ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 08 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο υδράργυρος που ανιχνεύεται στα μεγάλα ψάρια έχει σοβ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Διατροφή
Σ.Ε.ecocrete , Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010

Όπως προκύπτει από τις προτάσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ε.Ε. για τον προτεινόμενο κανονισμό περί των διατροφικών πληροφοριών στις συσκευασίες τροφίμων, ο υδράργυρος που ανιχνεύεται στα μεγάλα αρπακτικά ψάρια που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, όπως ξιφίες, καρχαρίες, μεγάλοι ξιφίες του ωκεανού, λούτσοι και τόνοι, προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Ειδικότερα, ο μεθυλυδράργυρος που συσσωρεύεται στους ανθρώπινους και ζωικούς οργανισμούς, μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο των εμβρύων και των παιδιών. Η έκθεση στον υδράργυρο συνδέεται επίσης με βλάβες στα νεφρά και το συκώτι και με την εξασθένιση των καρδιαγγειακών, ανοσοποιητικών και αναπαραγωγικών συστημάτων.


Προτάσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για τον υδράργυρο στα τρόφιμα από ΜΚΟ για το περιβάλλον και την υγεία στην Ευρώπη (1).

(Προτάσεις πάνω στην Έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό για τις διατροφικές πληροφορίες στους καταναλωτές. Συζήτηση των τροποποιήσεων σε ENVI, έκθεση 27 Ιανουαρίου 2010 - Sommer).


Οι ΜΚΟ Υγείας και Περιβάλλοντος χαιρετίζουν την πρόταση της Επιτροπής για τον κανονισμό της ΕΕ σχετικά με τη διευθέτηση διατροφικών πληροφοριών για τους καταναλωτές.

Το ενδιαφέρον μας γιΆ αυτήν την έκθεση αφορά στις πληροφορίες που απευθύνονται στους καταναλωτές για την παρουσία τοξικού υδραργύρου στα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την υποβολή της τροποποίησης 541 που αφορά στην επισήμανση της περιεκτικότητας σε υδράργυρο της σάρκας από μεγάλα αρπακτικά ψάρια ή τρόφιμα που περιέχουν σάρκα από αυτά τα είδη ψαριών. Η δήλωση: «περιέχει μεθυλυδράργυρο- δεν συνιστάται για στις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, στις γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες, και στα παιδιά» πρέπει να προστίθεται αμέσως μετά από τον κατάλογο των συστατικών. Σε περίπτωση απουσίας καταλόγου συστατικών, η δήλωση θα πρέπει να συνοδεύει το όνομα του τροφίμου.

Οι επιπτώσεις του υδράργυρου στην υγεία:

Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικός, καθώς προκαλεί βλάβες στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα ακόμη και σε σχετικά χαμηλά επίπεδα έκθεσης (2). Ταξιδεύει παγκοσμίως μέσω της ατμόσφαιρας και επικάθεται στο έδαφος και το νερό. Ο μικροβιακός μεταβολισμός που ακολουθεί, δημιουργεί την τοξικότερη μορφή υδραργύρου, τον μεθυλυδράργυρο, ο οποίος, όπως έχει επαρκώς τεκμηριωθεί, προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Ιδιαιτέρως, μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο των εμβρύων και των παιδιών των οποίων οι εγκέφαλοι αναπτύσσονται ακόμα. Περνά εύκολα και από τον πλακούντα και από τον εγκεφαλικό υμένα, επομένως, η έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υψηλότερης ανησυχίας. Η έκθεση στον υδράργυρο συνδέεται επίσης με βλάβες στα νεφρά και το συκώτι και με την εξασθένιση των καρδιαγγειακών, ανοσοποιητικών και αναπαραγωγικών συστημάτων.

Ο μεθυλυδράργυρος έχει την ικανότητα να συσσωρεύεται στους ανθρώπινους και ζωικούς οργανισμούς (βιοσυσσώρευση) και στην τροφική αλυσίδα (βιομεγένθυση), ειδικά στα μεγαλύτερα, γηραιότερα αρπακτικά ψάρια που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Γι' αυτό η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών έχει συστήσει τη μείωση της κατανάλωσης μεγάλων αρπακτικών ψαριών όπως ξιφίες, καρχαρίες, μεγάλοι ξιφίες του ωκεανού, λούτσοι και τόνοι (3) σε γυναίκες που θηλάζουν ή που είναι ή πρόκειται να μείνουν έγκυες.

Γι' αυτό το λόγο σας ζητούμε να υποστηρίξετε την τροποποίηση 541.

Πλήθος από μελέτες καταδεικνύουν την ανάγκη καλύτερης πληροφόρησης των καταναλωτών:

• Η ZERO, Ομάδα Εργασίας Υδραργύρου, δημοσίευσε τον Φεβρουαρίου του 2009 μελέτη με θέμα: «Υδράργυρος στα ψάρια, ένας παγκόσμιος κίνδυνος υγείας», όπου ψάρια εξετάστηκαν για την περιεκτικότητά τους σε υδράργυρο μεταξύ των άλλων και σε έξι Ευρωπαϊκές χώρες. Για την ΕΕ, δύο σαφείς ανησυχίες προκύπτουν: Οι ενήλικοι και τα παιδιά που τρώνε ποσότητα ψαριών μεγαλύτερη του μέσου όρου μπορεί να εκτεθούν σε υπερβολική έκθεση μεθυλυδραργύρου ακόμα κι αν το μέσο επίπεδο υδραργύρου στα ψάρια αυτά είναι σχετικά μέτριο και οι άνθρωποι που έχουν προτίμηση στα αρπακτικά ψάρια τα οποία συσσωρεύουν ευκολότερα υδράργυρο και επομένως μπορεί εύκολα να εκτεθούν σε υπερβολικές δόσεις μεθυλυδραργύρου, εάν τρώνε συχνά τέτοια ψάρια (4).
 
• Η Επιτροπή Εκτίμησης της Εξάπλωσης της Επίδρασης Υδραργύρου της Ε.Ε. σημείωσε ότι υπάρχουν στοιχεία για συνεχή έκθεση στον υδράργυρο στα συνιστώμενα επίπεδα ασφαλείας ή επάνω από αυτά, ανάμεσα στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, και ειδικά στις παραλιακές περιοχές των μεσογειακών χωρών και της Αρκτικής (5). Οι πρώτες ενδείξεις από διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση στον υδράργυρο στην Ευρώπη είναι πιθανόν να είναι ισοδύναμη με αυτήν στις ΗΠΑ, όπου υπολογίζεται ότι μία στις 6 γυναίκες μπορεί να γεννήσει ένα παιδί προσβεβλημένο από υδράργυρο. 

• Μια μελέτη στις ΗΠΑ υπολογίζει ότι 300.000 έως 600.000 βρέφη που γεννιούνται κάθε έτος, πάσχουν από απώλεια νοημοσύνης λόγω έκθεσης σε μεθυλυδράργυρο, και ότι αυτό κοστίζει περίπου 8.7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (6).

• Διάφορα κράτη μέλη της Ε.Ε. και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, έχουν διανείμει ήδη συγκεκριμένες συμβουλές στις ευάλωτες ομάδες προκειμένου να περιορίσουν ή να απέχουν από την κατανάλωση ορισμένων ειδών ψαριών, με σκοπό τη μείωση πρόσληψης μεθυλυδράργυρου.

• Η προτεινόμενη τροποποίηση είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της Ε.Ε. για τον υδράργυρο (Ιανουαρίου 2005), την οποία υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2006 (7). Ο βασικός στόχος της στρατηγικής αυτής είναι να μειωθούν τα επίπεδα υδραργύρου στο περιβάλλον και η έκθεση του ανθρώπου ειδικά στον μεθυλυδράργυρο από ψάρια (8).

Συνοψίζοντας, η παροχή των πληροφοριών υγείας/ασφάλειας στους καταναλωτές ψαριών σχετικά με την πρόσληψη μεθυλυδράργυρου πρέπει να είναι προτεραιότητα για να μπορέσουν οι ευάλωτες ομάδες να πάρουν τις αποφάσεις τους. Η στοχευμένη καταναλωτική επισήμανση ασφάλειας στην ετικέτα, είναι ο κατάλληλος τρόπος.

Στήριξη των οργανώσεων και σε άλλες τροποποιήσεις:

Επιθυμούμε επίσης να σημειώσουμε ότι υποστηρίζουμε την υιοθέτηση ενός εναρμονισμένου στην Ε.Ε. σήματος με κωδικοποιημένο χρώμα στην κύρια όψη των συσκευασιών ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να επιλέξουν μια υγιεινή διατροφή. Αυτό το σήμα μπορεί να χρησιμοποιεί κόκκινη, κίτρινη και πράσινη κωδικοποίηση για να επισημάνει υψηλά, μέσα ή χαμηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών σημαντικών για τη δημόσια υγεία (δηλ. παχύ, κορεσμένο λίπος, σάκχαρα και άλατα). Επομένως, χαιρετίζουμε και την τροποποίηση 431 και σας ωθούμε να την υποστηρίξετε.

Η χρωματική κωδικοποίηση πρέπει να εφαρμοστεί τουλάχιστον στα επεξεργασμένα τρόφιμα των οποίων τη θρεπτική αξία είναι δυσκολότερο να κατανοήσουν οι καταναλωτές, (π.χ. έτοιμα γεύματα, προσυσκευασμένα πρόχειρα φαγητά, έτοιμα προϊόντα ζωικής προέλευσης). Επομένως υποστηρίζουμε και τις τροποποιήσεις 470 και 575.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την εξέταση των προτάσεών μας (τροποποιήσεις 541, 431, 470, 575) κατά τη διάρκεια της συζήτησής σας σχετικά με τις τροποποιήσεις, στη συνάντηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος την 27η Ιανουαρίου 2010.


ZERO «Καμπάνια Μηδενικός Υδράργυρος», Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος


Σημειώσεις:

(1) Στις ΜΚΟ περιβάλλοντος και υγείας περιλαμβάνονται:

Το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Γραφείο, (ΒΕΕ), http://www.eeb.org, ομοσπονδία περισσότερων από 145 περιβαλλοντικών οργανώσεων πολιτών που εδρεύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις περισσότερες χώρες προσθήκης, καθώς επίσης και σε μερικές γειτονικές χώρες. Οι οργανώσεις αυτές δρουν σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ο στόχος του ΒΕΕ είναι να προστατεύσει και βελτιώσει το περιβάλλον της Ευρώπης και να επιτρέψει στους πολίτες της Ευρώπης να αναλάβουν τους ρόλο τους στην επίτευξη αυτού του στόχου.

• Η Ομάδα Εργασίας Υδραργύρου (ZMWG), (http://www.zeromercury.org) είναι ένας διεθνής συνασπισμός δημόσιου ενδιαφέροντος περισσότερων από 80 ΜΚΟ περιβάλλοντος και υγείας από 42 χώρες σε όλο τον κόσμο που σχηματίστηκε το 2005 από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος και το Πολιτικό Πρόγραμμα Υδραργύρου. Η ZMWG προσπαθεί για το μηδενισμό της ζήτησης, προσφοράς και εκπομπών υδραργύρου από όλες τις ανθρωπογενείς πηγές, με στόχο τη μείωση υδραργύρου στο παγκόσμιο περιβάλλον στο ελάχιστο. «Αποστολή μας είναι να συνηγορήσουμε και υποστηρίξουμε την υιοθέτηση και την εφαρμογή ενός δεσμευτικού νομικά εργαλείου που περιέχει την υποχρέωση της εξάλειψης όπου είναι εφικτό, ή έστω της ελαχιστοποίησης, του παγκόσμιου εφοδιασμού και εμπορίου του υδραργύρου, την παγκόσμια ζήτηση για υδράργυρο, τις ανθρωπογενείς απελευθερώσεις του στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την άγρια ζωή».

• Η Συμμαχία Υγείας και Περιβάλλοντος (HEAL) (http://www.env-health.org) ενημερώνει για το πώς η περιβαλλοντική προστασία βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων και ενεργεί για να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Αυτό γίνεται δημιουργώντας καλύτερη αντιπροσώπευση από την κοινότητα υγείας στις διαδικασίες λήψης απόφασης. Το HEAL είναι ένα εναλλακτικό δίκτυο με πάνω από 60 ομάδες Πολιτών, Ασθενών, Επαγγελματιών Υγείας, Γυναικείων και Περιβαλλοντικών οργανώσεων. Τα μέλη μας περιλαμβάνουν διεθνείς και πανευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς επίσης και εθνικές και τοπικές ομάδες.

(2) Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), 1991, Environmental Health Criteria 118, Ανόργανος Υδράργυρος, ΠΟΕ, Γενεύη

(3) Ανακοίνωση της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, http://www.efsa.europa.eu) σχετικά με τον μεθυλυδράργυρο στα ψάρια, 2004.

(4) http://www.zeromercury.org/International_developments/EXEC_SUMM+.pdf 

(5) Μελέτη Mount Sinai τ: Δημόσια υγεία και οικονομικές συνέπειες της μεθυλικής τοξικότητας υδραργύρου στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, Φεβρουάριος 28, 2005.

(6) US EPA http://www.epa.gov/waterscience/fish/advice/mercupd.pdf

(7) http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?language=EN&pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2006-0078+0+DOC+XML+V0//EN

(8) Ευρεία αξιολόγηση της ανταπόκρισης - Ανακοίνωση από την Επιτροπή στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κοινοτική στρατηγική σχετικά με τον υδράργυρο, SEC (2005) 101, p.5


Σ.Ε. ecocrete

Απόδοση του κειμένου στα ελληνικά: Π.Μ., επιμέλεια: Α.Π.

 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57109151
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.