ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 02 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επίμετρο για τον Σχινιά... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Αντώνης Β. Καπετάνιος , Παρασκευή, 08 Ιανουάριος 2010

"Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει"
Σοφοκλής "Αντιγόνη" (441 π.Χ.)

Του Αντώνη Β. Καπετάνιου
Δασολόγου-Περιβαλλοντολόγου

Δεν εκτιμούμε τα όμορφα, τα μοναδικά. Τα αγνοούμε και τα φθείρουμε ως ουτιδανά. Είμαστε καταστροφείς του ωραίου, διότι μας ταιριάζει η ασχήμια και ο όλεθρος. Aν όμως το ωραίο χαθεί, δε θα 'χει νόημα η πεζή ζωή. Θα λείψει το ξεχωριστό, το διαφορετικό, το άπαν, που της δίνει νόημα.

Το προλογικό τούτο, λιτό σχόλιο, όφειλε να γενεί στην παρατιθέμενη περίπτωση, της σιωπηλής καταστροφής του Σχινιά στον Μαραθώνα. Ενός περιβάλλοντος μοναδικής οικολογικής αξίας κι ιδιαίτερης ομορφιάς, που ο βάρβαρος Έλληνας φρόντισε ώστε "ησύχως" να φθαρεί...

Ο Σχινιάς αποτελεί ένα παραθαλάσσιο δασικό και υγροτοπικό οικοσύστημα, με ιδιαίτερο φυτικό είδος την κουκουναριά. Μαζί με τη "Στροφιλιά" στην Αχαΐα και τις "Κουκουναριές" στη Σκιάθο, συνιστούν τις μοναδικές συγκροτημένες φυσικές διαπλάσεις του είδους "κουκουναριά" στην Ελλάδα. Στον υγρότοπο δε της περιοχής διαβιούν περί τα 176 είδη πτηνών, ενώ έχει παρατηρηθεί και ένα μοναδικό τοπικό είδος ψαριού.

Ο Σχινιάς περιλαμβάνει ένα σύνολο οικοτόπων εξαιρετικής σημασίας, που εκτείνονται σε μια έκταση 50.000 στρεμμάτων περίπου, στην οποία εντάσσονται δασικά, υγροτοπικά, αγροτικά, αλλοφυτικά κ.λπ. οικοσυστήματα. Στο κέντρο της περιοχής βρίσκεται το άλλοτε μεγάλο έλος του Μαραθώνα, που εδώ και 35 χρόνια περίπου αποστραγγίζεται από ένα σύστημα καναλιών. Στο νοτιοδυτικό άκρο, βρίσκεται η Μακαρία Πηγή, με υδρόβια χλωρίδα γλυκών νερών. Η χερσόνησος της Κυνοσούρας, παρά το ότι στη συνείδηση του νεοέλληνα είναι απαξιωμένη, ως ένας βραχώδης όγκος με χθαμαλά κι ανάξια λόγου φυτά, αποτελεί εντούτοις έναν "φυσικό βοτανικό κήπο" -τα φρύγανα, οι θάμνοι και τα ποώδη φυτά της χερσονήσου, συνιστούν ένα πολυποίκιλο μοτίβο τριών βαθμίδων, που χαρακτηρίζεται από ποικιλία, εναλλαγή και πλούτο. Το πευκοδάσος με τις αμμοθίνες του Σχινιά, το χαρακτηριστικότερο των υφισταμένων συστημάτων, εκτείνεται σε μια στενή λωρίδα μήκους τριών χιλιομέτρων περίπου, η οποία καταλαμβάνεται στα δυτικά από κουκουναριές, που υποχωρούν στο μέσο, αντικαθιστώμενες κλιμακωτά (προχωρώντας προς τ’ ανατολικά) από χαλέπιο πεύκη, η οποία κυριαρχεί στ’ ανατολικά.

Η κουκουναριά του Σχινιά, σύμφωνα με τους Αποστολίδη και Αδαμόπουλο (Αποστολίδης & Αδαμόπουλος, 2002), φυτεύτηκε πιθανότατα κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας (βέβαια, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο Βαυαρός αρχαιολόγος Λουδοβίκος Ρος, που επισκέφτηκε το έτος 1833 την περιοχή, δεν αναφέρει την ύπαρξη κουκουναριάς εκεί -μόνον ξεραγκαθιές και γαϊδουράγκαθα, λέγει ότι υπήρχαν-, συμπεραίνεται μάλλον ότι οι κουκουναριές πρέπει να φυτεύτηκαν λίγο αργότερα, ίσως στα μέσα του 19ου αιώνα). Η προηγούμενη βλαστητική κατάσταση θα πρέπει να περιελάμβανε θαλασσόκεδρους, μαζί με σχίνα (εξ’ ου και η ονομασία της περιοχής, ως Σχινιάς) κι άλλους θάμνους, ενώ η χαλέπιος πεύκη θα πρέπει να ήλθε και να εγκαταστάθηκε στην περιοχή από το λόφο της Δρακονέρας. Μάλιστα, οι ανωτέρω μελετητές, παραθέτουν ως τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους, απόσπασμα από έγγραφο του 1887, που αφορούσε δικαιοπραξία για τη συγκεκριμένη περιοχή, μεταξύ του Αλέξανδρου Σούτσου και του αδελφού του Δημητρίου, που έλεγε: "...έτερον τσιφλίκιον Σούλι (Παλαιοσούλι) καλούμενον κείμενον εν τη ρηθείση επαρχία περιέχων γαίας δώδεκα ζευγαριών εκτός του Μοναστηρίου καλλιεργησίμων και μη και το μερίδιόν του εντός κειμένου κήπου, ετέρας γαίας χωρητικάς πέντε ζευγαριών και χειμάδια και θέρετρα, και δάση και λίμνας και φυτεμένα δένδρα κουκουναριάς και βαλάνων και άλλα καρπήματα και άκαρπα τα πάντα κείμενα εις τόπον καλούμενον Σκήτη, εντός των ορίων τού ρηθέντος τσιφλικίου..." (Αποστολίδη Ηλ., Αδαμόπουλου Θ., "Προστασία και διαχείριση του δάσους κουκουναριάς στον Σχινιά Μαραθώνα", πρακτικά 10ου Πανελληνίου Δασολογικού Συνεδρίου, Τρίπολη 2002, σελ. 619 των πρακτικών).

Το γεγονός ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, η οποία συνδυάζεται με την υπέροχη κείμενη παραλία μήκους 4 χλμ περίπου, καθώς και το γεγονός ότι βρίσκεται σχετικά κοντά στην πρωτεύουσα, κάμει πολύν κόσμο να επισκέπτεται τον Σχινιά, για ν’ απολαύσει τις προσφερόμενες χάρες του. Υπολογίζεται ότι τα καλοκαιριάτικα σαββατοκύριακα, συνολικά περίπου 1.000.000 άτομα (!) επισκέπτονται την περιοχή, ενώ τις θερινές καθημερινές ημέρες οι επισκέπτες συνολικά ανέρχονται στα 250.000 με 300.000 άτομα. Επίσης, εκτιμάται ότι κατασκηνώνουν επί του παραθαλασσίου δάσους κατά τη θερινή περίοδο (σε σκηνές ή τροχόσπιτα) περίπου 2.000 άτομα (στοιχεία από Δήμο Μαραθώνα, 2002).

Όλοι αυτοί "γυροφέρνουν" στο πευκοδάσος, είτε για να σκιαστούν, είτε για να ραχατέψουν, απολαμβάνοντας τη μεσημεριανή σιέστα, είτε για να γευτούν το φαγητό τους στις ταβέρνες που βρίσκονται μέσα στο δάσος!!! Μάλιστα, οι ταβέρνες αυτές αποτελούν "μεταποίηση" παλαιών ποιμνιοστασίων, που υπήρχαν μέσα στο πευκοδάσος του Σχινιά πριν από το 1940 και σήμερα δε μπορούν να εννοηθούν έξω από το δάσος!!!

Το δάσος αποτελεί επίσης το "σκιερό" χώρο πάρκινγκ των πολλών Ι.Χ. αυτοκινήτων των επισκεπτών του. Ενώ, παλαιότερα διεξάγονταν κι αγώνες moto εκεί, μετατρέποντας το έδαφός του σε πίστα. Από την άλλη, οι οικισμοί που ασφυκτικά το περικλείουν, καθώς και η απειλητική βαριά ανθρώπινη σκιά που ως ταφόπλακα έχει επιπέσει πάνω του, το "πνίγουν", το φθείρουν και το οδηγούν σε αργό θάνατο.

Η φόρτιση, λοιπόν, του δάσους είναι μεγάλη, με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του. Θα ισχυριζόμασταν πως το δάσος του Σχινιά αργοζωεί. Το έδαφός του, στα σημεία όπου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα (και δεν είναι λίγα -εξάλλου, λιγοστός τόπος είναι το μερτικό του), είναι "ταρατσωμένο", με μηδενική φυσική αναγέννηση. Η κύρια πηγή τροφοδότησης της ριζόσφαιρας με οργανική ουσία, είναι πλέον η ξηροφυλλάδα του υπορόφου. Το ριζικό σύστημα των δένδρων είναι απλωμένο μόνον στον Α΄ εδαφικό ορίζοντα. Υπάρχει φανερή έλλειψη ζωτικότητας και κατατονική λειτουργία του.

Γενικώς, είναι ένα οικοσύστημα που πάσχει δεινώς. Η αυθαίρετη και άναρχη, χρόνια ανθρώπινη δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τις διαμορφωθείσες δυσμενείς κλιματο-εδαφικές συνθήκες, έχουν δημιουργήσει ένα ακραίο κι οριακό δασικό οικοσύστημα, το οποίο χρειάζεται πολλή προσπάθεια κι ιδιαίτερη επιστημονική φροντίδα για να μπορέσει να σταθεί και να συνεχίσει στο μέλλον να υπάρχει. Ο δε υγρότοπος, δέχεται πολλές πιέσεις κι αλλοιώσεις, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμισή του.

Πώς ήταν άλλοτε ο Σχινιάς; Εντελώς διαφορετικός. Ιστορικά αναφέρεται ως "Μαραθώνιον άλσος". Στην περιοχή του έλαβε χώρα η περίφημη μάχη του Μαραθώνα, το έτος 490 π.Χ. Στην παραλία του υπήρχαν αμμόλοφοι. Τα πεύκα έγλειφαν το κύμα. Οι αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού των ετών 1938 και 1945, έδειχναν δάσος σύμπυκνο, με πλούσιο υπόροφο θαμνωδών ειδών. Όμως, από το έτος 1962 (επόμενη σειρά λήψης αεροφωτογραφιών), το δάσος εμφανίζεται αραιότερο, με παρουσία κτισμάτων (οι σημερινές ταβέρνες, που πια γίνονται εμφανείς ως κτίσματα από αέρος λόγω αραίωσης του δάσους). Η τωρινή εικόνα του οικοσυστήματος, καμιά σχέση δεν έχει με την αλλοτινή. Η φυσιογνωμία του τόπου άλλαξε, με εμφανή τα σημάδια της ανθρώπινης φθοράς...

Η φθορά του Σχινιά, που άρχισε μεταπολεμικά, αποδίδεται γλαφυρά μέσα από τούτη την καταγγελία του σωματείου εκδρομέων "Η Υπαίθριος Ζωή", που έγινε στις 29 Αυγούστου 1955 προς τον Υπουργό Προεδρίας: "...Το θέαμα που παρουσιάζει η άλλοτε υπέροχος παραλία του Σκινιά, προκαλεί τον πόνον αυτών που εγνώρισαν την ωμορφία της. Λάκκοι απέραντοι και απότομοι, ρίζαι των πεύκων που εκ των προσχώσεων είχον καλυφθεί και ήδη ανεσκάφησαν, φύκη εις σωρούς που επικάθηνται τώρα ευκόλως επί της ακτής, λόγω της ελλείψεως άμμου, μεγάλα πεύκα που απειλούνται με εκρίζωσιν λόγω της καταρρεύσεως του υπεδάφους ή με ξήρανσιν λόγω της διαποτίσεως του υπεδάφους των υπό του αλμυρού κύματος, ιδού τι απέμεινεν από την μέχρι χθες μοναδικήν, διά την ωραίαν και πεντακάθαρην αμμουδιά της, παραλία. (...) Αλλά το κακόν δεν σταματά έως εδώ. Διότι τα φορτηγά αυτοκίνητα που εκτελούν τις αμμοληψίες έχουν οργώσει και οργώνουν κυριολεκτικώς το ώμορφον δάσος του Σκινιά και την πυκνήν χλωρίδα του, και όπως είναι επόμενον έχει καταστραφεί η άλλοτε ωραιοτάτη και πυκνοτάτη βλάστησις, έχει δε παύσει πάσα περαιτέρω ζωή και αναπαραγωγή του δάσους και το τοπίον έχει χάσει την φυσιογνωμίαν του. Έτι πλέον η διενεργουμένη εκεί ρητινοσυλλογή είναι εντατική και ασυστηματοποίητος, όλα τα πεύκα παρουσιάζουν τεραστίας και πολλαπλάς πληγάς και μαρτυρούν περί της αναλγησίας του επιχειρηματίου, όστις φαίνεται δεν ενδιαφέρεται ει μη μόνο διά την όσον το δυνατόν και εις το μέγιστον αποστράγγισιν της αποδόσεως των ατυχών πεύκων, άτινα φθίνουν και τελικώς ξηραίνονται. Αλλά και ως να μην έφθαναν τα τόσα δεινά, που υφίσταται το δάσος, επιδρομαί ποιμνίων αιγοπροβάτων, πολλά από τα οποία προέρχονται από στάνες που βρίσκονται μέσα στο δάσος (οι οποίες εσχάτως μετατρέπονται σε αναψυκτήρια-ταβέρνες!!!), συμπληρώνουν την καταστροφήν των νεαρών δενδρυλλίων και θάμνων" (αριθ. 692/29-8-1955 έγγραφο του Σωματείου "Υπαίθριος Ζωή).

Ποιος, όμως, είναι ο ιδιοκτήτης του Σχινιά; Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά περιπλεγμένα και η ιστορία της ιδιοκτησίας του, μας πάει πολύ παλιά. Η έκταση θεωρείται ότι αποτελεί τμήμα του δασοκτήματος Μπενάκη. Σήμερα, ως δικαιοπάροχος αυτού εμφανίζεται το Ίδρυμα Μπενάκη. Με το αριθ. 10658/2-10-1964 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αθηνών Ευαγγέλου Κατσανού, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Δικαστών και Εισαγγελέων αγόρασε έκταση 3.300 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχινιά. Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας, δόθηκε άδεια κατάτμησης μέρους αυτής της έκτασης, η οποία και οικοδομήθηκε, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής με το Β.Δ. της 19ης-1-1970, το οποίο αναθεωρήθηκε με την αριθ. 26/24-9-1987 απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής. Ο συγκεκριμένος οικισμός έκανε τη μεγάλη ζημιά σε τούτο το οικοσύστημα, αφού συγκροτήθηκε στο μέρος εκείνο όπου φύεται η πολύτιμη κουκουναριά, η οποία, επαναλαμβάνουμε, προστατεύεται διεθνώς ως σπάνιο κι απειλούμενο είδος.

Από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δικαστών και Εισαγγελέων διεκδικήθηκε στο σύνολό της η έκταση του Σχινιά, η οποία περιλαμβάνει παράλιο δάσος, έλος και τη χερσόνησο της Κυνοσούρας, με θετικές για το συνεταιρισμό δικαστικές αποφάσεις (τι άλλο, εξάλλου, θα μπορούσε ν’ αποφασιστεί!) Οι προαναφερθείσες δε επί του πευκοδάσους ταβέρνες, θεωρήθηκαν από τον εν λόγω Οικοδομικό Συνεταιρισμό ως πωληθέν συστατικό στοιχείο της έκτασης, βάσει του ανωτέρω συμβολαίου αγοράς, και μισθώνονται για χρήση σε τρίτους.

Ένα μέρος της όλης έκτασης εμβαδού 515 στρεμμάτων, πωλήθηκε από τον Κ. Μπενάκη σε διάφορους τρίτους. Αυτή η αγοραπωλησία προηγήθηκε της προαναφερόμενης στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δικαστών και Εισαγγελέων. Για την εν λόγω έκταση δόθηκε από τον υπουργό Γεωργίας το έτος 1956, άδεια κατάτμησης του δάσους, με τον αρχικό όρο τα προκύπτοντα τεμάχια να μην είναι μικρότερα των 5 στρεμμάτων. Αργότερα, το έτος 1958, το προηγούμενο στρεμματικό όριο έπεσε στα 4 στρέμματα και τα οικόπεδα αυξήθηκαν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του Σχινιά, συναντούμε και άλλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, όπως των δικαστικών υπαλλήλων, των αστυνομικών υπαλλήλων κ.ά. Βλέπουμε δηλαδή ότι η συγκεκριμένη περιοχή θέλγει και επιζητείται για κατοίκηση. Το τίμημα, όμως, αυτής της "έλξης", είναι βαρύ για τη φύση...

Η αναβάθμιση του Σχινιά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα συνοδεύτηκε με τη θεσμοθέτησή του ως Εθνικού Πάρκου, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος της 3ης Ιουλίου του 2000 (ΦΕΚ 395/Δ΄), που περιλαμβάνει τη θαλάσσια και τη χερσαία ευρύτερη περιοχή. Το κωπηλατοδρόμιο συμπεριλήφθηκε στη Β1 ζώνη χρήσεων γης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη Β3 ζώνη, που είναι η περιοχή του όρμου του Μαραθώνα, καθορίστηκε ως δυνατή η δημιουργία αναψυκτηρίων κι εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των λουομένων. Στη Β2 ζώνη, όπου επιτρέπονται χρήσεις αναψυχής, αθλητισμού και κατοικίας, είναι δυνατή η δημιουργία κάθε εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις χρήσεις αυτές. Ορίστηκε επίσης, ότι τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια παραμένουν και δεν απομακρύνονται, ανεξάρτητα εάν ικανοποιούν ή όχι τις χρήσεις της ζώνης στην οποία υπάγονται, ενώ και οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί, ισχύουν!

Και μετά από τα τόσα βάσανα και τις περιπέτειές του, το σημαντικό αυτό οικοσύστημα ενεπλάκη και στα σχέδια της Ολυμπιάδας του 2004. Αποφασίστηκε λοιπόν η δημιουργία εκεί ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου. Η οικολογική αλλά και η ιστορική αξία του τόπου, ουδόλως λήφθηκε υπόψη (έγραφε σχετικώς ο Παυσανίας στα "Αττικά": "Στο Μαραθώνα υπάρχει και λίμνη, που είναι η περισσότερη έλος. Όταν λοιπόν οι βάρβαροι (Πέρσες) είχαν τραπεί σε φυγή, επειδή δεν ήξεραν τους δρόμους, έπεσαν μέσα σε αυτό και λένε πως ο μεγαλύτερος σκοτωμός τους έγινε γι’ αυτό"). Έτσι θ’ αξιοποιούνταν η υποβαθμισμένη έκταση του Σχινιά και θα αναμορφωνόταν η περιοχή, με στόχο τη σωστή λειτουργία της, την ευταξία και την αναβάθμιση! Βασικό επιχείρημα από τους κυβερνώντες τότε, ήταν ότι με τη δημιουργία του κωπηλατοδρομίου, θ’ απομακρυνόταν από την περιοχή το παλαιό αεροδρόμιο, που ήταν εστία υποβάθμισης για την περιοχή. Πολύ καλό επιχείρημα αλήθεια, όμως ας λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η πολιτεία για χρόνους αποστασιοποιούνταν από λύσεις που θ’ αναβάθμιζαν την περιοχή, συντηρώντας με τον τρόπο αυτό την υποβάθμιση, μεγεθύνοντας παράλληλα τα προβλήματα. Στο τέλος, οι ύστατες λύσεις σωτηρίας, αμφιβόλου όμως αποτελέσματος, με επιπτώσεις που στην πορεία μπορεί ν’ αποδειχθούν εξαιρετικά αρνητικές κι επώδυνες, φάνταζαν οι μόνες δυνατές!

Ένα πρωινό, λοιπόν, ήλθαν οι μπουλντόζες... Γεγονός συμβολικό για το μέλλον του Σχινιά: η (τοιούτη) αναβάθμισή του μην είναι (ήταν) η καταστροφή του;

Αντώνης Β. Καπετάνιος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 148 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57053650
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.