ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Θερμή η υποδοχή του "πράσινου τραίνου" στην Κοζάνη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκδηλώσεις
ΤΠΚ Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης , Δευτέρα, 30 Νοέμβριος 2009

Επιτακτική η ανάγκη για το "πρασίνισμα" της ενέργειας και των μεταφορών

Ζωντάνεψε για δύο ώρες ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Κοζάνης το Σάββατο το απόγευμα. Μέλη και υποστηρικτές των Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων υποδέχτηκαν το "πράσινο τραίνο" που κατέφτασε από τη Θεσσαλονίκη για να μας υπενθυμίσει το σοβαρότερο πρόβλημα του πλανήτη: τις κλιματικές αλλαγές. Στο τραίνο επέβαιναν στελέχη και φίλοι των Οικολόγων Πράσινων από τη Θεσσαλονίκη και από ενδιάμεσους σταθμούς (Φλώρινα, Πτολεμαΐδα κλπ). Μεταξύ τους και οι Μιχάλης Πετράκος, συντονιστής της Γραμματείας του κόμματος, Τάσος Κρομμύδας υπεύθυνος της καμπάνιας των ΟΠ για την σύνοδο της Κοπεγχάγης, Δημήτρης Φουτάκης μέλος της Γραμματείας, Ελεονόρα Ζώτου Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής του ΑΠΘ Αλέκος Γεωργόπουλος κ.α
Τους επιβάτες του πράσινου τραίνου καλωσόρισαν στην Κοζάνη οι κ. Λάζαρος Τσικριτζής, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας, ο Νομάρχης κ. Δακής και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κ. Σιώμου. Παρόντες ήταν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι (κ. Βασδάρης και κ. Κοκκαλιάρης), ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Σαββίδης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ κ. Θεοφύλακτος κλπ.
Στις σύντομες ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων τόνισαν ότι η σιδηροδρομική διαμαρτυρία αποσκοπούσε να αναδείξει με συμβολικό τρόπο:
1. τη σοβαρή ευθύνη της ηλεκτροπαραγωγής στην παραγωγή CO2. (Η ΔΕΗ παράγει το 40 % των εκπομπών της Ελλάδας, ενώ ο Ν. Κοζάνης είναι ο πιο ρυπογόνος νομός της Ευρώπης στον τομέα των εκπομπών CO2).
2. τη συνενοχή του τομέα των μεταφορών, στον οποίο διαιωνίζεται η κυριαρχία του αυτοκινήτου, ενώ ο σιδηρόδρομος παραμένει ο φτωχός συγγενής με ένα μερίδιο μόλις 2 % στο σύνολο των μεταφορών !

Τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων ειδικότερα τόνισαν τα εξής:
Ο Τάσος Κρομμύδας δήλωσε ότι "η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει ριζικά το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, διότι είναι εξαιρετικά ρυπογόνο και σπάταλο. Παράλληλα επιβαρύνει την οικονομία, συμβάλει στην καταστροφή του κλίματος, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα υγείας και ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, ενώ προκαλεί και σοβαρές παρενέργειες στους φυσικούς πόρους (νερά-εδάφη).
Η λύση είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, η γενναία στήριξη στις ΑΠΕ και η εξοικονόμηση στα κτίρια, στις μεταφορές στη γεωργία και στη βιομηχανία.
Σύμφωνα με οικονομολόγους διεθνούς φήμης όποια χώρα δεν επενδύσει σήμερα στους τομείς αυτούς θα πληρώσει πολλαπλάσια σε πρόστιμα και σε εργασίες αποκατάστασης των καταστροφών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αρνούνται τη συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα του ενεργειακού καυσίμου για μια μεταβατική περίοδο, αλλά λένε ΟΧΙ στην αύξηση της λιγνιτικής ισχύος και προτείνουν χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης...
Η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να αποσαφηνίσει την ενεργειακή της στρατηγική και να απαντήσει σε κρίσιμα διλήμματα. Πράσινη ανάπτυξη με ρυπογόνες πολιτικές δεν γίνεται".

Ο κ. Μιχάλης Πετράκος υπογράμμισε ότι "η μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη έχει ημερομηνία λήξης. Η υπερσυγκέντρωση ενέργειας δημιουργεί πολλές στρεβλώσεις. Υποθηκεύει το μέλλον των περιοχών παραγωγής, και την υγεία των κατοίκων, καταστρέφει το τοπίο, ενώ συνοδεύεται και από σοβαρές απώλειες κατά τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος (μέχρι και 10 %). Εξάλλου η υγεία δεν εξαργυρώνεται με καμιά οικονομική αντιπαροχή.
Υπάρχει δυνατότητα να συνδυάσουμε την απασχόληση με την ποιότητα ζωής, αν στραφούμε στις πράσινες θέσεις εργασίας. Αυτό απαιτούν οι επερχόμενες κλιματικές καταστροφές, αυτό επιβάλει η παγκόσμια εμπειρία, αυτό ορίζουν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι οι ολοένα πιο δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για την υπερθέρμανση της γης επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 20% ως το 2020 δεν είναι επαρκής, και για το λόγο αυτό θέτουν τον πήχη στο 40%".

Ο κ. Λ. Τσικριτζής τέλος δήλωσε ότι "το CO2 που εκπέμπει ο Ν. Κοζάνης ισοδυναμεί με την κυκλοφορία 6.000.000 αυτοκινήτων σε ημερήσια βάση. Είναι ένα ακόμη θλιβερό Ευρωπαϊκό ρεκόρ που βαραίνει το νομό μας. Πέραν αυτού τα επεισόδια ρύπανσης από την ιπτάμενη τέφρα γίνονται όλο και πιο σοβαρά. Απόδειξη η "πανδημία τέφρας" της προηγούμενης εβδομάδας που έπνιξε όλη τη λεκάνη. Είναι απαράδεκτο που δεν χρησιμοποιούνται ακόμη συστήματα πρόγνωσης και πρόληψης της ρύπανσης. Θα πρέπει να ζητήσουμε την επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας, διότι εκτός από τους πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους κλπ υπάρχουν και οι "τεφρόπληκτοι" πολίτες.
Για την ανεργία υπάρχουν κι άλλες λύσεις, πέρα από το λιγνίτη και τη ΔΕΗ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν καταθέσει ένα σχέδιο δημιουργίας 3500 πράσινων θέσεων εργασίας στη λεκάνη Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας με αντικείμενο την κατασκευή πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού (εξαρτήματα για ηλιοθερμικά, φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριες).
Επίσης ο κ.Τσικριτζής τόνισε ότι η λιγνιτική κιλοβατώρα εμφανίζεται πλασματικά φτηνή, γιατί δεν κοστολογούνται οι καταστροφές των νερών η διάβρωση των εδαφών οι δαπάνες των αυξημένων ασθενειών που πληρώνονται κυρίως και "αδήλως" από την τοπική κοινωνία. Αν γίνει σωστά η κοστολόγηση, τότε η λιγνιτική κιλοβατώρα είναι σαφώς ακριβότερη από την αιολική".
 
Αναφερόμενοι στο σιδηρόδρομο τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων επανέλαβαν ότι είναι ο φτωχός συγγενής των μεταφορών. Η απαξίωση του είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες κατάφεραν, χωρίς καμία σχεδόν πολιτική και κοινωνική αντίσταση, να βάλουν στη γωνία το τραίνο, δηλαδή το πιο ασφαλές, άνετο, φτηνό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Αποτέλεσμα: ο σιδηρόδρομος καλύπτει στην Ελλάδα μόλις το 1,9 % των μεταφορών (η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη). Τα αιτήματα των Οικολόγων Πράσινων για τη Δυτική Μακεδονία είναι η κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας, η σύνδεση με τη Λάρισα και η επαναλειτουργία της γραμμής από Φλώρινα προς Μοναστήρι και Πόγραδετς. (Επισυνάπτεται η σχετική προκήρυξη για το τραίνο που διανεμήθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό)
Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά Κοζανίτικης σπιτικής πίτας, ποντιακών πισίων και κρασιού από την Επιτροπή υποδοχής. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι δεν έμεινε ψίχουλο, μάλλον το τραίνο ανοίγει .. την όρεξη !

ΩΣ ΠΟΤΕ Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ;

"Το τραίνο αναχωρεί από την Κοζάνη στις 8.00 και σε 2,5 ώρες θα βρίσκεται στην Αθήνα"
Όνειρο θερινής νυκτός ; Για τη σημερινή Ελλάδα ναι. Για μια άλλη σύγχρονη χώρα όχι. Εκεί ένα τέτοιο "ταξίδι -αστραπή" είναι υπόθεση ρουτίνας. Στην Ισπανία ο επιβάτης για να μεταβεί σιδηροδρομικώς από τη Μαδρίτη στη Σεβίλλη (απόσταση 540 χλμ) κάνει 2,5 ώρες και μπορεί να επιστρέψει ξεκούραστα την ίδια μέρα!
Εμείς για να πάμε και να γυρίσουμε στην Αθήνα μας βγαίνει η πίστη ανάποδα και μας στοιχίζει ένα σωρό λεφτά, αφού χρειαζόμαστε και διανυκτέρευση.

Κι όλα αυτά γιατί η χώρα μας, χρόνια τώρα, φρόντισε να απαξιώσει το σιδηρόδρομο. Κατάφερε χωρίς καμία σχεδόν πολιτική και κοινωνική αντίσταση να βάλει στη γωνία το πιο ασφαλές, άνετο, φτηνό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς.
Το τραίνο σε σχέση έχει τη μικρότερη συμμετοχή στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με τα άλλα μεταφορικά μέσα (ανά επιβάτη). Οι εκπομπές CO2 στα τρένα υψηλών ταχυτήτων είναι το 1/3 των εκπομπών των αυτοκινήτων ΙΧ και μόνο το 1/5 των εκπομπών του αεροπλάνου. Επιπλέον ο επιβάτης αισθάνεται άνεση και ευχαρίστηση, αποφεύγει το μποτιλιάρισμα, το θόρυβο, τα συχνά δυστυχήματα, την ταλαιπωρία των ελέγχων στα αεροδρόμια.
Για τις αποστάσεις κάτω των 500 χιλιομέτρων είναι η πιο γρήγορη λύση. Ένα υπερσύγχρονο τραίνο καλύπτει μια τέτοια διαδρομή σε δύο περίπου ώρες δηλαδή κάτι λιγότερο από ότι ένα αεροπορικό ταξίδι (συμπεριλαμβανομένων βέβαια των αναμονών - μετακινήσεων στα αεροδρόμια).

Ενώ λοιπόν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο σιδηρόδρομος καλύπτει σημαντικό ποσοστό της μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, στην Ελλάδα είναι ο φτωχός συγγενής. Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη αφού τα τραίνα μας καλύπτον μόλις το 1,9 % των μεταφορών.
Το αυτοκίνητο είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, με ορατές παρενέργειες και στρεβλώσεις σε όλα τα επίπεδα (ρεκόρ τροχαίων ατυχημάτων, ρύπανση, κυκλοφοριακό, ακριβές υποδομές, εξαγωγή συναλλάγματος, έντονα προβλήματα στάθμευσης, κατάληψη δημόσιου χώρου).

Παρόλα αυτά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολούθησαν πολιτική συρρίκνωσης του σιδηροδρόμου και οδήγησαν τον ΟΣΕ στο σημερινό του αδιέξοδο.
Τα οικονομικά ελλείμματα του ΟΣΕ χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τον ακρωτηριασμό του πιο βιώσιμου μεταφορικού μέσου. Αυτό βέβαια αποτελεί μνημείο υποκρισίας, διότι:
• Κανείς δε διανοήθηκε να προτείνει το κλείσιμο των μισών αεροδρομίων της χώρας ως "απάντηση" στα ελλείμματα της Ολυμπιακής.
• Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για "μικρότερο ΟΣΕ", όταν το μερίδιο μεταφορικού έργου για το σιδηρόδρομο είναι ήδη το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη.
• Το 40% του σωρευτικού ελλείμματος του ΟΣΕ οφείλεται σε τόκους δανείων που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούσαν πλήρως τη συντήρηση και λειτουργία δρόμων, λιμανιών και αεροδρομίων αλλά αρνούνταν κάθε αντίστοιχη χρηματοδότηση για υποδομές του τραίνου.
• Εντυπωσιακή είναι η ομοιότητα με τις μεθοδεύσεις για τα τραμ το 1945-55 στις Η.Π.Α, όπου οι περικοπές δρομολογίων για λόγους "μείωσης των ελλειμμάτων" έγιναν σκοπίμως και αποσκοπούσαν στο οριστικό κλείσιμο των δικτύων.

Το καλοκαίρι η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες περικοπές δρομολογίων μειώνοντας την αξιοπιστία του ΟΣΕ. Ενίσχυσε έτσι ακόμη περισσότερο τις οδικές μεταφορές και την καταστροφική κυριαρχία του αυτοκινήτου. Πίσω από αυτή την πολιτική κρύβονται τα συμφέροντα της πανίσχυρης αυτοκινητοβιομηχανίας, των αεροπορικών εταιρειών, αλλά και τοπικές πελατειακές "εξυπηρετήσεις" προς τα ΚΤΕΛ, τα επαρχιακά ταξί, κλπ. Κρύβονται επίσης τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα όπως οι ανάδοχοι των νέων ιδιωτικών αυτοκινητοδρόμων που έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν τον εγκλωβισμό περισσότερων πολιτών στα ακριβά τους διόδια.

Οι περικοπές δρομολογίων εφαρμόστηκαν και στη Δυτική Μακεδονία, η οποία είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιφέρειες της χώρας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Τα δρομολόγια στη γραμμή Κοζάνης - Φλώρινας μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, γεγονός που ανάγκασε τους Οικολόγους Πράσινους μέσω του ευρωβουλευτή τους Μ. Τρεμόπουλου να καταθέσουν σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την παρέμβαση αυτή εγκαλούνταν η Ελλάδα, διότι από τη μια μεριά πήρε χρηματοδότηση από την ΕΕ για να αναβαθμίσει το σιδηροδρομικό δίκτυο και από την άλλη προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του μεταφορικού μεριδίου του ΟΣΕ περικόπτοντας δρομολόγια.

Η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει ένα συνεκτικό σχέδιο που θα αντιστρέψει την καθοδική πορεία του σιδηροδρόμου και θα τον εξελίξει σε ανταγωνιστικό μεταφορικό μέσο.
Η αναδιοργάνωση του ΟΣΕ και η επέκταση του σιδηροδρόμου είναι η μόνη απάντηση για την ταυτόχρονη βελτίωση των οικονομικών του, της ποιότητας των μεταφορών και συγκοινωνιών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας. Η λύση δεν είναι να μηδενίσουμε τα ελλείμματα κλείνοντας τον ΟΣΕ. Έτσι θα πληρώσουμε πολλαπλάσια "πρόστιμα", διότι θα αποτύχουμε να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 στις μεταφορές μας (Είναι γνωστό ότι οι οδικές μεταφορές απαιτούν μέχρι και 6πλάσια ενέργεια από το σιδηρόδρομο).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η ριζική αναβάθμιση του σιδηροδρόμου δεν είναι μόνο ο μοχλός για το "πρασίνισμα" των μεταφορών, αλλά και βασική αιχμή του αγώνα κατά της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
Το πρώτο ζητούμενο σε αυτή την υπόθεση είναι η πολιτική βούληση που θα ανατρέψει τη σημερινή τριτοκοσμική εικόνα. Το δεύτερο είναι η επίδειξη πνεύματος συνεργασίας και η εγκατάλειψη συντεχνιακών ή κομματικών κριτηρίων από όλους του εμπλεκόμενους: εργαζόμενους του ΟΣΕ, οργανώσεις των επιβατών, συναφή υπουργεία και πολιτικά κόμματα.
 Εμείς, ως Οικολόγοι Πράσινοι, έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε. Ήδη ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Μένει και ο ίδιος να αποδείξει ότι η Κυβέρνηση του έχει τη βούληση να προχωρήσει. Ιδωμεν…
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέτουν ως σιδηροδρομικούς στόχους για τη Δυτική Μακεδονία:
• τη σιδηροδρομική Εγνατία
• τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Λάρισα και την Καστοριά
• Την επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών συνδέσεων βορείως της Φλώρινας (Μοναστήρι και Πόγραδετς)

ΤΠΚ Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675255
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.