ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πράσινα κτίρια: να γίνουν επιτέλους πραγματικότητα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Greenpeace , Σάββατο, 30 Ιανουάριος 2010

Απάντηση στην οικονομική και περιβαλλοντική κρίση τα μέτρα προώθησης εξοικονόμησης ενέργειας

Η εφαρμογή του Κανονισμού για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) συνεπάγεται μικρότερες δαπάνες για θέρμανση και ηλεκτρισμό, εξοικονόμηση χρημάτων για τα νοικοκυριά, μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων και χιλιάδες νέες, πράσινες θέσεις εργασίας. Η Greenpeace συγχαίρει το ΥΠΕΚΑ για την πρωτοβουλία και στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης του Κανονισμού, υποβάλλει τα σχόλιά της[1] και καλεί για την άμεση εφαρμογή του.

Ο ιδιαίτερα ενεργοβόρος κτιριακός τομέας στη χώρα μας ευθύνεται περίπου για το 40% των εκπομπών CO2 και το 40% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας. Συνεπώς, η άμεση εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ[2] αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η σημερινή κατάσταση κατά την οποία οι Έλληνες πολίτες διαμένουν σε εξαιρετικά ενεργοβόρα κτίρια, καταδικάζει την οικονομία και το περιβάλλον σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace[3], περισσότερες από 16.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια ως αποτέλεσμα άμεσης εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ, αλλά και υιοθέτησης ορθολογικών πολιτικών στήριξης της αγοράς.

Προκειμένου όμως να κινηθεί η χώρα μας με γρήγορα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τον Κανονισμό με την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων προς τους πολίτες προκειμένου να προβούν σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους.

"Οι Έλληνες όχι μόνο έχουμε χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με Ευρωπαίους συμπολίτες μας που ζουν σε πιο βόρεια και ψυχρά κλίματα, αλλά ταυτόχρονα πληρώνουμε πολύ περισσότερα χρήματα για θέρμανση. Αυτή η ανισότητα πρέπει να εξομαλυνθεί. Ο ΚΕΝΑΚ μπορεί να βάλει τάξη σε αυτό το χάος", ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η επί σειρά ετών αδυναμία εφαρμογής του Κανονισμού από τη χώρα μας έχει επιφέρει μία διόλου τιμητική καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο[4]. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμα τον ΚΕΝΑΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ήδη στα τελικά στάδια αναδιατύπωσής του μέσα από την αναθεώρηση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας.[5] Σύμφωνα με αυτήν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέσουν ακόμα πιο αυστηρές ενεργειακές προδιαγραφές για τα νέα κτίρια, ενώ θα πρέπει να καταθέσουν ως το καλοκαίρι του 2011 κατάλογο με προτεινόμενα μέτρα χρηματοδότησης ενεργειακών παρεμβάσεων στα κτίρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μετά την έκδοση του ΚΕΝΑΚ, το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες επικαιροποίησης των ελάχιστων ενεργειακών απαιτήσεων για τα κτίρια ώστε να μεγιστοποιείται το όφελος. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει από σήμερα κιόλας να ξεκινήσει την επεξεργασία ολοκληρωμένων προτάσεων για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσω οικονομικών εργαλείων προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας. [6]

Για περισσότερες πληροφορίες:
Τάκης Γρηγορίου, τηλ. 210 3840774-5 & 6984 617027

Greenpeace

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

1. Τα σχόλια της Greenpeace για τον ΚΕΝΑΚ:
http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/comments-in-kenak
2. Η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ στην πράξη σημαίνει ότι κάθε νέο ή ανακαινιζόμενο κτίριο θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρές ενεργειακές προδιαγραφές. Παράλληλα, κάθε κτίριο που τίθεται προς ενοικίαση ή πώληση θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Σκοπός είναι οι περιβαλλοντικές και ενεργειακές επιδόσεις των κτιρίων να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τιμή του ακινήτου και μέσω αυτής της νέας δυναμικής να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού τομέα.
3. Η Έκθεση της Greenpeace για την πράσινη ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας:
http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/green-jobs-report.pdf
4. Προθεσμία εφαρμογής της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας ήταν η 4/1/2006.
http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=en&Submit=Submit&docrequire=alldocs&numaff=c-342/07
5. Στις 17 Νοεμβρίου συμφωνήθηκε μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών η τελική μορφή της αναδιατυπωμένης Οδηγίας:
http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/051-64747-322-11-47-909-20091118IPR64746-18-11-2009-2009-false/default_el.htm
6. Η Greenpeace έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για επιστροφή φόρου (ίση με 15-30% της αξίας της δαπάνης) τόσο στο ΥΠΕΚΑ, όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δημόσιας διαβούλευσης για το φορολογικό σύστημα. Οι προτάσεις αυτές κρίνονται κοινωνικά δίκαιες ενώ επί της ουσίας δεν επιφέρουν απώλειες εσόδων για το δημόσιο. (Συμπεριλαμβάνονται στα σχόλια της Greenpeace για τον ΚΕΝΑΚ).

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 04 Φεβρουάριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 372 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57100452
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.