ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αγροτική πολιτική της Ελλάδας, στο πλαίσιο της παγκόσμ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Κυριακή, 31 Ιανουάριος 2010

"Η πείνα και ο λιμός, που καταδυναστεύουν το 1/3 της ανθρωπότητας κρυβόταν μέχρι σήμερα πίσω από μια μάσκα τεχνητής αισιοδοξίας: αφού οι μέσοι όροι ευημερούσαν, επόμενο ήταν οι αναδιανομές να ακολουθούσαν. Τώρα, όμως, πέφτει και η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, η οποία συνδέεται με τις αγροτικές πολιτικές κάθε χώρας και τις κλιματικές ανισορ ροπίες, με προοπτική ενός ακόμη πιο γκρίζου μέλλον"
Ρενέ Ντυμόν

A) Τα Αγροτικά προβλήματα και η Αγροτική πολιτική:
Με αφορμή την εξέγερση των αγροτών στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια με αιτήματα κυρίως οικονομικά και θεσμικά, προκύπτει ένα μείζων πρόβλημα με δύο όψεις: πως συμβάλλουν οι ανεπτυγμένες χώρες στην εξασφάλιση επαρκούς τροφής στους καταναλωτές τουλάχιστον μέχρι σήμερα, και πως αντιμετωπίζεται η καταπολέμηση του υποσιτισμού παγκόσμια.
Το πρόβλημα στην διεκδίκηση των αιτημάτων τους οι αγρότες της βόρειας της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας, είναι η αδυναμία σύνταξης ενός κοινού διεκδικητού πλαισίου για όλους τους αγρότες. Οι αγροτοτοσυνδικαλίστες βορείου Ελλάδος συνεδρίασαν στα Γρεβενά και αποφάσισαν σ’ ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων, μέχρι υπάρξει συνάντηση με την με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή και να την δεσμεύσουν ως προς αυτά, τα οποία είναι:
α) ¶μεση καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, β) Εγγυημένο εισόδημα σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, γ) Ενεργοποίηση του Μητρώου Αγροτών, δ) Αναμόρφωση του κανονισμού του χαρακτηρισμού "κατά κύριο επάγγελμα αγρότης" και ε) Αναμόρφωση του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος.

Στα αιτήματα αυτά η μέχρι σήμερα αντιπαράθεση Υπουργείου-Αγροτών, δίνει απάντηση μόνο στα θεσμικά μετά από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων. Η διεθνής οικονομική κρίση, αλλά και η πραγματική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, δεν επιτρέπουν καμιά σκέψη για ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων, είτε αυτά είναι δίκαια, είτε άδικα.

Αγροτική πολιτική γενικά, είναι η παρέμβαση του κράτους στην αγροτική ανάπτυξη, η οποία μεταβάλλεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο κινείται η ελληνική γεωργία, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται καθοριστικά από τους παρακάτω παράγοντες.
1. Παγκοσμιοποίηση και η ευκολία μεταφοράς των αγαθών χωρίς περιορισμούς (η παγκοσμιοποίηση, ο Π.Ο.Ε, η Κ.Α.Π, έφεραν και την αλλαγή στην αγορά των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων).
2. Απαίτηση του καταναλωτή για ασφαλή και υγιή προϊόντα, υποχρέωσε παραγωγούς και βιομηχανία να στραφούν στη βιολογική καλλιέργεια και στον αυστηρό έλεγχο της διατροφικής αλυσίδας (παραγωγή, συντήρηση, διανομή, κατανάλωση).
3. Κυριαρχία των κυκλωμάτων διανομής από μεγάλες αλυσίδες (δεν μπορείς να μπεις στην αγορά αν δεν έχεις το μέγεθος της ποσότητας που απαιτούν οι αλυσίδες, δεν μπορείς μα απλά λόγια να διακινείς σημαντικές ποσότητες προϊόντων έξω από τις αλυσίδες)
4. Προστασία του περιβάλλοντος. Η γεωργία πρέπει να σέβεται το Περιβάλλον και μέσα από τη διατήρηση του φυσικού τοπίου να αναπτύξει και άλλες μορφές ενασχόλησης, όπως Αγροτοτουρισμός, Οικοτουρισμός κ.λ.π).
Η αγροτική πολιτική της Ελλάδας, διακρίνεται από επιμέρους κλάδους, αλλά κυρίως από την πολυδιάσπαση και την διαφορετική πολιτική όλων των εμπλεκομένων φορέων, σε ατομικό, τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, αλλά και από τα συμφέροντα των τοπικών αγροτικών ενώσεων (ο ρόλος ειδικά των αγροτοπατέρων στην επιδοματική πολιτική, έχει προκαλέσει τους έντιμους παραγωγούς, αλλά και την κοινωνία με τον τρόπο που ασκούν την επιδοματική πολιτική).

Οι επιμέρους κλάδοι της αγροτικής πολιτικής όπως: η αγροτική ασφάλεια ,η αγροτική πίστη η γεωργική εκπαίδευση, ο κρατικός παρεμβατισμός στην ρύθμιση των τιμών, η εξασφάλιση αγορών διάθεσης των προϊόντων, η ρύθμιση σχέσεων αγροκρημόνων -εργατών καθώς και διακρατικών σχέσεων, η τυποποίηση προϊόντων κ.λ.π. απαιτούν στελέχη εφοδιασμένα, με γνώσεις στις σύγχρονες τάσεις της Γεωργίας, αλλά και του αγροτικού management. Στη χώρα μας πρέπει να τονίσουμε ότι λειτουργούν 7.200 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, 120 Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, 19 Κεντρικές Ενώσεις και η Τριτοβάθμια Ένωση η ΠΑΣΕΓΕΣ, όλο τα συνεταιριστικό κίνημα έχει από μηδενική έως ελάχιστη παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα και κατά την γνώμη μου έμμεσα συντελεί στην ασυδοσία της αγοράς και δεν βοηθάει τον Έλληνα παραγωγό ν’ ανταγωνιστεί το κατεστημένο στην εμπορία αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα η ψαλίδα συνεχώς να διευρύνεται.
Το μεγαλύτερο όμως διαρθρωτικό πρόβλημα του αγροτικού τομέα είναι η μεγάλη απόκλιση των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Το όλο κύκλωμα με τα απίθανα στεγανά και τις λοβιτούρες, τους κουμπάρους, τα ΚΑΡΤΕΛ και οι μεσάζοντες, τα κλειστά κυκλώματα των Λαχαναγορών ,έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση τόσο για τον Έλληνα παραγωγό όσο και για τον Έλληνα παραγωγό όσο και για τον Έλληνα καταναλωτή. Υπάρχει πλήρης ασυδοσία, αναρχία και αποικιοκρατιοσμός μέσα στην ίδια τη χώρα.

Β) Πως μπορούμε να αναπτύξουμε την Ελληνική γεωργία:
Με βάση τα παραπάνω η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας είναι:
1) Ποιοτική γεωργία 2) Επίτευξη ικανοποιητικών μεγεθών παραγωγής και πώληση σε ανταγωνιστικές τιμές. 3) Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μέσα από την μεταποίηση και την πιστοποίηση, για την επίτευξη καλύτερου εισοδήματος. 4) Σεβασμός στο περιβάλλον.

Με ποια εργαλεία μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους αγροτικής ανάπτυξης ;
1) Ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού.Η ελληνική γεωργία έχει μέλλον και στηρίζεται κυρίως στο νέο ενημερωμένο, επιστημονικό καταρτισμένο και επαγγελματία αγρότη.
2) Αλλαγή νοοτροπίας: Να παράγουμε για τον καταναλωτή και την αγορά πιστοποιημένα προϊόντα και όχι για τις ενισχύσεις.
3) Ανάδειξη των ποιοτικών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας κυρίως του διατροφικού πολιτισμού της σε συνδυασμό με το φυσικό πλούτο της χώρας.
4) Οργάνωση των παραγωγών, νέες μονάδες και ευέλικτοι κλαδικοί συνεταιρισμοί για μεγαλύτερη ευελιξία. (επίπεδο παραγωγής, επίπεδο μεταποίησης και εμπορίας και αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης).
5) Διεπαγγελματική συνεργασία και συνεννόηση όλων των φορέων (παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων, εξαγωγέων, κ.λ.π)
6) Διαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών σε Νέες τεχνολογίες.
7) Αξιοποίηση Μ.Κ.Ο (φιλοπεριβαλλοντικών, οργανώσεων προστασίας καταναλωτή).
8) Πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ, και Δ’ ΚΠΣ και την πλήρη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που εξασφάλισε η Ε.Ε. για τα κράτη μέλη μέχρι το 2013.
Η Ελληνική Γεωργία μπορεί, αν το θέλουμε να απαντήσει στις νέες προκλήσεις. Είναι στο χέρι μας ,να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε.

Γ) Παγκόσμια κρίση της Γεωργίας:
H Γεωργία ακολουθεί τα παγκόσμια προβλήματα του πλανήτη, που έχουν να κάνουν με την ερημοποίηση, την κλιματική μεταβολή, την εξάντληση φυσικών πόρων, την πληθυσμιακή πίεση, την φέρουσα ικανότητα του πλανήτη κ.λ.π. Η συμπεριφορά μας απέναντι στον πλανήτη θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τη συμπεριφορά κάποιου που εκμεταλλεύεται εξαντλητικά την ιδιοκτησία του, χωρίς να ενδιαφέρεται για την αυριανή κατάσταση, πιστεύοντας ότι ίσως θα μπορέσει στο μακρινό μέλλον να μετοικήσει αλλού. Η αλαζονεία αυτή είναι εγκληματική: δεν είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του μικρού ουράνιου σώματος. Και ακόμη αυτά που σήμερα καταναλώνουμε με πρωτοφανή ελαφρότητα, τα στερούμε από τα παιδιά μας. Ο Λέστερν Μπράουν δεν διστάζει να γράψει ότι "τρεφόμαστε σε βάρος των παιδιών μας".

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 64 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167757
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.