ληφθούν και κάποια μέτρα άλλα μέτρα, που θα συμβάλλουν στην πιο ουσιαστική αντιμετώπισή του, όπως :
α) Ευρύτερη λαϊκή επιμόρφωση, καταπολέμηση και εξάλειψη του αναλφαβητισμού, μέσα από τα προγράμματα της δια βίου μάθησης.
β) Οργάνωση περισσότερων επιμορφωτικών σεμιναρίων για τη γλώσσα, το ρόλο της, τη σημασία της, τη δυναμική της, τη λειτουργία της, τα σύγχρονα δεδομένα της γλωσσικής επιστήμης, τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίας.
γ) Προβολή από τα ΜΜΕ γλωσσικών προτύπων που να μην είναι ελλιπή και λανθασμένα.
δ) Προβολή του καλού βιβλίου και της σημασίας της προσωπικής μελέτης και ενασχόληση με το γραπτό λόγο.
δ) Προσπάθεια από την πλευρά της πολιτείας, από τα ΜΜΕ, από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών, να μεταγγιστεί στις νέες γενιές η αγάπη και ο σεβασμός στην παράδοση και στη γλώσσα, στοιχεία που πρέπει να μείνουν ζωντανά και αναλλοίωτα κομμάτια της εθνικής μας ταυτότητας.
Πέρα και πάνω όμως από όλα οφείλουμε να δεχτούμε ότι η γλώσσα είναι δημιούργημα του λαού για χρήση του ίδιου. Αν αρνηθούμε να προστατεύσουμε την γλώσσα μας, αρνιόμαστε τον ίδιο το λαό.

Μπροστά μας ανοίγεται ο δρόμος ενός ιστορικού χρέους, που εγκληματικά αμελήσαμε και αστόχαστα περιφρονήσαμε για πολλά χρόνια. Ως τώρα ανεχτήκαμε την κακοποίηση της γλώσσας, ας ακολουθήσουμε λοιπόν με συνέπεια τον δρόμο της γλωσσικής αγρύπνιας και τελείωσης. Χρειάζεται αφύπνιση της κοινωνίας και άμεση συμμετοχή του πολίτη. Στις δημοκρατικές -πλουτοκρατίες της Δύσης, με τη δικτατορία των ψευδοπλειοψηφιών, ο εθνικός πολιτισμός εξευτελίζεται από τη διεφθαρμένη εξουσία - κρατική ιδιωτική - που ελέγχει τα ΜΜΕ και τα χρησιμοποιεί άλλοτε προπαγανδιστικά - διαφημιστικά διεγερτικά και άλλοτε υπνωτικά.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 161 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159729
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.