ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πρωτοβουλίες του ΚΠΕ Ιεράπετρας στην Παγκόσμια Ημέρα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Φυσικό Περιβάλλον, Φυσικοί Πόροι της Κρήτης
ΚΠΕ Ιεράπετρας , Κυριακή, 31 Ιανουάριος 2010

Στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Καθιερώθηκε το 1997, την ημέρα που υπογράφηκε το 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, η ομώνυμη Συνθήκη για την προστασία των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας.


Ίσως δε θα έπρεπε μια τέτοια μέρα να την αντιμετωπίζουμε επετειακά. Ιδιαίτερα εμείς που ζούμε στην Κρήτη, θα έπρεπε να είχαμε αντιληφθεί την ύψιστη σημασία που διαδραματίζουν αυτές οι μικρές γωνιές της κρητικής γης, που έχουν χαρακτηριστεί ως υγρότοποι. Οι υγρότοποι στο νησί μας, είναι πολύ ευαίσθητοι και η σημασία τους δυσανάλογη του μικρού τους μεγέθους. Υπάρχουν πολλοί που κινδυνεύουν να μην προλάβουν να καταγραφούν, αφού μέσα σε μια νύχτα, μπορούν να καταπατηθούν.

Την επετειακή αυτή μέρα, μας δίδετε η ευκαιρία να τονίσουμε ότι εκτός από την ανυπέρβλητη βιολογική αξία, οι υγρότοποι επιτελούν και μια σειρά από άλλες λειτουργίες που είναι πολύτιμες όπως αυτή της σωστής διαχείρισης του νερού. Ακόμη και οι πολύ μικροί υγρότοποι, που συχνά συναντάμε σε πολλά σημεία στην Κρήτη, συγκρατούν το νερό της βροχής και εμπλουτίζουν με αυτό τον υδροφόρο ορίζοντα, αποτελώντας βασικό μέτρο άμυνας κατά της λειψυδρίας και της ερημοποίησης.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, συντονίζει, από τον Δεκέμβριο του 2009, ένα δίκτυο που αναφέρεται στους υγρότοπους και στις μικρές νησιωτικές περιοχές. Τίτλος του δικτύου «Υγροτ(ρ)οπο - ποιώ τη συμπεριφορά μου». Συμμετέχουν σε αυτό μέχρι στιγμής, 34 σχολεία της Κρήτης, τα οποία καλούνται στα πλαίσια των δράσεών τους, να υιοθετήσουν έναν υγρότοπο της περιοχής τους και να τον παρακολουθούν. Στο δίκτυο συμμετέχει η WWF Ελλάς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΣΟΣ, το Δίκτυο «Οικοκρήτη», οι υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ Ιεράπετρας και σχεδόν όλα τα ΚΠΕ της Κρήτης. Το δίκτυο με συγκεκριμένες δράσεις θα αναδεικνύει τη σημασία των υγροτόπων για το νησί μας αλλά και γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα θα τους παρακολουθεί και θα καταγράφει τις μεταβολές που υφίστανται από διάφορες δραστηριότητες. Ένας από τους κυριότερους στόχους του δικτύου είναι να μπορέσει να πείσει τους συμπολίτες μας και κυρίως τις αρμόδιες αρχές για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται αυτά τα τόσο σημαντικά σημεία της κρητικής γης.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση σήμερα έχει δώσει τη θέση της στην εκπαίδευση για την αειφορία. Η δημιουργία ενός δικτύου, όπως αυτού που αναφέρεται στους υγροτόπους, δεν θα μπορούσε να μην εντάσσεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που συνδέονται με την κακή διαχείριση των υγροτόπων, περίπου, 3 εκατ. άνθρωποι, με αιτίες την ποιότητα του νερού, τις πλημμύρες, τη μόλυνση του πόσιμου νερού. Εκτός, λοιπόν, από το στενό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον που έχει η ενασχόληση μιας ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών με έναν υγρότοπο, θα αναδειχτούν και τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το τοπικό κλίμα, θα αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις, θα γίνει προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων.

Στα πλαίσια των δράσεων του δικτύου, περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων από όλη την Κρήτη, την εβδομάδα από 2 μέχρι και 5 Φεβρουαρίου, θα επισκεφθούν υγρότοπους που έχουν υιοθετήσει, όπου με μετρήσεις βιολογικών και χημικών δεικτών, υλοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δράσεων και περιβαλλοντικών παιχνιδιών, οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί, να αντιληφθούν την υψηλή σημασία των υγροτόπων για τον τόπο τους. Το ίδιο διάστημα, το ΚΠΕ Ιεράπετρας, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων της Ιεράπετρας, θα επισκεφτούν υγρότοπους της περιοχής, όπου θα αναπτύξουν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Τέλος, το ΚΠΕ Ιεράπετρας, συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 31/01, η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Αγίου Νικολάου, στον υγρότοπο των εκβολών του Αλμυρού ποταμού και παρουσίασε τους σκοπούς και τις δράσεις του δικτύου.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του δικτύου http://ygrokpeier.blogspot.com

Ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
α

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 54 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227445
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.