ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόψεις
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΙΖΑΣ , Τρίτη, 16 Φεβρουάριος 2010


Στις 9.2.2010 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος και του Δικτύου Οργανώσεων Αιγαίου, σχετικά με την υπόθεση του Νομοσχεδίου για την υπόθεση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ακούστηκαν πολλά και διάφορα, κάποια ενδιαφέροντα και κάποια εκτός του κυρίου θέματος. Στην πρώτη κατηγορία ανήκε αναμφίβολα η ομιλία του κ.Αλέξανδρου Μαβή, εκπροσώπου του Δικτύου Οργανώσεων Αιγαίου. Ο ΑΜ έδωσε μια συνοπτική αλλά εμπεριστατωμένη εικόνα των προβλημάτων που παρουσιάζει η αιολική ενέργεια και ιδιαίτερα οι χερσαίες εγκαταστάσεις των αιολικών σταθμών – κατΆ ευφημισμόν «πάρκων».Οι ενδιαφερόμενοι για το ζήτημα, θα περίμεναν βέβαια και μια εξήγηση γιατί η παραπάνω πρωτοβουλία δεν συνταυτίστηκε ή έστω δεν συντονίστηκε με την πρόσφατη πρωτοβουλία της Ορνιθολογικής Εταιρείας για το Ν/Σ περί ΑΠΕ, που προσυπογράφηκε από 172 οργανώσεις. Και τούτο γιατί μια ενδεχόμενη απόσταση και διαφοροποίηση των δύο πρωτοβουλιών, δεν θα αναιρούσε (από ό,τι υποθέτω) την κοινή τους συστράτευση για μια πολιτική χωροθέτησης των ΑΠΕ - στη θέση του προβλεπομένου «μπάχαλου» επί της ελληνικής φύσης . Αντίθετα η διαφωνία θα έδινε την ευκαιρία για μια «εποικοδομητική » αντιπαράθεση , που θα ανέβαζε.τη γνώση και το επίπεδο όλων μας.

Έχοντας την πεποίθηση ότι τα επιχειρήματα κατά της αιολικής ασυδοσίας είναι ό,τι πολύτιμο διαθέτει το κοινωνικό κίνημα και επομένως πρέπει να είναι επιμελημένα και εμπεριστατωμένα, ο υποφαινόμενος ζήτησε την απόσυρση του άστοχου επιχειρήματος περί του ότι οι αιολικές εγκαταστάσεις προξενούν προβλήματα στο σύστημα εποπτίας του εναέριου χώρου με ραντάρ. Όμως από αυτή ακριβώς τη σκοπιά της ποιότητας των επιχειρημάτων της όλης προσπάθειας, θα μπορούσε να πει περισσότερα σχετικά με από τις θέσεις του κ. Δεκλερή , τόσο σχετικά με την ορθότητά τους όσο και σχετικά με την επιλογή του χωροχρόνου της διατύπωσής τους..

Ο κ. Δεκλερής εκφράστηκε απαξιωτικά έως χλευαστικά για την «Πράσινη Ανάπτυξη» που ευαγγελίσθηκε στην προεκλογική περίοδο το κυβερνών κόμμα, χωρίς τουλάχιστον να περιορισθεί στην συγκεκριμένη αναντιστοιχία του Ν/Σ περί ΑΠΕ με το πνεύμα της «πράσινης ανάπτυξης», και προφανώς χωρίς να έχει διαθέσιμο εκείνο το μέγεθος του χρόνου (π.χ. 1-2 έτη) που θα του επέτρεπε πιο «ώριμα» να κάνει μια γενικευτική κριτική. Αποκάλεσε «μπαρούφα» τη θεωρία του θερμοκηπίου, που υποστηρίζεται από τα εμπειρικά δεδομένα και από τη μεγάλη πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, ανοίγοντας ένα μεγάλο ζήτημα που δεν θα μπορούσε να χωρέσει στα όρια όχι μιας αλλά χιλιάδων συνεντεύξεων και εκδηλώσεων του είδους της 9.2.2010 . Επέμεινε στις ιδιόμορφες αντιλήψεις του περί πρωτοκαθεδρίας της δικαστικής εξουσίας και ειδικά του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο σημερινό σύστημα διάκρισης των εξουσιών, θέτοντας ακόμη και τον «κυρίαρχο»(βάσει του Συντάγματος) λαό υπό «δικαστική επιτροπεία».

Ουσιαστικά το πνεύμα αυτό καταλήγει στην υποκατάσταση του κοινωνικού κινήματος και στην «μονοκαλλιέργεια» δικανικών επιχειρημάτων, με τελική συνέπεια την εξάρτηση από τις αποφάσεις «πεφωτισμένων» δικαστικών σωμάτων. Ακόμη δε χειρότερα, αρθρώνεται με ένα φαινόμενο «Λεγκαλιστικής αυταπάτης» , που θεωρεί ότι η παραγωγή ορισμένων νόμων και δικαστικών αποφάσεων μπορεί να περιφρουρήσει αποτελεσματικά το περιβάλλον. Ο οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος ήθελε να μάθει κάτι περισσότερο από το σοφό και διαχρονικής ισχύος γνωμικό του Σουρή ( «Δεν έχουμε ανάγκη νέων νόμων αλλά την ψήφιση ενός νόμου που να προβλέπει την τήρηση των υπαρχόντων νόμων !»), θα μπορούσε άνετα να προσφύγει στον δικτυακό τόπο nomosphysis.org., που εν πολλοίς οργανώθηκε από τον αείμνηστο Γιώργο Παπαδημητρίου. Δικτυακό τόπο που εμπεριέχει αρκετά κείμενα και γνώμες με θέμα την απόκλιση της υπαρκτης νομιμότητας από την πραγματική κατάσταση και διαχείριση του περιβάλλοντος.

Με δεδομένο ότι ο λαός έχει σε τελευταία ανάλυση «το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής που του αξίζει» - θα λέγαμε τροποποιώντας σχετικό χεγκελιανό γνωμικό – ο αγώνας εναντίον της αιολικής ασυδοσίας περνάει από την προώθηση της λαϊκής παρέμβασης και από την αναβάθμιση των αισθητικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων της κοινωνίας. . Αυτό σημαίνει διαρκή δράση σε όλα τα κοινωνικά fora και ιδιαίτερη αντίδραση σε κάποιες σοφιστείες που υποστηρίζουν τον «ρελατιβισμό» της αισθητικής , για να σπρώξουν τα αιολικά συμφέροντα από τα Μετέωρα (!) έως τα βουνά του λεκανοπεδίου Αττικής. Κυρίως όμως και προπάντων σημαίνει επιχειρήματα ποιοτικά και εμπεριστατωμένα, απαλλαγμένα «ξένων προσμίξεων», αποσυνδεδεμένα από επισφαλείς και ελιτίστικες αντιλήψεις που μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην κοινωνική συστράτευση...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΙΖΑΣ
http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 40 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227374
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.