ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο Κρίτων Αρσένης για τον Αχελώο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ποταμοί - φράγματα - εκτροπές
Κρίτων Αρσένης , Κυριακή, 31 Ιανουάριος 2010
 
Ο Αχελώος δεν είναι θέμα προσωπικής άποψης. Είναι θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας και συνετής χρήσης του δημοσίου χρήματος
 
Ατέρμονες συζητήσεις έχουν γίνει για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Οι περισσότεροι πολίτες έχουμε μια προσωπική άποψη για το αν το έργο αυτό πρέπει να συνεχίσει ή να σταματήσει. Η εκτροπή του Αχελώου όμως, δεν είναι θέμα προσωπικών απόψεων.
 
α. Είναι θέμα εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προς το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το κατά πόσο έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου, που περιλαμβάνουν μεταφορά νερού από μια υδρολογική λεκάνη σε μια άλλη, είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο για το περιβάλλον και ειδικά την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα. Η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα ορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την προστασία των λεκανών απορροής. Όσο και αν συζητάμε και όσο και αν εκφράζουμε τις προσωπικές μας απόψεις, αυτό δεν θα μας κάνει σοφότερους ως προς την νομιμότητα της εκτροπής του Αχελώου. Απαιτούνται τα προβλεπόμενα από την οδηγία Σχέδια Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής, που θα μας επιτρέψουν να γνωρίζουμε αν η περιοχή του Αχελώου έχει περίσσευμα νερού και αν η περιοχή της Θεσσαλίας έχει υδατικό έλλειμμα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλα διαχειριστικά μέτρα με πιθανά πολύ μικρότερο κόστος. Με άλλα λόγια, πρέπει να μάθουμε αν η έλλειψη νερού στην Θεσσαλία, οφείλεται στην κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, με εκατοντάδες παράνομες γεωτρήσεις, σπατάλη των υδάτινων αποθεμάτων λόγω ποτισμάτων των αγροτικών καλλιεργειών σε λάθος ώρες και ποσότητες και φυσικά λανθασμένη επιλογή υδροβόρων καλλιεργειών.
 
β. Η εκτροπή του Αχελώου είναι επίσης θέμα τήρησης της Εθνικής Νομοθεσίας. Εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση του έργου. Έχουν δε ήδη προηγηθεί τρεις παλαιότερες αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που ακυρώνουν το έργο λόγω παραβιάσεων της νομοθεσίας. Δεν επιτρέπεται για ένα ευνομούμενο κράτος να μην κάνει σεβαστές τις αποφάσεις των δικαστηρίων και θα πρέπει η όποια απόφαση του ΣτΕ να γίνει σεβαστή.
 
γ. Η εκτροπή του Αχελώου είναι θέμα συνετής χρήσης των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων. Λόγω της αμφισβητούμενης νομιμότητας του, το έργο δεν συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι σε στιγμή οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να δαπανηθούν για την συνέχιση του έργου 220 εκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά από τα έσοδα από την φορολογία. Πολλοί ειδικοί υπολογίζουν μάλιστα ότι προκειμένου να ολοκληρωθούν τα δίκτυα διανομής του νερού στους αγρότες της Θεσσαλίας το κόστος του έργου θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Καθώς στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, για κάθε ευρώ εθνικών πόρων, η ΕΕ προσφέρει 3 ευρώ, η επιλογή της ολοκλήρωσης της εκτροπής του Αχελώου, θα μας κοστίσει πιθανά πάνω από 4 δις ευρώ αξίας σύννομων με το ευρωπαϊκό δίκαιο έργων. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στην οικονομική ανάλυση, που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής και η οποία πρέπει να βασίζεται σε επίκαιρα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για το νερό.
 
Τα τρία παραπάνω αντικειμενικά κριτήρια, θα κρίνουν το μέλλον της εκτροπής του Αχελώου.
 
Αν όμως ήταν θέμα προσωπικής άποψης, η δική μου θα ήταν να μη δοθεί ούτε ευρώ παραπάνω σε ένα έργο τόσο αμφίβολης αποτελεσματικότητας και τόσο μεγάλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αν είναι να δοθούν χρήματα, ας δοθούν στην αναδιάρθρωση των αγροτικών καλλιεργειών στην Θεσσαλία προκειμένου να λύσουμε πραγματικά προβλήματα.
 
Κρίτων Αρσένης
http://blog.kritonarsenis.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 100 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58154006
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.