ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Περιβαλλοντικό Έγκλημα στο Ρέθυμνο: Η συνέχεια Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Ακτές - θάλασσα
Αρχιπέλαγος Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α , Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2010

Σε μία προσπάθεια αντιστροφής του δυσμενούς κλίματος που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της, η αλλαντοβιομηχανία Creta Farm παρέθεσε συνέντευξη τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Αρχιπέλαγος, ΙΘΑΠΕΑ και στους κλειστούς διαύλους επικοινωνίας που συνάντησε μετά τη δημοσιοποίηση από πλευράς μας (δείτε εδώ σχετικό Δ/Τ) της εκτεταμένης ρύπανσης στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου.
 
Το Αρχιπέλαγος διευκρινίζει επί τούτου ότι εκπρόσωποι της εταιρείας επικοινώνησαν τόσο προφορικά, όσο και γραπτώς μαζί μας ζητώντας απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, αλλά και μία δια ζώσης συνάντηση.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι οι θέσεις μας δημοσιοποιούνται πάντα στον τύπο, ενώ πάγια τακτική της Οργάνωσης, η οποία επιτάσσεται από λόγους αρχής αλλά και από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος (την οποία εξηγήσαμε σε τηλεφωνική επαφή με εκπρόσωπο της Creta Farm), είναι να μη βρίσκεται σε επικοινωνία για όσο διάστημα διαρκούν υποθέσεις τέτοιας φύσεως, με τις επιχειρήσεις/βιομηχανίες για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.
Οι ρόλοι επιχειρήσεων, κρατικού μηχανισμού και ΜΚΟ οφείλουν να είναι διακριτοί και η σχέση μεταξύ τους απολύτως διαφανής.
Η μόνη υπηρεσία με την οποία συνεργάζεται το Αρχιπέλαγος για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
 
Είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα που υφίσταται στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου εντοπίζεται στην υπερχείλιση και εξαγωγή λυμάτων (ακαθαρσιών) μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων και τα φυσικά ρήγματα της περιοχής, τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα. Οι μόνες εγκαταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιας έκτασης μόλυνση στην περιοχή δεν μπορεί να είναι άλλες πέρα από εκείνες της αλλαντοβιομηχανίας, οι χοιροτροφικές μονάδες της οποίας απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο από τη θάλασσα.

Το μέγεθος της εξελισσόμενης μόλυνσης επιβεβαιώνεται και από μικροβιολογική ανάλυση που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Σχολή Επιστημών Υγείας, Μονάδα Μικροβιολογίας-Τροφίμων-Υδάτων & Περιβάλλοντος) κατΆ εντολή της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου. Η δειγματοληψία έγινε στις 30/11/2009 σε δείγμα ύδατος (αριθμ.55050) που ανέβλυζε από βράχο στην περιοχή Λατζιμά και τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται έχουν ακόμα πιο υψηλές τιμές από τις αναλύσεις που είχε διεξάγει το εργαστήριο του Αρχιπελάγους δύο μήνες νωρίτερα.

Οι έρευνες που διεξάγουμε από την πρώτη στιγμή που μεταβήκαμε στην περιοχή, σε συνεργασία με το εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, φωτογραφίζουν ευκρινώς την πηγή του προβλήματος της ρύπανσης. Όσο αβάσταχτη κι αν φαντάζει στους υπαίτιους η ανάληψη των ευθυνών για το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχουν προκαλέσει στη συγκεκριμένη περιοχή του Ρέθυμνου, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι βιομηχανίες τέτοιου μεγέθους οφείλουν να λειτουργούν σε καθεστώς περιβαλλοντικής ισορροπίας, πολλώ δε μάλλον σε περιοχές με ιδιαίτερη γεωμορφολογία και περιβαλλοντική σημασία, όπως η συγκεκριμένη.

Τέλος, καθιστούμε σαφές πως οι ενέργειες μας μέχρι σήμερα έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την εξελισσόμενη περιβαλλοντική καταστροφή. Δηλώνουμε πως δεν διακατεχόμαστε από καμία εμπάθεια προς καμία εταιρεία ή βιομηχανία, και ευελπιστούμε η συγκεκριμένη εταιρεία να πορευτεί σύντομα σε αρμονία τόσο με τη φύση, όσο και με τη τοπική κοινωνία που ταλαιπωρείται από αυτό το χρόνιο πρόβλημα.
 
Για το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α:
Η ερευνητική και επιστημονική ομάδα
Τ.Κ 83301, Καστανιές-Ράχες, Ικαρία
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638
info@archipelago.gr
www.archipelago.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 98 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547141
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.