ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Παρασκευή 12 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ζωή σε ασταθή ισορροπία σ' έναν απειλούμενο πλανήτη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 17 Φεβρουάριος 2010

Α) ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΕΩΝ- ΡΗΞΕΩΝ - ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗ:

H βιόσφαιρα, είναι μια περιοχή που περιβάλλει τον πλανήτη σε ύψος 5 Km μέσα σε αυτήν, αναπτύχθηκε η ζωή τα τελευταία 200.000 χρόνια και σ' ένα πλανήτη που σχηματίσθηκε πριν από 4 δις χρόνια. Εκατομμύρια είδη συνυπάρχουν αρμονικά στα φυσικά οικοσυστήματα της βιόσφαιρας, εκτός από ένα, τον Homo Sapiens (τον σοφό άνθρωπο).
Ως άνθρωποι έχουμε την τιμή να ζούμε σ' ένα από του μεγαλύτερους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τον πιο φιλόξενο και τον πιο όμορφο. Αυτό το πλεονέκτημα, δυστυχώς δεν το εκμεταλλευόμαστε για να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής, μια ήρεμη και ειρηνική ζωή. Αντίθετα μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο του φερόμαστε με περισσότερη απληστία, αλαζονεία, με αποτέλεσμα να τον καταστρέφουμε υποβαθμίζοντας τα φυσικά οικοσυστήματα και κατασπαταλώντας του φυσικούς πόρους., προκαλώντας οικονομικές κρίσεις, κοινωνικές αναστατώσεις, φυσικές καταστροφές.
Συνήθως θεωρούμε τη ζωή πάνω στη γη ως κάτι δεδομένο. Πως είναι όμως δυνατόν να συντηρείται αυτ η θαυμάσια τάξη και αρμονία. Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ τόσο στο μικρόκοσμο (αποκρυπτογράφηση DNA ), όσο και στο μακρόκοσμο (σχετική κίνηση των πλανητών με μαθηματική ακρίβεια, που καθορίζεται από το νόμο παγκόσμιας έλξης ). Ο συνδυασμός των συνθηκών στον πλανήτη μας είναι πραγματικά μοναδικός. Η απόσταση της γης από τον ήλιο επιτρέπει στις ακτίνες του να φθάνουν με την ακριβή ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να διατηρηθεί η ζωή. Η ατμόσφαιρα της έχει την κατάλληλη σταθερή αναλογία οξυγόνου, αζώτου και χαμηλών συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών. Πρόκειται όντως για θαυμάσιο σύστημα, μια δημιουργία που οι επιστήμονες και οι επιστήμες, αναγνωρίζουν και βλέπουν σε αυτό μόνο τον θεό.
Στο κινητό αυτό, όταν ήρθε ο καιρός, εμφανίστηκε ο άνθρωπος, ο όποιος ως είδος δεν φάνηκε έτοιμος να πραγματώσει το χάρισμά του, ώστε να συνεξελιχθεί με την ζωή στον πλανήτη που μας γέννησε, και είναι έτοιμος να την καταστρέψει.

Β) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ:

Η γη έχει προ πολλού αρχίσει να "εκπέμπει S.O.S", ζητώντας από εμάς να σταματήσουμε να την καταστρέφουμε και να σκεφθούμε ότι χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχαμε. Μετά από έρευνα, η οποία βασίσθηκε στις απόψεις 200 επιστημόνων από 50 χώρες, η αξιολόγηση των μεγάλων δυσμενών επιπτώσεων του ανθρώπου στο πλανήτη σε παγκόσμια κλίμακα (αρκετές από τις οποίες, είναι μη ανατρέψιμες) δίνει το δυσάρεστο μήνυμα "σώστε ότι έχει απομείνει και ξεχάστε αυτά που καταστρέψατε". Έχουμε λοιπόν τον παρακάτω πίνακα των πληγών του πλανήτη, με το αντίστοιχο ποσοστό βαθμολόγησης της συμβολής στη καταστροφή της φύσης και του ανθρώπου.
1) Κλιματική αλλαγή (51%). 2) Έλλειψη νερού (29%).3)Αποδάσωση και ερημοποίηση (28%). 4) Ρύπανση γλυκών νερών (28%). 5) Κακή διαχείριση φυσικών πόρων (27%). 6) Μείωση της βιοποικιλότητας (23%). 7) Δημογραφική αύξηση και μετανάστευση (22%). 8) Εξέλιξη κοινωνικών αξιών (21%). 9) Διάθεση αποβλήτων (20%). 10) Ατμοσφαιρική ρύπανση (20%). 11) Υποβάθμιση εδαφών (18%). 12) Διαταραχές οικοσυστημάτων (17%). 13) Χημική ρύπανση (16%). 14) Αστικοποίηση (16%). 15) Μείωση στοιβάδας όζοντος (15%). 16) Κατανάλωση ενέργειας (15%). 17) Νέες ασθένειες(14). 18) Εξάντληση φυσικών (11%). 19 Διατροφική ανασφάλεια (11%). 20) Διατάραξη βιογεωχημικών κύκλων (11%) 21) Βιομηχανικές εκπομπές (10%). 22) Φτώχεια (9%). 23) Τεχνολογικές επιπτώσεις (7%). 24) Εχθροπραξίες και ένοπλες συγκρούσεις (7%). 25) Μείωση αντοχής σε ασθένειες (7%). 26) Φυσικές καταστροφές (7%). 27) Εισβολές βιολογικών ειδών (6%). 28) Γενετική μηχανική (6%). 29) Θαλάσσια ρύπανση (6%). 30) Μείωση αλιευτικών πόρων (5%). 31) Αλλαγή ωκεάνιας κυκλοφορίας (5%). 32) Υποβάθμιση παράκτιων ζωνών (5%). 33) Απορρίμματα στο διάστημα (4%). 34) Βιοσυσσώρευση τοξικών ουσιών (4%). 35). Επιδράσεις φαινομένου Ελ Νίνιο (4%). 36) ¶νοδος στάθμης θάλασσας (3%).

Γ) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ:
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα (Μιχάλης Μοδινός, Ρενέ Ντυμόν, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Γιάννης Φίλης, κ.λ.π) που ασχολείται με το σοβαρό αυτό θέμα, αλλά και τις Μ. Κ.Ο (WWF, Greenpeace, Ecocrete, κ.λ.π), οι στόχοι της εκστρατείας για τη σωτηρία του πλανήτη περιλαμβάνει τρείς παραμέτρους: α) Προστασία των απειλουμένων περιοχών, β) Επιβίωση απειλουμένων ειδών και γ) Αλλαγή μοντέλων αγοράς που απειλούν τον πλανήτη.
α) Προστασία απειλουμένων περιοχών: Η προστασία του πλανήτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, από τα οποία εξαρτάται η ζωή. Τα πολυτιμότερα οικοσυστήματα, τα οποία απαιτούν άμεση προστασία περιλαμβάνονται: αρκτικά δάση, τροπικά δάση, υγρότοποι, κοραλλιογενείς ύφαλοι, λεκάνες απορροής ποταμών, κομμάτια αρκτικής τούνδρας, λιβάδια σαβάνας και νησιά., τα οποία συχνά, τα οποία συχνά φιλοξενούν ζώα και φυτά που δεν απατώνται πουθενά αλλού. Η προστασία αυτών των περιοχών θα διασφαλίσει ότι το 95% της βιολογική ποικιλότητας της γης θα επιβιώσει και στην επόμενη χιλιετία.
β) Επιβίωση απειλουμένων ειδών: Η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων όμως, δεν αρκεί για να διασφαλίσει την επιβίωση κάποιων από τα κρισίμως απειλούμενα ζώα, που αντιμετωπίζουν πλήθος κινδύνων πέρα από την καταστροφή των βιοτόπων, όπως είναι η υπερεκμετάλλευση, το παράνομο και νόμιμο εμπόριο και η ρύπανση. Σήμερα η διεθνής κοινότητα έχει επιδοθεί σε εκστρατεία διάσωσης τριών απειλουμένων ειδών: την τίγρη, τον Αφρικανικό ρινόκερο,και το γιγάντιο πάντα. Και τα τρία είναι αντιπροσωπευτικά των πλουσιοτέρων οικοσυστημάτων της γης και συμπεριλαμβάνονται στα πιο σπάνια και απειλούμενα θηλαστικά.
γ) Αλλαγή των μοντέλων της αγοράς που αποτελούν τον πλανήτη. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη και το μέλλον μας. Η εκστρατεία αυτή έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος εκμετάλλευσης των δασών και των ωκεανών και να σταματήσει η σπατάλη και μη αποδοτική χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου που ευθύνεται για την αλλαγή του κλίματος παγκοσμίως.
Η συλλογική δράση είναι το βασικό στοιχείο του αγώνα της εκστρατείας αυτής.

Σύμφωνα με τον Γενικό Δ/ντή του WWF, Δρ. Κλόντ Μαρτέν: "Δεν προσπαθούμε να κλείσουμε επιχειρήσεις, να επιτεθούμε σε κυβερνήσεις ή να κατηγορήσουμε ιδιώτες. Αντίθετα, επιθυμούμε τη συμμετοχή όλων, όπου κι αν βρίσκονται, όποια και αν είναι η απασχόλησή τους, σε έναν συλλογικό αγώνα για τη διάσωση του πλανήτη μας".
 
Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 96 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54583767
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.