ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ένα πιο βιώσιμο Ηράκλειο είναι εφικτό Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Πόλη του Ηρακλείου
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Δευτέρα, 15 Φεβρουάριος 2010


Ολοκληρώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οδοιπορικό δράσης και ενημέρωσης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με θέμα «ΚΛΙΜΑ & ΠΟΛΗ: τοπικές λύσεις και προτάσεις», που όπως και στους προηγούμενους σταθμούς του (Πάτρα, Θεσσαλονίκη) έτσι και στην εκδήλωση του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας, κοινωνικών φορέων και κατοίκων της πόλης με στόχο την αναζήτηση προοπτικών και δυνατοτήτων βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα μέσω  της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και της βελτίωσης της διαχείρισης απορριμμάτων.

Μέσα από τις παρουσιάσεις και τις τοποθετήσεις των ομιλητών, επισημάνθηκε πως  η πολιτεία και οι πολίτες χρειάζεται να δρουν συντονισμένα με γνώμονα το κοινό καλό της πόλης και της περιφέρειας. Πολύ σημαντικός είναι σε αυτό ο ρόλος της περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Η χρήση των σωστά σχεδιασμένων και χωροθετημένων ΑΠΕ είναι εφικτό να συμβάλει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στην διαμόρφωση ενός πιο «πράσινου» τουρισμού με σημαντικά οικονομικά οφέλη. Λόγω των κλιματικών συνθηκών, των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και της νησιωτικής γεωγραφικής διαμόρφωσης είναι δυνατόν να δρομολογηθούν στην Κρήτη πρότυπες – εναλλακτικές πολιτικές, εφαρμογές και εγκαταστάσεις στον κτιριακό τομέα με ακριβή αποτίμηση, παρακολούθηση και ποσοτικοποίηση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών κερδών και πλεονεκτημάτων.  

Ήδη στην Κρήτη υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ηλιακού κλιματισμού, εγκαταστάσεων βιομάζας και άλλων μορφών ΑΠΕ σε αρκετά σπίτια και ξενοδοχεία που αναμένουμε να βρουν στο μέλλον όλο και περισσότερους μιμητές, ξεκινώντας από τα δημόσια κτίρια.  

Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων τόσο σε επίπεδο αποκομιδής όσο και επεξεργασίας και απόθεσης είναι ένας τομέας στον οποίο το Ηράκλειο έχει επίσης να παρουσιάσει σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά και να διανύσει ακόμη δρόμο. Οι πολίτες έχουν ήδη τη δυνατότητα να ανακυκλώσουν υλικά όπως ελαστικά αυτοκινήτου, λιπαντικά, ορυκτέλαια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Σταθμοί μεταφόρτωσης και προεπεξεργασίας απορριμμάτων και Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) συνθέτουν ένα ανεπτυγμένο δίκτυο υποδομών για την διαχείριση των απορριμμάτων στον νομό Ηρακλείου. Δυστυχώς όμως το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνεται, είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον συνολικό όγκο σκουπιδιών.

Σήμερα στο Δήμο παράγονται 90.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως, από τους οποίους οδηγούνται στην ανακύκλωση μόλις 11.000 τόνοι. Από αυτούς, λόγω γενικής αστοχίας καταλήγουν ανακυκλώσιμοι μόνο 8.500 τόνοι. Έτσι φτάνουμε στην θλιβερή κατάσταση το 91% των παραγόμενων αστικών αποβλήτων (δηλαδή 82.000 τόνοι ), να οδεύει προς τον ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων. Σε κάθε περίπτωση, το δυναμικό ανακύκλωσης είναι πολύ μεγάλο, και τόσο η πολιτεία με τον σωστό σχεδιασμό, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όσο και οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια ανακύκλωσης και μείωσης των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ. Σύμφωνα, επίσης με τον Δήμο Ηρακλείου, μέσα στην προσεχή εβδομάδα αναμένονται στην πόλη του Ηρακλείου τα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με παράλληλη πρόβλεψη για ενεργό συμμετοχή των σχολείων, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.


Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Κύπρου, συμμετείχαν ως εισηγητές οι  κ.κ.  Νικηφόρος Πλυτάς Υπεύθυνος Ενέργειας και Κλίματος Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μιχάλης Προμπονάς,  Δρ. Φυσικός Περιβαλλοντολόγος, Παν/μιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Νίκος Ζωγραφάκης, Δ/ντης Προϊστάμενος  Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης, Όλγα Χρήστου, Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης) και ο Νώντας Σαρρής, Aντιδήμαρχος Ηρακλείου- Υπεύθυνος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος.

Επίσης τοποθετήθηκαν με σύντομες παρεμβάσεις ο κος Δρ. Θρασύβουλος Μανιός, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης, και ο κος Νικηφόρος Λαμπρινός, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Χαιρετισμό απεύθυναν η Διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  κα ¶ννυ Μητροπούλου, ο κος Μιχάλης Αστρινάκης Αντινομάρχης Ηρακλείου, που αναφέρθηκε στην ανάγκη αρμονικής συνεργασίας πολιτείας-πολιτών στα κρίσιμα περιβαλλοντικά έργα, η κα Τσαγκαράκη-Μαυράκη Αφρώ, από το ΤΕΕ Τμήμα ανατολικής Κρήτης, που τόνισε την ανάγκη για χάραξη πολιτικών προοπτικής και όχι βραχυχρόνιων δράσεων, πολυεπίπεδης συνεργασίας, συστηματικής δράσης, αλλά και δημοσίου διαλόγου με όλους τους θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς, και ο κος Γιάννης Μητάκης, Διευθυντής Καταστήματος Αλικαρνασσού Τράπεζας Κύπρου που τόνισε τις δραστηριότητες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας και νερού που προωθεί η Τράπεζα Κύπρου, στηρίζοντας την πράσινη επιχειρηματικότητα και την προώθηση ενός αειφόρου σχεδίου ανάπτυξης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η συνεργασία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με τη ΔΕΥΑ Χερσονήσου (την οποία και εκπροσώπησε με την παρουσία του ο Γεν. Διευθυντής Δημήτρης Γιακουμάκης) και το ΤΕΙ Κρήτης (με την παρουσία της  ερευνητικής ομάδας του ΤΕΙ και του καθηγητή Θρασύβουλου Μανιού) στο πλαίσιο του τριετούς ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-PLUS “From Treated Wastewater to Alternative Water Resources in Semi-Arid Regions” που αφορά στην  αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων της ΔΕΥΑΧ σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα διάθεσης εναλλακτικών υδάτινων πόρων, με τελικό σκοπό την εξοικονόμηση των πολύτιμων υδατικών πόρων της περιοχής.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας  eMPOWER  με αίτημα  την λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την παγκόσμια κοινότητα, για την προστασία του κλίματος.

Αναλυτικά οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης.

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 103 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253766
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.