ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
"Πράσσειν άλογα" για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Αεροδρόμια
Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας , Τρίτη, 15 Δεκέμβριος 2009

Αεροδρόμιο στο Καστέλλι:

"Πράσσειν άλογα" αυτή η χώρα εξακολουθεί να πορεύεται…


Όπως γράφτηκε, την περασμένη Παρασκευή, στο τοπικό τύπο (εφ. «Πατρίς»), μεταδόθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου("Ράδιο Κρήτη") στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων και αναφέρεται στο σχετικό συνημμένο δημοσίευμα («Hellenic Business”, www.hbnews.gr), πραγματοποιήθηκε προ ημερών "κλειστή" σύσκεψη («παλιά μου τέχνη, κόσκινο»: μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας!!!) στο Υπουργείο Υποδομών, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές της Κρήτης, για θέματα που αφορούν το νησί.

Κατά τη σύσκεψη αυτή, διάρκειας 6 ωρών (!), «ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υποδομών στο Reuters την Δευτέρα» ότι ο Υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, μεταξύ άλλων, θα ακυρώσει τη διαδικασία δημοπράτησης του αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Σκοπός (μοναδικός) είναι, η ακύρωση αυτή, να "συμπαρασύρει" τις τρείς (3) προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣΤΕ κατά του έργου, από πολίτες, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις!!!

...Και βέβαια θα μας το ξανασερβίρουν λίγο αργότερα ξαναζεσταμένο, με «πράσινη» σαλάτα και με λίγη ... “μπεσαμέλ” παραπάνω…

Με «κλειστές» συσκέψεις και διαδικαστικά τερτίπια φαίνεται κάποιοι εξακολουθούν κάνουν πράξη τη "δημόσια διαβούλευση" και την "πράσινη ανάπτυξη", τις οποίες επικαλούνται και διακηρύττουν παντού ως "Ευαγγέλιο" τους, ενώ με "μπαγιάτικες" λογικές και «οράματα» των δεκαετιών του '70, του '80 και του '90 συνεχίζουν να σχεδιάζουν τα έργα του μέλλοντος μας...

Αντί να αξιολογούν και να εστιάζουν στην ουσία των ζητημάτων, και στην περίπτωση μας, το ότι το αεροδρόμιο στην Πεδιάδα είναι ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΤΟΠΟ, όπου δηλαδή δεν χωρά…περιβαλλοντικώς… και ότι, σε αυτό το λόγο οφείλεται και η «διάτρητη», αν και «πειραγμένη» επί το ευνοϊκότερον, σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

 Αντί να αναγνωρίσουν τις δραματικές συνέπειες, χωρίς επιστροφή, που θα επιφέρει, με ακρίβεια, στο περιβάλλον της ενδοχώρας του νησιού και μάλιστα εν όψει της προαναγγελλόμενης ερημοποίησης και λειψυδρίας.

 Αντί να καταλάβουν επιτέλους ότι η Κρήτη, και στις πιο ήπιες εκδοχές των επιστημονικών προβλέψεων για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται στο κόκκινο…

 Αντί να υπολογίσουν το γεγονός ότι η χωροθέτηση του αεροδρομίου στην Πεδιάδα (μια καταπράσινη περιοχή με πλούσιο και «καθαρό» υδροφόρο ορίζοντα, από τις πλέον ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας αλλά και της Μεσογείου), δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές "πράσινης ανάπτυξης".

 Αντί να εκτιμήσουν το ότι πουθενά ίσως στον πολιτισμένο κόσμο δε θα διανοούνταν κανείς σήμερα να εγκαταστήσει ένα άκρως ρυπογόνο αεροδρόμιο στον ομφαλό ενός γόνιμου κάμπου, που διατηρεί τους περιβαλλοντικούς του δείκτες σε υψηλά επίπεδα, όπως είναι αυτός του Καστελλίου. (Δεν υπάρχει, τουλάχιστον στη Μεσόγειο, νησί, μικρό ή μεγάλο, που να διαθέτει αεροδρόμιο στην ενδοχώρα του…)

...Συσκέπτονται και διαβουλεύονται για το...πως θα "τριπλάρουν", πολίτες, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις… και το πώς θα «μαλακώσουν» τις αντιδράσεις!!!

Και μάλιστα το οξύμωρο είναι, ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος της Κοπεγχάγης ...για την κλιματική αλλαγή!!!

Αλλά πως να κάνουν τώρα πίσω… όταν έχουν διαφημίσει το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ως το έργο που θα "απογειώσει την ανάπτυξη".

ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΜΩΣ… ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΑΡΑΓΕ?

"Πράσσειν άλογα" αυτή η χώρα εξακολουθεί να πορεύεται…

Καλούμε την πολιτεία να λάβει επιτέλους, με παρρησία, την γενναία και σοφή απόφαση να σταματήσει οριστικά την δημοπράτηση του αεροδρομίου στην Πεδιάδα.

Να επανεξετάσει με σοβαρότητα το ζήτημα των αερομεταφορών στα πλαίσια των συνδυασμένων μεταφορών, με τρόπο συνθετικό και συνολική θεώρηση των πραγμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες αντιλήψεις, στα πλαίσια των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Κρήτη διαθέτει (…ακόμη) όλες τις προϋποθέσεις να γίνει, διεθνώς, το παράδειγμα ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης, που είναι ο μοναδικός ασφαλής και με προοπτική, τρόπος πραγματικής ανάπτυξης, υπέρ των κατοίκων (σημερινών και μελλοντικών) και του περιβάλλοντος της.

Η συντονιστική επιτροπή της
Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας

Παραπομπές:
1.εφημερίδα «Πατρίς»,φ. 11-12-09, σελ. κΆ σελ.17.
2.www.hbnews.gr/index.php/permalink/19372.html


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 47 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58155116
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.