ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απορρίματα τροφών: πολιτικό θέμα υψίστης προτεραιότητ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Διατροφή
ΑΜΑΚ , Τετάρτη, 06 Ιανουάριος 2010

Μια πολύ σημαντική ερώτηση υπέβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ στις 8 Ιουλίου ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης που συνθέτει θέματα ανάπτυξης, οικονομίας και διαχείρισης απορριμμάτων, αναδεικνύοντας το αδιέξοδο της πολιτικής του καταναλωτισμού και εν τέλει την πλήρη αναίρεση του ορθολογισμού και των αξιών του ανθρωπισμού. Την μεταφέρουμε αυτούσια:

Μια απίστευτη και προκλητική υπόθεση σπατάλης, η οποία “συμπληρώνει” την εκμεταλλευτική σχέση του πλούσιου Βορρά με το φτωχό Νότο, αποδεικνύουν τα στοιχεία σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση - και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με άρθρο της κ. Mariann Fischer Boel, Επιτρόπου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, οι Ευρωπαίοι πολίτες σπαταλούν απίστευτες ποσότητες τροφίμων. Και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομάδα για τη Δεοντολογία, η ποσότητα τροφίμων που σπαταλιέται π.χ. στη Γαλλία θα μπορούσε να θρέψει τον υποσιτισμένο πληθυσμό στη Δημοκρατία του Κονγκό και η ποσότητα που καταλήγει στα σκουπίδια στην Ιταλία θα μπορούσε να θέσει τέλος στην πείνα στην Αιθιοπία. Στη Μεγάλη Βρετανία μια κρατική υπηρεσία υπολογίζει πως περίπου το 1/3 του συνόλου των τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια κι αυτό κοστίζει στους Βρετανούς καταναλωτές περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Είναι γνωστό ότι παρόλο που ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, πάνω από 2,8 δισ. συνάνθρωποί μας προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερα από 2 ευρώ την ημέρα ενώ σε μία ημέρα καταναλώνουμε όσα κατανάλωναν οι άνθρωποι σε έναν ολόκληρο χρόνο πριν από 200 χρόνια (εφ. Ελευθεροτυπία 23/4/09).

Στην Ελλάδα, χώρα προκλητικών ανισοτήτων “αμερικανικού τύπου” μεταξύ πλουσίων και φτωχών:

• Ένας στους πέντε κατοίκους (2,2 εκατομμύρια Έλληνες) χαρακτηρίζονται και με επίσημα στοιχεία φτωχοί, καθώς το φάσμα της φτώχειας απλώνεται σύμφωνα με στοιχεία του 2007 πάνω από το 20% του πληθυσμού (εφ. Αυγή 17/4/09).

• Τους 7.719 φθάνει ο συνολικός αριθμός των αστέγων Ελλήνων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Σαλμάς (εφ. “Αυγή” 16/4/09), στοιχεία που κοινωνικές οργανώσεις θεωρούν εξαιρετικά υποτιμημένα.

• Αυξημένος κατά 30% ήταν φέτος το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν σε δήμους και ενορίες για το πασχαλινό τραπέζι (εφ. Ελευθεροτυπία 21/4/09).

Στην Ελλάδα όμως, παράλληλα, κανοναρχούν αυτή τη στιγμή η απουσία ολοκληρωμένου συστήματος ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων, η απουσία κομποστοποίησης, το ενεργειακό έλλειμμα, η έλλειψη ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης του κοινού για την περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική διάσταση του προβλήματος.

Αντιθέτως σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή κι ενώ 5-10% των τροφίμων που αγοράζονται καταλήγει στις χωματερές (περισσότεροι από 200.000.000 τόνοι τροφικών υπολειμμάτων (food waste) χωρίς να καταναλωθεί και πριν παρέλθει η ημερομηνία λήξης, αναλαμβάνονται ήδη πρωτοβουλίες, ιδίως σε τοπικό επίπεδο.

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα απορρίμματα τροφίμων είναι πολιτικό ζήτημα υψίστης προτεραιότητας, η εκστρατεία των βρετανικών αρχών με θέμα “Love Food. Hate Waste” (“Αγάπα το φαγητό, μην το σπαταλάς”) μέσα στη διάρκεια δύο χρόνων έχει καταφέρει να πείσει 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους να σπαταλούν λιγότερο φαγητό, έσωσε 137.00 τόνους φαγητό από τον κάδο των απορριμμάτων και εξοικονόμησε για τους Βρετανούς πολίτες 325 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης απάλλαξε την ατμόσφαιρα από εκπομπές 600.000 τόνων αερίων θερμοκηπίου.

Με βάση τα παραπάνω κι επειδή:

• Η υπερπαραγωγή - υπερκατανάλωση - σπατάλη και απόρριψη τροφικών υπολειμμάτων έχει περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις (π.χ. εκπομπές μεθανίου / κλιματικές αλλαγές, αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων, αύξηση κόστους αγοράς τροφίμων για καταναλωτές, επιδείνωση φτώχειας).

• Η καλύτερη διαχείριση και διανομή τροφής ενισχύει τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

• Τα οργανικά απορρίμματα είναι βιώσιμο μέσο για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας (βιοαέριο) και βιοκαυσίμων για τις μεταφορές.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Ποια είναι η ποσότητα τροφικών υπολειμμάτων που απορρίπτεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα;

2. Γιατί δεν έχει πάρει αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση των υπολειμμάτων αυτών μέσω της μείωσης της υπερκατανάλωσης-σπατάλης; (π.χ. συνεργασία με ΟΤΑ και ενώσεις καταναλωτών, εκστρατείες για την ενημέρωση του κοινού κ.λπ.).

3. Πώς δικαιολογεί την παντελή έλλειψη σχεδίου για την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων αυτών (παραγωγή βιοαερίου, βιοκαυσίμων, κομποστοποίηση);

(Από την εφημερίδα της ΑΜΑΚ)

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 85 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107242
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.