ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Έντονες ανησυχίες για τη λειτουργία της Ελληνικός Χρυ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόβλητα - Μεταλλεία
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Πέμπτη, 04 Φεβρουάριος 2010

Έντονες ανησυχίες για τη λειτουργία και τα επενδυτικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός στη Β. Χαλκιδική αναδείχθηκαν από την περιοδεία του ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 30 Ιανουαρίου η περιοδεία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου στη Β. Χαλκιδική. Πραγματοποιήθηκαν στάσεις στα χωριά Ολυμπιάδα, Στρατονίκη, Ιερισσός και Μεγάλη Παναγία. Στην Ολυμπιάδα ο κ. Τρεμόπουλος συνάντησε μέλη της παλιάς επιτροπής αγώνα κατά της TVX, που είχαν πρωτοστατήσει κατά τη δεκαετία του 1990 στους αγώνες ενάντια στα σχέδια της τότε εταιρείας να λειτουργήσει τα ορυχεία στην περιοχή της Ολυμπιάδας και πέτυχε ιστορική απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας έδειξαν στον κ. Τρεμόπουλο τις λίμνες αποβλήτων που άφησε πίσω της η παλιά εταιρεία και εξήγησαν τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν για όλο το Στρυμονικό Κόλπο. Κατόπιν, το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων επισκέφτηκε το χωριό Στρατονίκη, όπου κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων έδειξαν τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκκλησία και σε σπίτια του χωριού από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στο υπέδαφος του χωριού. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση που έγινε με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και με εργαζόμενους στην Ελληνικός Χρυσός, οι οποίοι ανέπτυξαν τις ανησυχίες τους για την προοπτική να κλείσει η εταιρεία και να μη βρίσκουν πουθενά δουλειά. Ο κ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στη συνειδητή πρακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να αποτρέπουν κάθε διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για την περιοχή πέρα από το εξορυκτικό, αφήνοντας ως εκβιαστικό μονόδρομο για την εξεύρεση απασχόλησης των κατοίκων τις στοές των μεταλλείων. Με τη σειρά του ανέπτυξε τον προβληματισμό του για την αναγκαιότητα να προταθεί ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής που θα σέβεται το περιβάλλον και τους ανθρώπους και ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις κακές συνθήκες εργασίας στα ορυχεία, και ιδιαίτερα για το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και για την καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Στην Ιερισσό άκουσε τις απόψεις του Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, όπως και εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της περιοχής. Τέθηκε και πάλι το ζήτημα μιας διαφορετικής ανάπτυξης και ο κ. Τρεμόπουλος ζήτησε από το κυβερνών κόμμα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του για την περιοχή και για το αν ισχύει και εδώ το σύνθημα της "πράσινης ανάπτυξης" καθώς δεν θεωρεί καθόλου"πράσινη" την ανάπτυξη που διαπίστωσε ότι επιδιώκει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με το πρόσφατα εγκεκριμένο επενδυτικό της σχέδιο. Η περιοδεία κατέληξε στο ορεινό χωριό Μεγάλη Παναγία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων απέτρεψε τον προηγούμενο Αύγουστο την εγκατάσταση γεωτρύπανων σε κοντινή δασική έκταση από την Ελληνικός Χρυσός και το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση ενάντια στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας για επιφανειακή εξόρυξη με διάμετρο τουλάχιστον 1200 μέτρων στην κορυφή Σκουριές. Η συζήτηση εκεί περιστράφηκε στη διεύρυνση του μετώπου αντίθεσης στα σχέδια της εταιρείας καθώς αυτά θεωρούνται καταστροφικά για την περιοχή και αντίθετα με οποιουδήποτε είδους άλλη οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι πολλά από τα επιχειρήματα και τα ερωτήματα των τοπικών φορέων και των κατοίκων μπορούν να μεταφερθούν στο ευρωκοινοβούλιο μέσω ειδικών ερωτήσεων.

Φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να βρείτε στην ειδική σελίδα για τους δημοσιογράφους στο http://ecogreensalonika.wordpress.com/for-the-press.

Περισσότερες πληροφορίες: 6974 73712
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr , ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 04 Φεβρουάριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 57 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253390
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.