Η κοινότητα «Πελίτι» ως απάντηση στην κρίση |
|
|
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ -
Βιοκαλλιέργεια - Οικολογική Γεωργία
|
Από το περιοδικό ¶ρδην
,
Τρίτη, 16 Φεβρουάριος 2010
|
Συνέντευξη του Παναγιώτη Σαϊνατούδη, μέλους της κοινότητας «Πελίτι», στο φύλλο 60 του περιοδικού ¶ρδην (http://www.ardin.gr)
Η οικονομική κρίση έχει θίξει το εγχείρημα της κοινότητας του Πελίτι; Αντίθετα με όλους τους υπόλοιπους, η προσπάθειά μας, που έχει ξεκινήσει από το 1995, βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Για παράδειγμα, η κοινότητά μας κατάφερε να αγοράσει μια έκταση γης, όπου το καλοκαίρι, μαζί με εθελοντές, θα φτιάξουμε μια αχυρένια, παραδοσιακή αποθήκη σπόρων. Πέρυσι επισκέφθηκαν το φεστιβάλ μας πάνω από 2000 άτομα, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ντόπιες ποικιλίες, τους ντόπιους σπόρους.
Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η κρίση δεν έθιξε το εγχείρημά σας; Η ευαισθητοποίηση του κόσμου αυξάνεται κάθε χρόνο. Όλο και περισσότεροι καλλιεργητές ενισχύουν το εγχείρημά μας. Από την άλλη το μοντέλο αυτό, αργά ή γρήγορα, θα τελειώσει. Δεν είναι δυνατόν εμείς να καταναλώνουμε λεμόνια από τη Λατινική Αμερική και, από τη μεριά μας, να αποστέλλουμε ντόπια αγαθά σε όλο το κόσμο. Ή, για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να πεινά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Ινδίας και το καλαμπόκι της να θρέφει τις αγελάδες της Βορείου Αμερικής. Το μοντέλο αυτό είναι ασύλληπτα ενεργοβόρο και εξοντώνει την ντόπια γεωργική παράδοση.
Πώς κρίνετε τον θεσμό των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων; Εμείς είμαστε ενάντια στον θεσμό των επιδοτήσεων, οι επιδοτήσεις για παράδειγμα ξερίζωσαν χιλιάδες αμπελώνες σΆ όλη την Ελλάδα, δεν είναι όμως μόνο το γεγονός πως ξεριζώθηκαν οι αμπελώνες, ξεριζώνεται η ίδια η ιστορία αυτού του τόπου και συντηρεί τις μορφές παραγωγής και εμπορίου που σας περιέγραψα.
Το μοντέλο της κοινότητας του Πελίτι θα μπορούσε να αποτελεί μια πρόταση για την έξοδο από την κρίση; Εμείς από τη μεριά μας διεκδικούμε το μέγιστο της αυτάρκειας, ακόμη και μια γλάστρα στο μπαλκόνι του καθενός μας με λαχανικά ενισχύει τη δική μας πρόταση. Από εκεί και πέρα, ένα δίκτυο ανταλλαγών και κυρίως η άμεση επαφή παραγωγού και καταναλωτή διασφαλίζουν ένα χαρακτήρα αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη λειτουργούν λαχανόκηποι που συντηρούνται από συγκροτημένες κοινότητες. Το κάθε μέλος της κοινότητας ασχολείται μια φορά την εβδομάδα με εργασίες του λαχανόκηπου, τον ενισχύουν οικονομικά και από εκεί εξασφαλίζουν τα λαχανικά τους, την ποιότητά τους, ακόμα ακόμα και απαστερίωτο γάλα!
Οι επόμενες δραστηριότητες της κοινότητας; Στις 10 Απριλίου θα διοργανώσουμε τη 10η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, μαζί με εθελοντές από τη Γαλλία, την Ελβετία, την Τουρκία και την Αυστρία. Θα εκτεθούν ζώα, θα παρουσιαστούν παραδοσιακές μορφές καλλιέργειας, θα ανταλλάξουν οι μετέχοντες ντόπιες ποικιλίες σπόρων και θα ακολουθήσει το τραπέζι της αγάπης, με παραδοσιακές ποικιλίες. Το θετικό είναι πως ήδη έχουμε αρκετές συμμετοχές.
Από το περιοδικό ¶ρδην (http://www.ardin.gr)
Μάθετε περισσότερα για το Πελίτι: http://www.peliti.gr
. ecocrete.gr . |