ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 29 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Από την συνάντηση φορέων της Εύβοιας με την κα Καραβασ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Περιβάλλον
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ , Πέμπτη, 04 Φεβρουάριος 2010

Από την συνάντηση εκπροσώπων φορέων της Εύβοιας με την κα Καραβασίλη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την Μεσσαπία

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2010 συναντήθηκαν στο Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εκπρόσωποι, της Συντονιστικής Επιτροπής πολιτών και Συλλόγων Μεσσαπίας, των "Ενεργών πολιτών Εύβοιας", του περιβαλλοντικού Συλλόγου "ΓΑΙΑΣ" της Μεσσαπίας και εκπρόσωποι του ΙΤΑΠ (Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού), με την Ειδική Γραμματέα κ.Μαργαρίτα Καραβασίλη, με κύριο θέμα τη τοξική μόλυνση της περιοχής της Κεντρικής Εύβοιας και ειδικότερα της περιοχής Μεσσαπίας. Ο εκπρόσωπος του συλλόγου περιβάλλοντος της Μεσσαπίας "ΤΑΝΑΙΣ", δεν μπόρεσε να παραβρεθεί αλλά κατέθεσε γραπτό υπόμνημα.

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες στην διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκαν από όλους του παριστάμενους εκπροσώπους, με τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία, ο έντονος προβληματισμός τους για την σοβαρότητα του προβλήματος και η αναγκαιότητα άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων από την πλευρά της πολιτείας, αφού σημειώθηκε από όλους η διαχρονική αδιαφορία της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα.

Αναλυτικά ο εκπρόσωπος των "Ενεργών Πολιτών Εύβοιας" ανέπτυξε ένα πλαίσιο δράσεων και προτάσεων, από τις οποίες οι βασικότερες είναι :

1. ¶μεσα να δοθεί λύση στο πόσιμο νερό στους κατοίκους με την διάθεση καθαρού και υγιεινού νερού. Ταυτόχρονα με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να γίνει οριστική καταγραφή και αποτίμηση του προβλήματος της μόλυνσης στο νερό και στη γη σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας.
2. Να ξεκινήσουν με περιφερειακούς πόρους οι διαδικασίες για την δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας με την αξιοποίηση των νερών της Στενής και της Σέττας, για την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής Χαλκίδας των 140.000 κατοίκων. Εναλλακτικά εάν δεν επαρκούν οι υδάτινοι πόροι της Στενής - Σέττας, δημιουργία κοινού διυλιστηρίου με την Βοιωτία στην περιοχή της λίμνης Υλίκης για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος Ασωπού - Κεντρικής Εύβοιας.
3. ¶μεση έναρξη επιδημιολογικής μελέτης με την ευθύνη της πολιτείας για όλη την περιοχή της κεντρικής Εύβοιας.
4. Για τα τοξικά απόβλητα που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή να γίνει εντοπισμός των παραγωγών τους με ειδικές αναλύσεις που επιστημονικά είναι εφικτές, ώστε να εντοπισθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι αλλά και οι μεταφορείς τους.
5. ¶μεση διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων της περιοχής που συνεχίζουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ακόμη και της κρατικής ΛΑΡΚΟ βασικού υπεύθυνου για την μεγάλη μόλυνση της Μεσσαπίας, μέχρι να αποδείξουν ότι σέβονται την υγεία και τη ζωή των κατοίκων και δεν μολύνουν το περιβάλλον.
6. Για την εξυγίανση της γης και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μακροπρόθεσμα μέτρα, με ενημέρωση των αγροτών και χρηματοδότηση δράσεων με αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ στο οποίο προβλέπονται σημαντικοί πόροι για τα θέματα του περιβάλλοντος της βιωσιμότητας και της αειφόρου ανάπτυξης.
7. Η δικαιοσύνη να δράσει αυτεπάγγελτα, αξιοποιώντας τις καταγγελίες των πολιτών και των συλλόγων και μέσα από το νέο θεσμό του εισαγγελέα περιβάλλοντος να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά.
8. Δημιουργία φορέα υλοποίησης των μέτρων με απόφαση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την συμμετοχή των ΟΤΑ της περιοχής, εκπροσώπων των συλλόγων περιβάλλοντος και των κοινωνικών φορέων της περιοχής. (ΤΕΕ, ΟΕΕ, Ιατρικών Συλλόγων κ.ά.).
9. Ενίσχυση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Νομαρχίας Εύβοιας με μετάθεση από άλλες υπηρεσίες που έχουν πλεονάζον προσωπικό, 20 έμπειρων στελεχών για την ενίσχυση των ελέγχων και την υλοποίηση των μέτρων.
10. Να δημιουργηθεί ειδικό Ταμείο Περιβάλλοντος σε κάθε επίπεδο όπου θα συγκεντρώνονται όλοι οι πόροι που συνδέονται με το περιβάλλον και θα μπορεί να χρηματοδοτεί διάφορες δράσεις.
11. Δημοσιότητα όλων των παρεμβάσεων, των ελέγχων των επιχειρήσεων και των προστίμων ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ο κάθε πολίτης την εξέλιξη κάθε θέματος.

Από την πλευρά της η κα Καραβασίλη αναγνώρισε την κρισιμότητα του προβλήματος και της αναγκαιότητας άμεσων και κατεπειγόντων μέτρων. Στον τομέα που είναι υπεύθυνη δεσμεύθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων των επιχειρήσεων μέσα από την ενίσχυση της υπηρεσίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Για την Μεσσαπία, δεσμεύθηκε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέσα στον Φεβρουάριο θα ανακοινωθούν τα πρώτα μέτρα για την περιοχή και ζήτησε την συμπαράσταση της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι θα στηρίξουν κάθε θετικό μέτρο της πολιτείας, αλλά σημείωσαν ότι δεν θα δικαιολογήσουν καμιά καθυστέρηση, ολιγωρία και αδιαφορία των υπηρεσιών του Κράτους και της αυτοδιοίκησης και θα αγωνισθούν μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος,

Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
Χαλκίδα 30-1-2010
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
energoipolitesevias@gmail.com
http://energoipolitesevias.blogspot.com

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 160 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57012944
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.