ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 11 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ουραγός η Ελλάδα στις δράσεις για το κλίμα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
WWF Ελλάς, Greenpeace , Τετάρτη, 16 Δεκέμβριος 2009

Στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα, βάσει των επιδόσεων και πολιτικών της για το κλίμα, όπως παρουσιάστηκε σήμερα σε ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην Κοπεγχάγη. Ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων της Germanwatch και του δικτύου CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace, κατατάσσει τη χώρα μας στη διόλου τιμητική 54η χειρότερη θέση, αποτέλεσμα της αδράνειας των τελευταίων ετών.

Βρισκόμαστε ήδη στην δεύτερη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, όπου συναντώνται 190 χώρες, σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κλιματικές διαπραγματεύσεις συνεχώς εντείνονται, χωρίς ακόμα να έχουμε λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη. Οι ανεπτυγμένες χώρες, που έχουν διαχρονικά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, πρέπει να αναλάβουν πολύ περισσότερες και φιλόδοξες δεσμεύσεις. Υπάρχουν όμως, και αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες που πρέπει επίσης να εισέλθουν στη διαδικασία μείωσης των εκπομπών, καθώς ήδη εκπέμπουν μια διόλου αμελητέα ποσότητα αερίων θερμοκηπίου. Συνολικά, 57 χώρες ευθύνονται για το 90% και πλέον, των παγκόσμιων εκπομπών.

Την κλιματική πορεία αυτών των 57 χωρών και τις δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει για το κλίμα, αξιολογεί ο "Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace. Τα αποτελέσματα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης έμειναν κενές, καθώς καμιά χώρα δεν συνεισφέρει επαρκώς στην προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο C.

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της λίστας, καταλαμβάνοντας μόλις την 54η θέση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ27, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση. Ως χειρότερες αξιολογούνται οι επιδόσεις μόνο της Νέας Ζηλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστραλίας, του Καζακστάν, του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας.

"¶λλη μια θλιβερή κατάταξη της Ελλάδας, που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς τα τελευταία χρόνια χάσαμε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία να μεριμνήσουμε για το κλίμα και να μετατρέψουμε τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυξιακή πολιτική" δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.

"Στην Κοπεγχάγη παρουσιάζεται μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος και να δείξει πως πραγματικά ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή που θα πλήξει δυσανάλογα τη χώρα μας" επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Κατά τις δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις της για μια νομικά δεσμευτική, δίκαιη και φιλόδοξη συμφωνία για το κλίμα, και στη συνέχεια να προβεί στις κατάλληλες "πράσινες" πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας. Αν δεν το πράξει, τότε οι οργανώσεις φοβούνται πως και του χρόνου η Ελλάδα θα καταλάβει μια από τις ντροπιαστικές τελευταίες θέσεις στο δείκτη κλιματικών επιδόσεων.

Περισσότερες πληροφορίες:

Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής, WWF Ελλάς, 6974 029295, 2103314893
Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας, Greenpeace, 6984 617027, 210 3840774-5

Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. Δείτε εδώ
http://www.mazigiatoklima.gr/ccpi-gr.pdf τα γενικά αποτελέσματα από τον δείκτη κλιματικών επιδόσεων στα Ελληνικά.
2. Ο δείκτης κλιματικών επιδόσεων κατατάσσει τις 57 πιο ρυπογόνες χώρες, ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης ή μείωσης των εκπομπών, τα σημερινά επίπεδα εκπομπών και τις κλιματικές πολιτικές. Η αξιολόγηση των χωρών ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2009.
3. Στον δείκτη κλιματικών επιδόσεων της περσινής χρονιάς, η Ελλάδα κατέλαβε την 51η πρώτη.
4. Δείτε την πλήρη έκθεση στα αγγλικά:
http://www.germanwatch.org/klima/ccpi.htm
5. Το WWF Ελλάς και η Greenpeace υλοποιούν την κοινή εκστρατεία "Μαζί για το κλίμα", με σκοπό την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών πριν και κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 61.000 συμπολίτες μας, έχουν συνυπογράψει την έκκληση των δυο οργανώσεων προς τον Πρωθυπουργό, με την οποία τον καλούν να στηρίξει μια καλή και δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

WWF Ελλάς, Greenpeace

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 16 Δεκέμβριος 2009 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 252 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58264051
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.