ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απάντηση του Αρχιπελάγους στην εφημερίδα Ρεθεμνιώτικ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Ακτές - θάλασσα
Αρχιπέλαγος , Τετάρτη, 30 Δεκέμβριος 2009

Απάντηση Αρχιπελάγους, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α στο ρεπορτάζ της “Ρεθεμνιώτικης αγοράς” για την υπόθεση Λατζιμά
(http://theblog.archipelago.gr/)

Στις 16/12, η ιστοσελίδα agorapress.gr, και έπειτα από λίγες μέρες η εφημερίδα "Ρεθεμνιώτικη Αγορά, δημοσίευσαν ρεπορτάζ για την υπόθεση Λατζιμά και τη σχετική έρευνα του Αρχιπελάγους στο Ρέθυμνο. Το Αρχιπέλαγος απάντησε με την παρακάτω επιστολή στο άρθρο του δημοσιογράφου - εκδότη - καναλάρχη κου Κασιμάτη:

Κύριε Κασιμάτη,

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο σας για την υπόθεση Λατζιμά και τα όσα αναφέρετε για το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α οφείλουμε να προβούμε στις ακόλουθες απαντήσεις και παρατηρήσεις:

1. Οι ανάγκες ενός «μεγάλου», έγκριτου και έγκυρου ρεπορτάζ προϋποθέτει, σύμφωνα και με τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, την επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο ισχυρισμός σας ότι πράξατε αναλόγως και ήρθατε σε επικοινωνία με το Αρχιπέλαγος, ΙΘΑΠΕΑ για την υπόθεση Λατζιμά είναι ψευδής και αποτελεί το λιγότερο παραπλάνηση του επισκεπτών του agorapress.gr και των αναγνωστών του μεγάλου ρεπορτάζ που διεξήγατε. Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ να δώσουμε απαντήσεις σε κανέναν εκπρόσωπο ΜΜΕ για τις έρευνες και τις δράσεις μας και σίγουρα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε μαζί σας για το συγκεκριμένο θέμα.

2. Η φρασεολογία και επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείτε είναι όλως παραδόξως πανομοιότυπη με εκείνη που χρησιμοποίησε η εμπλεκόμενη αλλαντοβιομηχανία σε γραπτή επικοινωνία που είχε μαζί μας. Επικοινωνία, την οποία η βιομηχανία ζήτησε να παραμείνει εμπιστευτική και να μην διαρρεύσει, γεγονός το οποίο σεβάστηκε - καθώς φαίνεται – μόνο η πλευρά μας. Το πόσο ακέραιο και δεοντολογικό είναι για την ιδιότητα ενός δημοσιογράφου να αυτοδιορίζεται εκπρόσωπος τύπου μίας βιομηχανίας, που είναι υπόλογη για παρατεταμένη και εξελισσόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, είναι κάτι που θα κρίνουν οι αναγνώστες της παρούσης και η κοινωνία του Ρεθύμνου.

3. Κατανοούμε την έκπληξη και τις απορίες του κόσμου για τη συγκεκριμένη έρευνα, και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της. Ο τρόπος δράσης του Αρχιπελάγους, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α και η τεκμηρίωση κάθε έρευνας αποτελούν στοιχεία που δεν είναι συνηθισμένα για τα ελληνικά δεδομένα. Αβάσιμες καταγγελίες δεν συνόδευσαν ποτέ τα λεγόμενα και τις δράσεις μας. Η τεκμηρίωση και στη συγκεκριμένη υπόθεση προέρχεται από το εργαστήριο του Αρχιπελάγους, το οποίο αποτελεί έναν από τους λίγους – ίσως και τον μόνο – ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό εργαστήριο στην Ελλάδα. Διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση τόσο για τις μεθόδους του, όσο και για τον εξοπλισμό του και ως μη κυβερνητικός φορέας δεν έχουμε κανένα λόγο να «φιγουράρουμε» στις επίσημες κρατικές λίστες. Αν το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι υπηρεσίες Υγείας των Νομαρχιών και γενικότερα η Δημόσια Διοίκηση λειτουργούσαν με άψογο τρόπο, θα είχαν περιοριστεί αισθητά οι λόγοι ύπαρξης μας.

4. Αναμφίβολα καθένας λειτουργεί και συμπεριφέρεται βάσει συμφερόντων. Συμφέρον και δικαίωμα του πολίτη, το οποίο αποτελεί και μέρος της τρίτης γενιάς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πρόσβαση σε ένα καθαρό περιβάλλον τόσο για εκείνον όσο και για τις μελλοντικές γενιές. Συμφέρον του Αρχιπελάγους, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α και κινητήριος δύναμη των προσπαθειών μας είναι η - ανεξαρτήτως κόστους – ανάπτυξη δράσεων που εξυπηρετούν τον παραπάνω σκοπό και παρεμποδίζουν την άναρχη ατομική, κρατική ή επιχειρηματική πρακτική που θέτουν ή δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα και τη δημόσια υγεία. Τα όσα αναφέρετε για τον Καθηγητή του ΕΜΠ εξυπηρετούν προφανώς την επιχειρηματολογία σας και αποτελούν στοιχεία τα οποία δεν είμαστε αρμόδιοι να σχολιάσουμε. Πέραν τούτου, δεν επιθυμούμε να σας μιμηθούμε και να αναλάβουμε την υπεράσπιση τρίτων. ¶λλωστε ο καθένας κρίνεται βάσει αποτελέσματος.

5. Θα ήταν ιδιαίτερο χρήσιμο να δημοσιεύατε λεπτομερώς τα στοιχεία από τις δειγματοληψίες του Πανεπιστημίου Κρήτης (ημερομηνίες, στίγμα περιοχής, τιμές χημικών παραμέτρων). Η ελλιπής αναφορά σας δεν εξυπηρετεί τίποτε ουσιαστικό πέρα από το παιχνίδι των εντυπώσεων. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, δεν υπηρετεί την έγκριτη ενημέρωση.

6. Αν συνιστά “περιβαλλοντικό έγκλημα” η εκχύλιση ακαθαρσιών μέσα από υπόγεια φυσικά ρήγματα, η οποία φαίνεται να έχει προκαλέσει εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, είναι κάτι που έχουν ήδη κληθεί να επιβεβαιώσουν ή όχι με την έρευνα τους οι επιθεωρητές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

7. Κατανοούμε την ανάγκη δημιουργίας απαραίτητου κλίματος για την υπεράσπιση των συμφερόντων της αλλαντοβιομηχανίας. Ωστόσο, η ασπίδα του τοπικισμού που ορθώνετε είναι από διαφανές γυαλί. Ούτε κρύβει ούτε προστατεύει. Η συγκεκριμένη τοπικιστική φρασεολογία αποτελεί πάντα το πρώτο και τελευταίο ανάχωμα του κάθε θιγομένου ανά την Ελλάδα στην προσπάθεια κουκουλώματος ενός προβλήματος και ενεργοποίησης ευαίσθητων αντανακλαστικών στην κοινωνία. Δυστυχώς είναι τόσο κοινότυπη και ξεπερασμένη μέθοδος, που μας προκαλεί για άλλη μία φορά θυμηδία και ταυτόχρονα υποτιμά τη νοημοσύνη των αναγνωστών σας.

Τέλος, εφόσον είναι ευρέως γνωστό ότι δίνετε πάντα την ισόποση και ισόνομη θέση στον λόγο και στον αντίλογο αναμένουμε τη δημοσίευση της απάντησης μας στην ιστοσελίδα σας.

Γιάννης Κουτελίδας
Communications Coordinator
Archipelagos, Institute of Marine & Environmental Research of the Aegean Sea
P.O. Box 1, Rahes 83 301, Ikaria, Greece - Tel +30 2275770638, Fax +30 2275041070
yannis@archipelago.gr
www.archipelago.grΗ συνέχεια:

Ο κ. Κασιμάτης δεν δημοσίευσε την επιστολή του Αρχιπελάγους στην εφημερίδα ή στο διαδίκτυο αλλά προτίμησε να αναφερθεί στο θέμα μέσα από την ραδιοφωνική του εκπομπή. Μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής από το Αρχιπέλαγος, απάντησε με το δημοσίευμα που μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
http://agorapress.gr/el/news.php?n=2544


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 30 Δεκέμβριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 98 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547946
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.