ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Διαφημιστικές πινακίδες: έγκλημα διαρκείας, χωρίς τιμ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Κυριακή, 31 Ιανουάριος 2010

1) Το χρονικό προαναγγελθέντων ατυχημάτων:
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ.Λεονάρδου Ρακιτζή (Ιούνιος 2008), οι διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους εντός και εκτός πόλεων αποτελούν παγίδες θανάτου. Η παράθεση των παρακάτω αριθμών αποτελούν τραγική απόδειξη του θλιβερού φαινομένου της τοποθέτησης παράνομων υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων. Ο ίδιος ζήτησε με εγκύκλιό του όσοι τοποθετούν διαφημιστικές πινακίδες εκατέρωθεν δρόμων κυκλοφορίας οχημάτων να οδηγούνται στο αυτόφωρο.
Σύμφωνα με τo πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής από το 1996 διαπιστώθηκαν τα εξής:
α) Tο 82% των αυτοκινητικών ατυχημάτων γίνεται μέσα στις πόλεις με ταχύτητα 60 Km/h. β) To 8% στην εθνική οδό με μεγάλη ταχύτητα και το 10% στους επαρχιακούς δρόμους. γ) Πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες των 18-44 ετών είναι τα αυτοκινητικά ατυχήματα. δ) Από το 1965 έως το 2006 έχουμε 100.000 νεκρούς εξαιτίας των αυτοκίνητων ατυχημάτων και 1.300.000 τραυματίες. ε) Ένα στα δέκα αυτοκινητικά ατυχήματα οφείλεται στις παγίδες θανάτου της υπαίθριας διαφήμισης. στ) Η πολιτική και εμπορική διαφήμιση αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μαύρο χρήμα και δεκάδες χιλιάδες γιγαντοαφίσες, φωτεινές και μη, αυξάνοντας την συχνότητα των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη κατά 40%.

Το οξύμωρο σχήμα είναι ότι, την προεκλογική περίοδο, αυτοί που υποτίθεται ότι νομοθετούν για την αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων είναι αυτοί που διαφημίζονται στις γιγαντοαφίσες θανάτου, προκειμένου να αυξήσουν τους ψηφοφόρους τους, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι η εγκατάσταση αυτών είναι παράνομη και τιμωρείται αυστηρά. Πέρα από τη παρανομία και την επικινδυνότητα των διαφημιστικών πινακίδων, οι οποίες είναι διάσπαρτες και σε όλες τις διασταυρώσεις των βασικών κόμβων της πόλης μας, υπάρχει θέμα ηθικό και παράνομο σχετικά με τη λειτουργία της Βουλής. Καλούνται όλοι οι πρόεδροι της βουλής να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:
- Πόσα χρήματα ξόδεψε ο συνδυασμός του κάθε κόμματος διαφημιζόμενος σε αμέτρητα παράνομα διαφημιστικά πλαίσια.
- Γιατί δεν συμπεριλαμβάνετε στα προγράμματά τους η πάταξη του εγκλήματος της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης.
- Γιατί προτιμάτε να αγνοείται προεκλογικά το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας διαπλεκόμενοι με τον χώρο της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης που σκοτώνει και τραυματίζει;

2) Θεσμικό πλαίσιο καταστολής του φαινομένου παραβατικής συμπεριφοράς σε θέματα υπαίθριας διαφήμισης:
Το θέμα, αν και τραγικά σοβαρό, δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα της προσοχής και προβολής που του αρμόζει από τα ΜΜΕ, καθώς ακόμη και αυτά διαφημίζονται στις εν λόγω πινακίδες ούτε αντιμετωπίζεται από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο και με διάφορες δικαιολογίες επιτρέπουν τη συνέχιση αυτού του εγκλήματος.
Ήδη από το 2007 το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 909-910 επιτάσσει την καθαίρεση τους, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποχρεώνει την αφαίρεση τους, η Ολομέλεια της Βουλής έχει τοποθετηθεί ομόφωνα επί του θέματος, πολλές εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί από τα Υπουργεία και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι μανάδες, οι πατεράδες, τα αδέλφια, οι φίλοι των θυμάτων (νέων κυρίως) των φονικών πινακίδων έχουν για χρόνια επιδοθεί σε δικαστικούς αγώνες και έχουν πάρει άπειρες υποσχέσεις από φορείς και πολιτικούς ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί, και όμως παράνομες διαφημιστικές πινακίδες μένουν στη θέση τους και συνεχίζουν ν’ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.2696 /1999(ΚΟΚ) όπως ισχύει, "απαγορεύεται γενικά η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφημίσεων ή η εγκατάσταση οποιασδήποτε πινακίδας ή αφίσας σε θέση ή κατά τρόπο που μπορεί να έχει οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες της οδού ή να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την κυκλοφορία ..." παράνομες διαφημιστικές πινακίδες μένουν στη θέση τους και συνεχίζουν ν’ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.
Επισημαίνεται δε ότι οι διατάξεις του άρθρου 11 του ΚΟΚ αφορούν στο σύνολο των οδών και σε κάθε είδους διαφήμιση, πινακίδα, επιγραφή κ.λ.π. που δύναται κ.λ.π., που δύναται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες οδού, ανεξαρτήτως του χώρου τοποθέτησή της. Η μνεία των επιπτώσεων είναι καθαρά ενδεικτική και καταλαμβάνει κάθε τύπου δυσμενή επίδραση στην οδική ασφάλεια μ στοιχείο που θα πρέπει να διερευνάται και να αξιολογείται κατά περίπτωση.
Νόμοι και αποφάσεις λοιπόν υπάρχουν και όμως δεν εφαρμόζονται, γιατί βρισκόμαστε στην Ελλάδα της διαφθοράς των εξουσιών, της διαπλοκής των εταιρειών, όπου η ζωή των πολιτών της δεν έχει αξία για τους τοπικούς και υπερτοπικούς άρχοντες.
Το πρόβλημα και το θεσμικό πλαίσιο το γνωρίζουν περισσότερο από όλους, οι τοπικές διοικήσεις (Δήμοι, Περιφέρειες, Πολεοδομίες), συνένοχες στο έγκλημα δεν πράττουν τίποτα και δεν σταματούν την κατάντια του φαινομένου προφασιζόμενοι υπέρογκο κόστος για την μετακίνηση αυτών των πινακίδων. Όμως ο νόμος είναι ξεκάθαρος και για τις αρμοδιότητες και την εφαρμογή όλων των νόμων και αποφάσεων που αφορούν το θέμα.
Συγκεκριμένα οι Περιφέρειες της χώρας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου της παρ'.8 του αρ. 11 του Ν.2696 /1999 όπως ισχύει και της παρ. 8 του άρθρου 9 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Α' 308) υποχρεούται να εποπτεύουν τους οικείους ΟΤΑ για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων αφαίρεσης -αποξήλωσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και επιβολής προστίμων, εφαρμόζοντας συστήματα ελέγχου που οφείλουν να επιβάλουν. Εφόσον διαπιστώσουν παράλειψη τήρησης των σχετικών υποχρεώσεων τους (παράλειψη οφειλομένων νόμιμων ενεργειών) θα πρέπει να τάσσουν στον αρμόδιο ΟΤΑ προθεσμία μέχρι 30 ημερών, προκειμένου να εκδοθεί να εκδοθεί η να εκτελεστεί η διοικητική πράξη της αφαίρεσης της παράνομης διαφήμισης ή της επιβολής του προβλεπομένου προστίμου .

3) Η κατάσταση στο Ν. Ηρακλείου:
Στην πράξη σπάνια έως και καθόλου εφαρμόστηκε ο νόμος, κυρίως με ευθύνη των Δήμων, που σαν Δημόσιες αρχές έπρεπε να είναι θεματοφύλακες της νομιμότητας και λιγότερο με ευθύνη των εταιρειών που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για εύκολο και μεγάλο κέρδος.
Σύμφωνα με τον κ. Παντ. Βλασσόπουλο πρόεδρο της Α.Κ.Ε.Π Ηρακλείου, εταιρείες αναλώσιμες, με ημερομηνία λήξεως, που στήνουν πινακίδες κάποιες φορές νύχτα, προεξοφλώντας την άδεια των Δημάρχων, τις περισσότερες φορές εν αγνοία τους, που δεν πληρώνουν ούτε τέλος διαφήμισης, ούτε ενοίκιο, ούτε την κατανάλωση του ρεύματος, εθισμένες στη ρευματοκλοπή, όπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει υπηρεσίες της ΔΕΗ και Ο.Τ.Α. Με αποτέλεσμα τα κέρδη που εισπράττουν από του πελάτες τους να τα καρπώνονται εξ ολοκλήρου, λες και η τοποθέτηση των πινακίδων γίνεται σε δικά τους οικόπεδα.
Οι Δήμοι ανίκανοι να μαζέψουν τις αυθαιρεσίες των εταιρειών είτε λόγω ανυπαρξίας ελεγκτικών μηχανισμών, είτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Μεταβιβάζουν παράνομα τις αρμοδιότητες σε Δημοτικές Επιχειρήσεις, για να γίνει περισσότερο δύσκολη η παρέμβαση με πρόσχημα την οικονομική ενίσχυση των Δ.Ε.. Και ενώ οι διαφημιστικές πινακίδες φυτρώνουν μανιτάρια κάνουν ότι δεν βλέπουν και καμιά φορά, για τα μάτια του κόσμου, τους επιβάλλουν πρόστιμα που σπάνια εισπράττουν .

4) Η έκθεση του Ε.Μ.Π.:
Κεντρικό επιστημονικό συμπέρασμα, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση του ΕΜΠ, είναι, πως "Αποτελεί άμεση ανάγκη και θέμα τιμής για την Ελληνική Πολιτεία η απομάκρυνση των επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων που η παράνομη τοποθέτησή τους έχει στοιχίσει την ζωή πολλών συνανθρώπων μας".

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 143 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159240
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.